Πολιτισμός

"Έρχεται" για μία μοναδική παράσταση η Αντιγόνη

Στην Κρήτη για μία και μόνο παράσταση, μια παράσταση - αφιέρωμα στον άνθρωπο, «έρχεται» το θεατρικό έργο «Αντιγόνη. Αλήθεια είναι», σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Δέσποινας Σιδηροπούλου.

Η παράσταση θα «ανέβει» την Κυριακή 16 Ιουλίου στις 9:30 το βράδυ, στο Ανοιχτό Θέατρο «Πύλη Βηθλεέμ» (είσοδος από Λεωφόρο Πλαστήρα), στo πλαίσιο του Φεστιβάλ Ηρακλείου.

Λίγα λόγια για την παράσταση

Μία παράσταση που εμπνέεται το υλικό της από την Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Μία ανάγνωση πέρα από την ιστορία και τα γεγονότα του μύθου.

Μία κατάδυση στα βάθη της ύπαρξης για να συναντήσουμε τη μία ακέραιη φωνή. Μία αναμέτρηση επί σκηνής με τις φωνές που έχουν καταγραφεί μέσα μας ως εξουσία. Ο Κρέοντας, ο άνθρωπος.

Η Αντιγόνη, μικρή και γιγάντια, ευάλωτη και δυνατή, νέα και ηλικιωμένη, γυναίκα και άντρας, ένας και όλοι, ανθρώπινη και θεϊκή. Η Αντιγόνη αυτή που ενώνει, αυτή που χωράει, αυτή που γεννήθηκε για να αγαπάει.

Δύο ηθοποιοί επί σκηνής άλλοτε ως αφηγητές, άλλοτε ως ήρωες και άλλοτε ως χορός, σε ένα ταξίδι ενθύμησης των αρχετύπων. Πώς φανερώνεται στη ζωή μας ο Κρέοντας και η Αντιγόνη; Πώς καθρεφτίζεται μέσα σε αυτή τη σχέση το ταξίδι της ανθρώπινης ύπαρξης;

Η παράσταση ανήκει στο είδος του Devised Theatre (θέατρο της επινόησης). Η Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι η πηγή μέσα από την οποία προκύπτουν οι προσωπικές ομολογίες των ερμηνευτών και τα νήματα της πλοκής.

«Ταυτότητα» της παράστασης

Σύλληψη - Σκηνοθεσία : Δέσποινα Σιδηροπούλου

Σύνθεση κειμένου : Δέσποινα Σιδηροπούλου, Στράτος Παλαιολόγος

Σύμβουλος Δραματουργίας : Pau Gimeno

Μουσική Σύνθεση : Δημήτρης Σπύρου

Επιμέλεια Κοστουμιών & Αντικειμένων: Σοφία Δαισπύρου

Φωτισμοί : Αντώνης Αλεξάκης

Visual : Παντελής Φραντζής

Φωτογραφίες : Ιωακείμ Σιδηρόπουλος

Ερμηνεία- Συνδημιουργία : Δέσποινα Σιδηροπούλου, Στράτος Παλαιολόγος

Γενική είσοδος 10€

Διάρκεια: 70/

Ποια είναι η Δέσποινα Σιδηροπούλου;

?

Η Δέσποινα Σιδηροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Αποφοίτησε με άριστα από τη δραματική σχολή Αρχή. Από το 1999 εργάζεται στο χώρο του θεάτρου ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, δραματουργός και δασκάλα υποκριτικής.

Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Πηγή Δημητρακοπούλου, Μ. Κάλμπαρη, Φώτη Νικολάου (χοροθεατρική ομάδα X-it), Α. Τομπούλη, το μουσικό συγκρότημα ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ, τον μουσικό Μ.Δέλτα, κ.α.

Έχει σκηνοθετήσει τις Υπηρέτριες του Ζ. Ζενέ στο θέατρο Επί Κολωνώ (2002) και έργα της Μ. Κάλμπαρη στην Παιδική σκηνή του θεάτρου Αργώ (2003-2006). Έχει σκηνοθετήσει το οπτικό υλικό για την συναυλία του μουσικού Μ. Δέλτα στο Club 22 (2005) και το μουσικό video του τραγουδιού She΄s a boy του ίδιου (2010).

Συνεργάστηκε ως δραματουργός και σκηνοθέτης στο project Antigoni-Twin Peaks (Λονδίνο, 2013).

Σκηνοθέτησε την παράσταση Αmor est που βασίζεται στην ερωτική επιστολογραφία της Μ. Τσβετάγεβα Γράμματα στον Ελικώνα (θέατρο Playground for the arts, 2014-15).

Συνεργάστηκε ως δραματουργός και ηθοποιός στην παράσταση Home (θέατρο Chisenhale στο Λονδίνο και Unity στο Λίβερπουλ, 2015-201

Από το 2008 ως το 2013 δίδαξε υποκριτική στη δραματική σχολή Αρχή.

Σχόλια