Πολιτισμός

"Η νύχτα στα μάτια των δειλών" στο Μαρίνα

Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 24 Ιουνίου στις 7:30 μ.μ. στο cafe ΜΑΡΙΝΑ στην αίθουσα εκδηλώσεων στο λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης.

Η ποιήτρια Μαρία Βουζουνεράκη «Η νύχτα στα μάτια των δειλών», ο συγγραφέας-σκηνοθέτης Εμμανουήλ Γ. Μαύρος «Ανάσταση ψυχών» και η Άνεμος εκδοτική παρουσιάζουν τα βιβλία τους.

Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 24 Ιουνίου στις 7:30 μ.μ. στο cafe ΜΑΡΙΝΑ στην αίθουσα εκδηλώσεων στο λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης.

Την συζήτηση συντονίζει η Νάντυ Παπαμήτσου, δημοσιογράφος.

Για τους δημιουργούς και τα βιβλία τους θα μιλήσουν:

Γιώργος Σαχίνης, δημοσιογράφος ΚΡΗΤΗ TV

Δρ. Μηνάς Τσικριτσής, ερευνητής Aιγαιακών γραφών.

Αποσπάσματα διαβάζουν:

Μυρωνία Πλερωνάκη, δημοτική σύμβουλος Δήμου Ηρακλείου

Μαρία Βουζουνεράκη, ηθοποιός.

Οπισθόφυλλο

Οι άνθρωποι χαράζουν μια ευθεία γραμμή και ονειρεύονται μια Ιθάκη.

Βαδίζουν σ' ένα μονοπάτι που ονομάζουν ασφαλές και δεν νοιάζονται αν ο χρόνος το σκεπάζει με φύλλα.

Φοβούνται. Μετά, φτιάχνουν ένα άλλοθι να δικαιολογήσει τον φόβο τους.Προσπερνούν τα όνειρά τους κάθε μέρα. Ανακατεύουν τα ζάρια στην τσόχα της ζωής τους. Στρέφουν το βλέμμα στον ήλιο, μα σκεπάζουν τα μάτια με τη χούφτα τους.

Οραματίζονται, μα περιμένουν εκείνον που θα τους τραβήξει από το σκοτάδι τους.Τρέμουν το φως της μέρας και αφήνουν τη νύχτα να πάρει τη θέση της στα μάτια τους. Στα μάτια των δειλών.

Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκα το 1971 στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Έκανα τα πρώτα μου βήματα σ' ένα μικρό όμορφο ορεινό χωριό με άγρια φύση και αυθεντικούς ανθρώπους.

Η πρώτη μου επαφή με τον γραπτό λόγο ήρθε στα 9 μου χρόνια. Μεγάλωσα και αρνούμαι να κατέβω από το συννεφάκι μου, εκείνο που μου επιτρέπει να ονειρεύομαι και να πιστεύω πως οι άνθρωποι δεν έπαψαν ν' αγαπούν. Με θυμάμαι μ' ένα χαρτί κι ένα μολύβι να προσπαθώ ν' αποτυπώσω αυτά που οι άνθρωποι δεν τολμούν να ξεστομίσουν.

Τα τελευταία χρόνια, ο λόγος μου εκφράζεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και γνωστές ιστοσελίδες.

«Η νύχτα στα μάτια των δειλών» είναι η πρώτη μου συγγραφική απόπειρα. Η αρχή ενός μεγάλου ονείρου, που παίρνει σάρκα και οστά.

Οπισθόφυλλο

H δυναμική Ελληνίδα αρχαιολόγος Ελένη Νάκου, παρουσιάζει την δεύτερη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης για την «Έξοδο» των Εβραίων από την Αίγυπτο και ανακοινώνει τη νέα της έρευνα, για τις ρίζες του xριστιανισμού. Σύμμαχό της σε αυτήν την περιπέτεια επιδιώκει να είναι ο φίλος της καθηγητής αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Καΐρου Ζάχι Χαβάς.

Αλλά ο Χαβάς έχει εξαφανιστεί από την Ιορδανία. Φτάνοντας επί τόπου η Ελένη Νάκου διαπιστώνει πως η προσωπικότητα του Χαβάς είναι πολύ πιο περίπλοκη απ' ό,τι την γνώριζε, ενώ κατηγορείται πως έκλεψε τις μυστηριώδεις Πλάκες του Πυθαγόρα.

Αποφασίζει να ριχτεί στα χνάρια που θα την οδηγήσουν στην εύρεση των Πλακών του Πυθαγόρα και του καθηγητή Χαβάς, χωρίς να γνωρίζει πως έτσι μπλέκεται σ' ένα μοιραίο γρανάζι πολιτικής συνωμοσίας και δολοφονικών νεοναζιστικών ομάδων.  Συνάμα, ακολουθεί μια αναζήτηση που γρήγορα θα μεταμορφωθεί σε ένα ταξίδι γνώσης, κατάκτησης του πνεύματος και μύησης.

Θα αντιληφθεί σιγά-σιγά πως εκπληρώνει την αιώνια αναζήτηση του «γν?θι σα?τόν» για την ανάσταση ψυχών, πληρώνοντας βαρύ τίμημα ως την ύστατη συνάντηση…

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Εμμανουήλ Γ. Μαύρος είναι σκηνοθέτης. Ξεκίνησε να γράφει βιβλία για να μεταφέρει ιστορίες που ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας γεωγραφικά, ιστορικά και θεματικά. Μεγάλη του αγάπη στη συγγραφή εξακολουθεί να είναι η ποίηση και το θέατρο. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975.

Έχει κάνει σπουδές κινηματογράφου, τηλεόρασης και επικοινωνίας. Από το 1998 έως σήμερα εργάζεται ως σκηνοθέτης στην τηλεόραση, σε γνωστές για το ευρύ κοινό εκπομπές, δελτία ειδήσεων, αλλά και τηλεοπτικές σειρές. Τέσσερις ταινίες του μικρού μήκους έχουν βραβευτεί σε διεθνή και εγχώρια φεστιβάλ. Για το θέατρο έχει ανεβάσει παραστάσεις με πειραματικές ομάδες.

Με τη συγγραφή άρχισε να ασχολείται το 2002, γράφοντας ποίηση στα αγγλικά για τις ανθολογίες του οργανισμού poems.com. Έχει εκδώσει ηλεκτρονικά την συλλογή ποίησης - πεζού με τίτλο «Αναζητώντας την Αρετούσα» αποκλειστικά ως ebook στο http://egmavros.blogspot.gr. Από την Άνεμος εκδοτική το μυθιστόρημα «Ο υιός του Νείλου», κυκλοφορεί από τον Δεκέμβριο του 2015.

Σχόλια