default-image

Τίμησαν τον Καζαντζάκη σε Τουρκία και Ελβετία

Πολιτισμός
Τίμησαν τον Καζαντζάκη σε Τουρκία και Ελβετία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σπουδαίο Κρητικό συγγραφέα τίμησε η Διεθνής Εταιρία Φίλων στην Τουρκία και την Ελβετία.

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), η οποία αποτελεί ένα πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε στη Γενεύη (Ελβετία) στις 14 Δεκεμβρίου 1988, συνεχίζει, σε συνεργασία με πολλούς φορείς, την προώθηση του έργου του μεγάλου Κρητικού σε όλο τον κόσμο.

Ήδη έχει διοργανώσει, από τον Ιανουάριο 2017, εκδηλώσεις σε 30 πόλεις της Ελλάδας και σε 28 χώρες στις πέντε ηπείρους. Οι τελευταίες έλαβαν χώρα στην Τουρκία και στην Ελβετία.

Πρώτη εκδήλωση στην Τουρκία με την ευκαιρία των 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Κατάμεστη η αίθουσα του Σισμανόγλειου Μεγάρου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας. Απηύθυνε χαιρετισμό ο δραστήριος Γενικός Πρόξενος Ευάγγελος Σέκερης.

Κατόπιν προβλήθηκε βιογραφικό ντοκιμαντέρ «Νίκος Καζαντζάκης 1883 - 1957» του Μουσείου Καζαντζάκη. Ο Γιάννης Γιγουρτσής, εκπαιδευτικός - φιλόλογος στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, υπεύθυνος του τουρκικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, μίλησε με θέμα «Ο Καζαντζάκης στον κόσμο.

Η παγκόσμια απήχηση του έργου του και η ΔΕΦΝΚ». Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε «Έναν άλλο Καζαντζάκη. Τον ποιητή και τον ταξιδευτή». Τέλος η Νταμλά Ντεμίροζου, καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, έκανε μια γενική επισκόπηση του έργου του Καζαντζάκη στην Τουρκία.

Η εκδήλωση, που έγινε στα ελληνικά και τουρκικά, τελείωσε με πολλές ερωτήσεις. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτες και ομογενειακοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, φοιτητές, Διευθυντές και μαθητές των ομογενειακών σχολείων. Αξιοσημείωτη ήταν και η πολυπληθής συμμετοχή Τούρκων φοιτητών και διανοουμένων, αποδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την Ελληνική λογοτεχνία.

Ο Νίκος Καζαντζάκης, μετά την αποτυχία εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου στην Πραστοβά, ταξιδεύει το 1918 στην Ελβετία, ιδιαίτερα στην ιταλόφωνη περιοχή της. Διαμένει στην Gandria όπου το 2015 εντοιχίσαμε αναμνηστική πλάκα.

Εφέτος, η ΔΕΦΝΚ, η Ελληνική κοινότητα και ο Δήμος του Λουγκάνο οργάνωσαν μια επιτυχημένη εκδήλωση που ετέθη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Βέρνη.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης, η Gilda Tentorio, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Παβίας, μίλησε για τον «Καζαντζάκη και την Ελβετία». Ο Roberto Genazzini, συγγραφέας και ποιητής, παρουσίασε το βιβλίο του «Ο Έλληνας φίλος» στο οποίο αφιερώνει ένα ποίημα στον Νίκο Καζαντζάκη. Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το βιβλίο του «Καζαντζάκης - Ζορμπάς: μια αληθινή φιλία» που δημοσιεύθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το έργο του μεγάλου Κρητικού. Η εκδήλωση έγινε στα ιταλικά και γαλλικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News