default-image

Στο Ηράκλειο παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα (Ηχητικό)

Κρήτη
Στο Ηράκλειο παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα (Ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Ευρωπατριωτισμός ή εθνοκεντρισμοί" είναι ο τίτλος του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα που θα παρουσιαστεί αυτή την Παρασκευή 19 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στο "Marina" cafe.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Νίκος Ανδρουλάκης, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης.

Στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνουν οι εκδόσεις "Μίνωας" και το βιβλιοπωλείο "Ελευθερουδάκης", θα παρευρεθεί και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Το βιβλίο

Το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα, με τίτλο "Ευρωπατριωτισμός ή εθνοκεντρισμοί: Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί, οι εξωτερικές απειλές και τα όρια της συνεργασίας στην Ε.Ε.", από τις εκδόσεις "Μίνωας", αναλύει το ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι εθνικοί ανταγωνισμοί στη δημιουργία και στη μορφή που έχει η Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεδίο συνεργασίας ή ένας νέος χώρος εθνικών ανταγωνισμών; Έχει εκλείψει ο φόβος της Γαλλίας για τη Γερμανία; Μπορεί η Ε.Ε. να διατηρήσει τη θέση της στο παγκόσμιο σύστημα; Μπορούμε να μιλάμε για μια γερμανική Ευρώπη; Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος διάλυσης της Ε.Ε. και επιστροφής στα εθνικά κράτη; Μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη δίχως μια νέα συμμαχία Γαλλίας-Γερμανίας;

Ο Δημήτρης Τσιόδρας στο βιβλίο του "Ευρωπατριωτισμός ή εθνοκεντρισμοί" παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της "ευρωπαϊκής ιδέας" μέσα από διάφορες κρίσεις: απόρριψη σχεδίου αμυντικής κοινότητας, κρίση "άδειας καρέκλας", διαμάχη για το χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης, προβλήματα γύρω από τη γερμανική επανένωση, ανταγωνισμό στη ζώνη του ευρώ... Βαδίζοντας χέρι-χέρι με την ιστορία και τη θεωρία των διεθνών σχέσεων, διερευνά τα όρια του έθνους-κράτους και εξηγεί την ανάγκη για πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε., έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις νέες μεγάλες προκλήσεις και να μην ξαναζήσει στιγμές από το πιο σκοτεινό παρελθόν της.

Το βιβλίο προλογίζουν ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Ο συγγραφέας: Σύντομο βιογραφικό

O Δημήτρης Τσιόδρας εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1989. Γεννήθηκε στο Μάναρη Αρκαδίας το 1959, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακά (ΜΑ) στις Διεθνείς Σχέσεις στο Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University, στις ΗΠΑ.

Ασχολείται με ζητήματα πολιτικής, διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών εξελίξεων. Έχει παρακολουθήσει από κοντά κρίσιμες συνεδριάσεις στην Ε.Ε., έχει συνομιλήσει κατά καιρούς κι έχει κάνει συνεντεύξεις με σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες.

Παράλληλα με την επαγγελματική του δραστηριότητα μελετά συστηματικά ιστορία και θεωρίες των διεθνών σχέσεων. Ήταν υπεύθυνος πολιτικού στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και έχει αρθρογραφήσει στην εφημερίδα "Καθημερινή" και στο περιοδικό "Διπλωματία".

Έχει εργαστεί ως πολιτικός συντάκτης στο Μega και το ραδιοσταθμό Flash και ως πολιτικός αναλυτής στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι". Έχει διατελέσει διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Π. Πικραμμένου και εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού.

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή ΜΜΕ, όπως "Le Monde Diplomatique", "Courrier International" και "International Relations".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News