default-image

Μια μοναδική έκθεση από μια Κρητικιά καλλιτέχνη

Πολιτισμός
Μια μοναδική έκθεση από μια Κρητικιά καλλιτέχνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια μοναδική έκθεση σύγχρονης τέχνης, από την Κρητικιά καλλιτέχνη, Ελένηη Μανωλαράκη, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι επισκεφτούν την Αίθουσα Τέχνης Match More Underground.

Στις 3 Ιουνίου 2017, στις 20:30, η Αίθουσα Τέχνης Match More και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον παρουσιάζουν την έκθεση σύγχρονης τέχνης «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ: Στιγμές της καθημερινότητας - Παραβολές της αιωνιότητας» της Ελένης Μανωλαράκη σε επιμέλεια του Δρ Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου και του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη στην Αίθουσα Τέχνης Match More Underground, Πλατανιάς, Δήμος Πλατανιά, Νομός Χανίων, Κρήτη.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή από 3 Ιουνίου μέχρι 15 Ιουλίου, από Δευτέρα έως Κυριακή 12:00-22:00.

Η καλλιτέχνις θα παρευρίσκεται στον εκθεσιακό χώρο κάθε Σάββατο 19:00-22:00 και κάθε Κυριακή 12:00-14:00.

Επισκέψεις και ξεναγήσεις ομάδων επισκεπτών θα πραγματοποιούνται έπειτα από συνεννόηση στο τηλέφωνο +30   697 760 75 80.  Είσοδος ελεύθερη.

Η έκθεση «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ: Στιγμές της καθημερινότητας - Παραβολές της αιωνιότητας» θα συνοδεύεται από έγχρωμο, δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικά & αγγλικά), που περιλαμβάνει σχόλια, εισαγωγή και θεωρητική τεκμηρίωση της έκθεσης και ταυτόχρονα παρουσιάζει όλα τα συμμετέχοντα έργα με πλήρη εικονογράφηση.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η θεματική της έκθεσης «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ: Στιγμές της καθημερινότητας - Παραβολές της αιωνιότητας» είναι επίκαιρη, τρυφερή και συνειδητά συνδεδεμένη με το νόστο και την διαπραγμάτευση της επιστροφής στον γενέθλιο τόπο.

Η Ελένη Μανωλαράκη παρουσιάζει 35 εικαστικά έργα με ακουαρέλες, τέμπερες και μικτά υλικά σε ζωγραφική και κατασκευές που δημιούργησε τα τελευταία πέντε χρόνια μετά την επιστροφή της στην Κρήτη.

Η καλλιτέχνις μετά από πολυκύμαντη πορεία ζωής και δημιουργίας στον Ελλαδικό χώρο επιστρέφει στον οικείο τόπο και εικονογραφεί το τοπίο και την καθημερινότητά του με την δύναμη του αέναου και ανεξάντλητου πόθου της για ενσωμάτωσή της στην διαχρονικά σταθερή παρουσία του.

Ενεργοποιείται ως δραστήριο και συμμετέχoν μέλος του όλου γίγνεσθαι και παραμένει ομογάλακτη συνοδοιπόρος του τόπου σε μια κοινή διαδρομή ταύτισης της ουσίας, της παρουσίας και της μνήμης.

Ο κριτικός της τέχνης Δρ Κωνσταντίνος Πρώιμος σημειώνει: «Μισά φανταστικά, μισά ρεαλιστικά, τα έργα της Μανωλαράκη στοχεύουν να αναμοχλεύσουν τα αισθήματα όλων όσων μοιράζονται μαζί της το δεσμό με το χώμα και τη γη της πατρίδας.

Φτιαγμένα με νοσταλγία τα έργα της είναι ξεκάθαρες δηλώσεις αγάπης αλλά και παγερής αδιαφορίας για τα εύσημα της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας, όπως χαρακτηριστικά έκαναν πολλοί συνάδελφοί της από τη δεκαετία του 1960 κι έπειτα. Η Μανωλαράκη εκθέτει και εκτίθεται με εντιμότητα και ειλικρίνεια, κάνοντας τέχνη δημοσιοποιώντας τις προσωπικές της επιλογές και προτιμήσεις.

Τα υλικά με τα οποία εργάζεται είναι καθημερινά και αυτοβιογραφικά και ξετυλίγουν έναν προσωπικό κόσμο. Η Μανωλαράκη υιοθετεί τη μεταμοντέρνα θέση ενάντια στις μεγάλες μοντερνιστικές αφηγήσεις, ενστερνιζόμενη τεχνικές όπως η βιογραφία και η ιδιοποίηση του πλέον οικείου περιβάλλοντός της για να κάνει τέχνη».

Ποια είναι η Ελένη Μανωλαράκη;

Η Ελένη Μανωλαράκη γεννήθηκε στους πρόποδες των Λευκών Όρεων, στο χωριό Μεσκλά Κυδωνίας του νομού Χανίων της Κρήτης. Αρχικά σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου στην Τήνο (1975-1978) και έπειτα ζωγραφική και ιστορία της τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1978-1984).

Εργάστηκε σαν σκηνογράφος και ενδυματολόγος στο Δημοτικό Θέατρο Ελευσίνας από το 1986 μέχρι το 1988. Την περίοδο 2001-2006 εκπόνησε  εικαστικά-ποιητικά-μουσικά δρώμενα και διαλέξεις για την τέχνη στον Ρητορικό Κύκλο (Σχολή Ρητορικής Τέχνης & Φιλοσοφίας) στην Αθήνα. Δίδαξε σε σχολεία της ιδιωτικής και της δημόσιας εκπαίδευσης κατά την περίοδο 1984-2015.

Η Μανωλαράκη έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στο Μόναχο και στην Μπιενάλε Νέων της Μασσαλίας το 1985. Έργα της υπάρχουν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον και σε δημόσιες και ιδιωτικές  συλλογές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News