default-image

Κ.Ρουγγέρη: τιμή μου ο τίλος "γιαγιά" του θεάτρου -video

Κρήτη
Κ.Ρουγγέρη: τιμή μου ο τίλος "γιαγιά" του θεάτρου -video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μουσικό παραμύθι πλημμυρισμένο από τις υπέροχες μελωδίες του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ παρουσιάζει στην Κρήτη η "γιαγιά" του παιδικού θεάτρου Κάρμεν Ρουγγέρη. Ο λόγος για το "Μαγικό Αυλό", μια εξαιρετική παράσταση για μικρούς και μεγάλους που θα περιοδεύσει στο νησί από την ερχόμενη Παρασκευή 14 έως τις 21 Ιουλίου.

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" είχε τη χαρά, λίγο πριν την έναρξη της περιοδείας, να συνομιλήσει με την Κάρμεν Ρουγγέρη σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. Η πολυτάλαντη δημιουργός μάς μίλησε για το εγχείρημά της να "παντρέψει" την όπερα με το παραμύθι, την επιτυχημένη της πορεία, εδώ και δεκαετίες, στην παιδική θεατρική σκηνή, την «πρόκληση» να δημιουργεί παραστάσεις για παιδιά, αλλά και τη λατρεία της για την Κρήτη.

Συνέντευξη στην Όλγα Μανιουδάκη

-Για ένα ακόμη καλοκαίρι είστε πιστή στο ραντεβού σας με την Κρήτη και τους λιλιπούτειους θεατρόφιλους του νησιού. Φέτος έρχεστε με τη γνωστή όπερα του Μότσαρτ "O Μαγικός Αυλός", μια παράσταση που αγαπήθηκε και καταχειροκροτήθηκε το χειμώνα από το κοινό της Αθήνας. Μιλήστε μας λίγο για αυτή την παράσταση.

«Είναι ένα μουσικό παραμύθι με πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή, χαριτωμένους διαλόγους γεμάτους χιούμορ, είναι πλημμυρισμένο με υπέροχες μελωδίες και τραγούδια του Μότσαρτ, ενώ παράλληλα έχει κρυμμένους θησαυρούς-μηνύματα, που τα παιδιά φεύγοντας από την παράσταση παίρνουν μαζί τους. Το έργο έχει ακόμα παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια προσεγμένα στη λεπτομέρεια. Όλα αυτά καθηλώνουν και μαγεύουν μικρούς και μεγάλους».

- Με το "Μαγικό Αυλό" έχετε καταφέρει με ένα μοναδικό τρόπο να "παντρέψετε" την όπερα με το παραμύθι. Πόσο δύσκολο ήταν το εγχείρημα αυτό;

«Η όπερα συμπεριλαμβάνεται στις σπουδές μου. Αυτό με βοηθάει, πιστεύω, να τη μετατρέψω σε μουσικό παραμύθι, σεβόμενη απόλυτα τους αρχικούς δημιουργούς».

*-Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στα παιδιά με αυτή την παράσταση;

«Τα μηνύματα είναι πολλά. Δεν πιστεύω, όμως, ότι πρέπει να τα αναφέρουμε. Πάντα μ' αρέσει να είναι "κρυμμένα" στην παράσταση και οι μικροί θεατές να καλούνται να τα ανακαλύψουν».

- Και σε αυτή την παράσταση τα σκηνικά είναι εντυπωσιακά, τα κουστούμια παραμυθένια και γενικότερα η παραγωγή είναι προσεγμένη. Πόσο δύσκολο είναι, στους καιρούς της οικονομικής ύφεσης που διανύουμε, μια θεατρική παράσταση να κρατήσει ψηλά τον πήχη της ποιότητας και να μην κάνει "εκπτώσεις";

«Είναι πολύ δύσκολο, αλλά δε με ενδιαφέρει να ανεβάσουμε μια παράσταση κάνοντας έκπτωση στην ποιότητα. Όταν έχεις να κάνεις με παιδιά η παράσταση πρέπει να είναι άψογη. Αλλιώς να μην την κάνεις. Αυτή είναι η άποψη η δική μου και των συνεργατών μου».

- Σας έχουν χαρακτηρίσει - δικαίως κατά τη γνώμη μας - ως "μαμά" του παιδικού θεάτρου. Τι είναι για σας το παιδικό θέατρο και τι ήταν αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτό;

«Ευχαριστώ για το "μαμά". Αλλά, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, ο σωστός τίτλος είναι - και τον δέχομαι με μεγάλη ευχαρίστηση - "γιαγιά" του θεάτρου για παιδιά. Το θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά για μένα είναι το δυσκολότερο, αλλά και το ωραιότερο. Και είναι υπέροχο γιατί κάθε παράσταση είναι σαν ένα στοίχημα που καλείσαι να κερδίσεις. Είναι μια πρόκληση».

- Σε μια εποχή που τα παιδιά μας είναι "κολλημένα" σε μια οθόνη κινητού ή ενός tablet, είναι το θέατρο μια καλή ευκαιρία δημιουργικής διεξόδου από την ούτως ή άλλως δύσκολη καθημερινότητά τους; Τι θα συστήνατε στους γονείς;

«Βεβαίως και είναι μια καλή ευκαιρία δημιουργικής διεξόδου από τη δύσκολη καθημερινότητα, παράλληλα όμως μια θεατρική παράσταση μπορεί και πρέπει να είναι "πηγή γνώσης". Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να δώσει μεγάλη χαρά στα παιδιά. Γι' αυτό και συστήνω στους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο θέατρο, αφού όμως προηγουμένως ψάξουν και ρωτήσουν για την ποιότητα της παράστασης».

- Στην πολύχρονη καριέρα σας έχετε καταπιαστεί με πολλές παραστάσεις τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά. Ποιοι κατά τη γνώμη σας είναι πιο απαιτητικοί και "αμείλικτοι" κριτές, τα παιδιά ή οι ενήλικες;

«Σαφώς και είναι τα παιδιά "αμείλικτοι" κριτές, γιατί οι ενήλικες μπορεί να μείνουν και να δουν μια κακή παράσταση ως το τέλος, ενώ τα παιδιά αν βαρεθούν και κρίνουν ότι δεν τους αρέσει η παράσταση θα θελήσουν αμέσως να φύγουν».

- Ακούμε πολλούς καλλιτέχνες να λένε ότι η κρίση επηρέασε και το θέατρο με αποτέλεσμα τη μειωμένη προσέλευση του κόσμου. Από την άλλη βλέπουμε παραστάσεις, όπως η δική σας, να είναι sold out. Τι ακριβώς συμβαίνει;

«Νομίζω ότι ο σεβασμός και η αγάπη με την οποία αντιμετωπίζουμε οι συνεργάτες μου και εγώ τις παραστάσεις μας δικαιολογούν την προσέλευση του κοινού».

-Βλέπουμε ότι κάθε χρόνο από το καλεντάρι σας δε λείπει η Κρήτη, και σας ευχαριστούμε για αυτό. Ποιες είναι οι εντυπώσεις από το νησί; Αγαπούν οι Κρητικοί και δη τα Κρητικόπουλα το θέατρο;

«Καταρχάς εγώ σας ευχαριστώ. Ναι, ναι, ναι, ναι, ναι!!! Αγαπούν τα Κρητικόπουλα το θέατρο. Αλλά και εγώ τα λατρεύω. Όπως λατρεύω όλη την Κρήτη, γιατί είναι κούκλα! Γιατί είναι μοναδική! Γιατί είναι ξεχωριστή! Γιατί έχει υπέροχους ανθρώπους! Γιατί, γιατί, γιατί, γιατί... δεν έχουν τελειωμό τα γιατί».

Το πρόγραμμα των παραστάσεων

Το έργο έχει συναρπαστική πλοκή που είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, προσφέροντας στα παιδιά χαρά, διασκέδαση, αλλά και πολλά-πολλά μηνύματα. Ο πρίγκιπας Ταμίνο - σύμβολο της αρετής και της αγάπης - βρίσκει στο πρόσωπο της Παμίνας το ιδανικό ταίρι. Όμως το ζευγάρι θα περάσει από πολλές δοκιμασίες. Με όπλο την αγάπη, οι ήρωές μας θα νικήσουν και θα ενωθούν για πάντα. Μαζί τους ο Παπαγκένο, ένας τρισχαριτωμένος παραμυθένιος ήρωας που με τις σκανδαλιές του θα χαρίσει στα παιδιά στιγμές χαράς και γέλιου. Το έργο τελειώνοντας βρίσκει τους δύο εχθρούς, βασίλισσα της νύχτας και βασιλιά της μέρας, ενωμένους. Το καλό θα νικήσει το κακό και θα απλωθεί σ' όλη τη γη.

Η παράσταση με διαλεχτούς ηθοποιούς-τραγουδιστές, με παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια, χορογραφημένη στη λεπτομέρεια, γεμάτη χρώματα και φως, με μια συναρπαστική πλοκή είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Παραστάσεις θα δοθούν την Παρασκευή 14 Ιουλίου στη Σητεία, το Σάββατο 15 Ιουλίου στο 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, την Κυριακή 16, τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουλίου στο κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης" στο Ηράκλειο, την Τετάρτη 19 Ιουλίου στο Θέατρο "Ερωφίλη" στο Ρέθυμνο και την Πέμπτη 20 και την Παρασκευή 21 Ιουλίου στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η "ΚΡΗΤΗ TV", το Ράδιο 98,4, η "Νέα Κρήτη" και το www.neakriti.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News