Πολιτισμός

Μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης από μαθητές της Κρήτης

Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης, αγάπης και ανθρωπιάς, αγκαλιάζοντας τα παιδιά όλου του κόσμου, στέλνουν από την Κρήτη μαθητές γυμνασίου με την ταινία τους “Η Εσμιγιά”.

Ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης, αγάπης και ανθρωπιάς, αγκαλιάζοντας τα παιδιά όλου του κόσμου, στέλνουν από την Κρήτη μαθητές γυμνασίου με την ταινία τους "Η Εσμιγιά", η οποία μάλιστα κατέκτησε διεθνή "πρωτιά".

Η ταινία, συγκεκριμένα, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία "Μυθοπλασία", στο πλαίσιο του 7ου Διεθνούς Διαγωνισμού Μαθητικών Ταινιών Μικρού Μήκους "Cinema... διάβασες;", που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία πριν λίγες ημέρες στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης". Μια μεγάλη διάκριση που τιμά και προβάλλει το νησί μας και τους ανθρώπους του.

Η βραβευμένη ταινία παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή από τους ίδιους τους μαθητές και τους καθηγητές τους σε δημόσια εκδήλωση στην Αμμουδάρα, παρόντος του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτακη, καθώς και πλήθους πολιτών, γονιών, παιδιών και καθηγητών, οι οποίοι έδωσαν δημόσια συγχαρητήρια στους μαθητές για τη διεθνή τους διάκριση, χειροκροτώντας τους παράλληλα θερμά.

Η ταινία, όπως έγινε γνωστό, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος Αγωγή Υγείας "Όλοι ίδιοι... Όλοι διαφορετικοί".

Δημιουργοί και πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι μαθητές των τμημάτων ένταξης του 6ου Γυμνασίου είναι οι Ελευθερία Δρακάκη, Μαρία Ζέη, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Χριστόφορος Παντερής, Θένια Παπαγιαννάκη, Εμμανουήλ Παχάκης και Ιωσήφ Σκουτέλης.

Τη σκηνοθεσία της ταινίας συνυπογράφουν οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί Ιωάννα Καπελλάκη, Κωνσταντίνα Οικονομοπούλου και Διονυσία Παπαϊωάννου σε συνεργασία με τον κινηματογραφιστή Βασίλη Τσαγκαράκη. Επιπλέον, την προσπάθεια των μαθητών στήριξαν οι Μάνος Κασαπάκης και Άλεξ Κτιστάκης στη λήψη και το μοντάζ.

Σημαντική ήταν η συμβολή του δασκάλου κρητικών και παραδοσιακών χορών Κωνσταντίνου Παπαδάκη, καθώς και της εκπαιδευτικού Ευαγγελίας Καλογερίδη.

Την ταινία "έντυσε" η ξεχωριστή μουσική του Κρητικού δημιουργού Γιώργη Μανωλάκη. Την ταινία στήριξαν θερμά η διευθύντρια του σχολείου κ. Αικατερίνη Κολυβάκη-Περβολαράκη, ενώ αξιοσημείωτη υπήρξε και η προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων!

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που παρακολούθησε στην κατάμεστη από κόσμο κινηματογραφική αίθουσα τη βραβευμένη ταινία, δήλωσε εντυπωσιασμένος και ιδιαίτερα χαρούμενος για το σημαντικό αποτέλεσμα, δίδοντας δημόσια τα θερμά του συγχαρητήρια στα παιδιά και τους καθηγητές για τη διεθνή τους επιτυχία, χαιρετώντας τους όλους έναν-έναν προσωπικά.

«Σας καμαρώνουμε, σας συγχαίρουμε και νιώθουμε όλοι υπερήφανοι για τη μεγάλη σας επιτυχία, για το δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης και αγάπης που στέλνετε μέσω της βραβευμένης σας ταινίας στα παιδιά όλου του κόσμου, που ζουν μέσα στον κίνδυνο και έχουν ανάγκη άμεσα την αγάπη μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης.

Η Περιφέρεια, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, «στηρίζει κάθε πρωτοβουλία και δράση αλληλεγγύης και κοινωνικής στήριξης ευπαθών ομάδων», ενώ παρότρυνε μαθητές και καθηγητές να συνεχίσουν την προσπάθεια λέγοντας ότι θα έχουν τη στήριξη της Περιφέρειας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης καθηγητές, μαθητές και γονείς ευχαρίστησαν τον κ. Αρναουτακη, ο δε Θοδωρής Δουλουμπέκης, εκ των συντελεστών της ταινίας και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του μηνύματος των μαθητών.

Παράλληλα ο κ. Δουλουμπεκης στην ομιλία του θύμισε σε όλους ότι ο πολιτισμός της Κρήτης και της Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την "ανοιχτότητα" στο διαφορετικό, καθώς η Κρήτη, όπως είπε, «έκανε βασίλισσά της και η Ευρώπη σύμβολό της μια - όχι κατ' επιλογήν - μετανάστρια από την Ασία».

Στη συνέχεια αποσαφήνισε μύθους που σχετίζονται με το Προσφυγικό, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό που τα παιδιά και οι καθηγητές τους στέλνουν μέσα από ένα πολιτισμικό έργο αυτό το έντονο μήνυμα αλληλεγγύης προς τα προσφυγόπουλα που αναμένεται να υποδεχτεί και το νησί μας.

Σχόλια