Πολιτισμός

Αθ. Σπανάκη: «Μια άλλη γη η Αφρική»

Μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Άλλη γη" ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 8:30 το βράδυ στον χώρο του ΔιαRτηρητέου. Πρόκειται ουσιαστικά για τη φωτογραφική αποτύπωση της εμπειρίας των εθελοντών της «Συμβολής» από τις κατασκηνώσεις στη Ουγκάντα και τη Μαδαγασκάρη. Η Αθηνά Σπανάκη, εθελόντρια της οργάνωσης, αιχμαλώτισε με το φωτογραφικό της φακό, τις συνθήκες ζωής στις χώρες αυτές της Αφρικής.

Μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Άλλη γη" ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 8:30 το βράδυ στον χώρο του ΔιαRτηρητέου.

Πρόκειται ουσιαστικά  για τη φωτογραφική αποτύπωση της εμπειρίας των εθελοντών της «Συμβολής» από τις κατασκηνώσεις στη Ουγκάντα και τη Μαδαγασκάρη. Η Αθηνά Σπανάκη, εθελόντρια της οργάνωσης, αιχμαλώτισε με το φωτογραφικό της φακό, τις συνθήκες ζωής στις χώρες αυτές της Αφρικής.

«Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν πήγα πρώτη φορά στην Αφρική, είναι πως οι άνθρωποι είναι πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Πάντα καλοπροαίρετοι κι ευδιάθετοι.», είπε μιλώντας στο Ράδιο984 και τη Μαίρη Καριωτάκη η κ. Σπανάκη.

«Είναι πραγματικά μια άλλη γη η Αφρική», σημείωσε αναφέροντας πως για παράδειγμα το μπάνιο που εμείς θεωρούμε ως δεδομένο, στην Ουγκάντα προϋποθέτει ο άνθρωπος να μαζέψει ξύλα, να ανάψει φωτιά να ζεστάνει κατσαρολάκια νερό κι ύστερα να πάει σ' ένα βαρέλι και να πάρει το μπάνιο του.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Ιουνίου και μάλιστα, την τελευταία ημέρα θα προβληθεί και το ντοκυμαντέρ «White steps» που που συμμετείχε στο 180 φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Όλα τα έσοδα της έκθεσης, από τις πωλήσεις φωτογραφιών και το κουτί προαιρετικής συμμετοχής, θα διατεθούν για τις ανάγκες των φετινών κατασκηνώσεων της Συμβολής.

Δυο λόγια για τη «Συμβολή»

Η «Συμβολή» είναι μια ομάδα ανθρώπων που δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην εκπαίδευση των παιδιών της Αφρικής. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μόρφωση και η εκπαίδευση είναι το μόνο μέσο που μπορεί να βγάλει τους ανθρώπους και τους λαούς από την ανέχεια, την πείνα και την μιζέρια. Χωρίς να προηγηθεί άνοδος του μορφωτικού επιπέδου δεν μπορεί να υπάρξει άνοδος του βιοτικού επιπέδου. Περισσότερο από το 60% των παιδιών της Αφρικής είναι αναλφάβητα, γιατί οι οικογένειες τους δεν έχουν την δυνατότητα να «σηκώσουν» το οικονομικό βάρος της εκπαίδευσης, αφού ακόμα και η δημόσια εκπαίδευση δεν είναι δωρεάν.

Κάθε χρόνο συναντάμε εκατοντάδες παιδιά στην Αφρική, τα οποία παραμένουν υποσιτισμένα και αναλφάβητα. Γι' αυτό το λόγο, σε συνεργασία με την τοπική Ορθόδοξη ιεραποστολική εκκλησία, δίνουμε προτεραιότητα στην εκπαίδευση, ακολουθώντας το παλιό γνωμικό που λέει: «αντί να δίνεις συνεχώς σε κάποιον ψάρια, μάθε του πώς να ψαρεύει».

Σχόλια