default-image

Αυλοί και Άσκαυλοι στη Νεάπολη

Πολιτισμός
Αυλοί και Άσκαυλοι στη Νεάπολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια  για να «στήσουμε» το 1ο Φεστιβάλ Πλατείας πριν από τρία χρόνια (πως περνάει ο καιρός), θέσαμε στους εαυτούς μας  -ως απαράβατο- έναν και μοναδικό όρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Πλατείας στη Νεάπολη.

Όλη η ανακοίνωση:

«Καμιά έκπτωση στην ποιότητα».

Πιστεύουμε ότι η μουσική δεν χωρίζεται σε «είδη» (παρά μόνο ταξινομείται για μουσικολογικούς λόγους) ούτε με τοπικά κριτήρια, ούτε με κανέναν άλλον από τους τρόπους που η σύγχρονη εποχή -αυθαίρετα και ύποπτα- μας έχει επιβάλει .

Η μουσική χωρίζεται -απλώς- σε καλή και κακή.

Εμείς λοιπόν, η παρέα μας,  αποφασίσαμε τότε  -και ισχύει φυσικά ακόμα- ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας για να σας παρουσιάσουμε τα πιο πρωτοποριακά και καινοτόμα δείγματα της σύγχρονης «παραδοσιακής» μουσικής δημιουργίας. Παραδοσιακής με τον τρόπο που την αντιλαμβανόταν ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Γιάννης Τσαρούχης. Ζωντανή -δηλαδή σημερινή- και αρχέγονη ταυτόχρονα.

Οι καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο 3ο Φεστιβάλ Πλατείας μπορεί μεν να πατάνε με το ένα πόδι (ενίοτε και με τα δύο) στην παράδοση, όμως έχουν διαρκώς την αγωνία και την πεποίθηση ότι η γλώσσα της τέχνης, αν θέλει να συνεχίσει να είναι προσιτή και κατανοητή στις νέες γενιές, οφείλει να εμπλουτίζεται με σύγχρονους όρους και ταυτόχρονα να εμπεριέχει τη δύναμη και την αυθεντικότητα των σπουδαίων πατέρων της.

Στο πλαίσιο του θεματικού χαρακτήρα του λοιπόν, το 3ο Φεστιβάλ Πλατείας, που διοργανώνουν στις 1, 2 & 3 Αυγούστου 2017 στη Νεάπολη Λασιθίου, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και η  οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ Πλατείας, με την αρωγή της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και την πολύτιμη συμπαράσταση της Αθλητικής Ένωσης Νεάπολης και των «Νέων Νεάπολης», είναι αφιερωμένο στα πνευστά όργανα: κλαρίνα, χάλκινα, γκάιντες και φλογέρες όλων των ειδών, με τον τρόπο που παίζονται στα πανηγύρια της χώρας μας από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, αλλά και με την ιδιαίτερη «ματιά» ανήσυχων μουσικών με σύγχρονη παιδεία και άμεση επικοινωνία με την Jazz και τα υπόλοιπα μουσικά ιδιώματα της εποχής μας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News