Πολιτισμός

Μία σπουδαία εκδήλωση αφιερωμένη σε έναν σπουδαίο άνδρα

Μια σπουδαία εκδήλωση, αφιερωμένη μεγάλο Σουηδό πολιτικό, τον Ούλοφ Πάλμε ο οποίος αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια σύγχρονη ιστορία και επηρέασε όσο κανένας άλλος με τις πρωτοπόρες ιδέες του την παγκόσμια πολιτική, φιλοξένει η Κρήτη το επόμενο Σάββατο 27 Μαΐου.

Μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου για τη ζωή και το έργο του Πάλμε, αλλά και την προβολή μοναδικών ντοκουμέντων, που αναδεικνύουν τους ιδιαίτερους δεσμούς του με το νησί, οι ομιλητές θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν γιατί κοντά 30 χρόνια από το θάνατό του το έργο του Σουηδού πολιτικού, εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και οι ιδέες του να αποτελούν φάρο ελπίδας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής και ηθικής κρίσης.

Και ακόμη τι είναι αυτό που οδηγεί ακόμη και σήμερα πολίτες σε όλο τον κόσμο να δίνουν το όνομα του Πάλμε σε δρόμους και σε πλατείες, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες χώρες του πλανήτη.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο πρώτος γιος του Πάλμε, ο Joakim Palme, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Uppsala στον τομέα των πολιτικών επιστημών με ειδικότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ο οποίος θα έρθει στην Κρήτη ειδικά για την εκδήλωση, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος έζησε στην Σουηδία τα χρόνια της δικτατορίας, εκπρόσωπος της Σουηδικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο συγγραφέας της βιογραφίας του Πάλμε Γιώργος Λογοθέτης.

Την εκδήλωση η οποία θα ξεκινήσει στις 19:30 το βράδυ της 27ης Μαΐου στην κεντρική πλατεία του Μοχού, θα πλαισιώσουν η χορωδία Μαλίων, η Κρητική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και το χορευτικό συγκρότημα του πολιτιστικού συλλόγου Μοχού.

Ο Γιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος 15 χρόνια στην Σουηδική Τηλεόραση, στο βιβλίο του "ΟΥΛΟΦ ΠΛΑΜΕ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΡΧΩΝ", καταγράφει την μοναδική πορεία του Πάλμε. Μια πορεία που έφερε την Σουηδία στο προσκήνιο της παγκόσμιας πολιτικής. Σήμερα το έργο του Πάλμε εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και οι ιδέες του αποτελούν σημείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής και ηθικής κρίσης. Οι πολιτικές του θέσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, συνεργασία και αλληλοκατανόηση αποδείχτηκαν προφητικές: «Αν δεν πάρουμε τώρα αναγκαία μέτρα ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρώσουμε στο μέλλον θα είναι πολύ ακριβός. Οι πολιτικοί θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για τις συνέπειες...».

Στο βιβλίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του Πάλμε με την Ελλάδα και την Κρήτη, με σημαντικό φωτογραφικό υλικό. Στην εκδήλωση θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ένα σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο από τις επισκέψεις του Πάλμε στην Κρήτη και τον τρόπο που οι κάτοικοι του Μοχού θρήνησαν τον δικό τους Ούλοφ Πάλμε ως επίτιμο δημότη του χωριού.

Ποιος ήταν ο σπουδαίος άνδρας, Ούλοφ Πάλμε

Ο Ούλοφ Πάλμε γεννήθηκε το 1927. Αν και γόνος της μεγάλης αστικής οικογένειας ο Πάλμε διάλεξε αντίθετο δρόμο. Όταν σε νεαρή ηλικία συνειδητοποίησε τι σημαίνει κοινωνική αδικία, εντάχτηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας. Δάσκαλός του ο επί 22 χρόνια πρωθυπουργός της Σουηδίας Tage Erlander που υποστήριζε ότι «Πολιτικός σημαίνει ότι υπηρετείς το πιο ηθικό επάγγελμα στον κόσμο». Το 1969, σε ηλικία σαράντα δύο ετών ο Πάλμε ανέλαβε την ηγεσία της Σουηδίας.

Ήδη από το 1965, ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, καυτηρίασε την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στον πόλεμο του Βιετνάμ και αργότερα την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία. Η δραστηριότητα του Πάλμε τον έφερε στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Υποστήριξε τα απελευθερωτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Πολέμησε όσο κανένας άλλος τις διάφορες δικτατορίες όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Χιλής και της δικτατορίας στην Ελλάδα. Στα 17 χρόνια που ο Πάλμε ήταν πρωταγωνιστής στην σουηδική πολιτική, η Σουηδία βρέθηκε στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής.

Ο επίμονος αγώνας του για ειρήνη, δημοκρατία και αλληλεγγύη, ο αγώνας ενάντια στην κοινωνική αδικία, είχε ευαισθητοποιήσει την μεγάλη πλειοψηφία του σουηδικού λαού επηρεάζοντας συγχρόνως την διεθνή κοινή γνώμη. Μαζί με άλλους μεγάλους ηγέτες όπως ο Βίλλυ Μπράντ και ο Μπρούνο Κράισκυ, εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την μείωση των στρατιωτικών δαπανών, με στόχο τον αφοπλισμό. Τα θέματα πολέμου και ειρήνης ήταν πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής του. Ο τρόπος ζωής του έγινε πρότυπο για τον σουηδό πολίτη. Η Δημοκρατία για τον Πάλμε ήταν πάνω από όλα θέμα αρχών, και οι πολιτικοί έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Αν και απέκτησε παγκόσμια ακτινοβολία, παρέμεινε πάντα ο απλός «Ούλοφ». Η αλαζονεία ανήκε στους μεγάλους του εχθρούς.

«Τι θα ήταν ένα πολιτικό κόμμα χωρίς την θέληση για αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ πολιτών και κρατών; Λίγο περισσότερο από ένα επαρχιακό κίνημα χωρίς ιδέες και οράματα, καταδικασμένο να γίνει θύμα του εγωιστικού και του σοβινισμού. Θα ακουγόταν ψεύτικο αν εργαζόμαστε για ισότητα στην δική μας χώρα και αγνοούσαμε τα εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο που πεινάνε. Θα πρέπει να υπάρχει μια δυνατή σύνδεση μεταξύ σε αυτό που επιδιώκουμε στη χώρα μας και σε αυτό που πρεσβεύουμε διεθνώς.

 Στόχος μας είναι η Ισότητα, η Ελευθερία, η Κοινωνική Δικαιοσύνη, και η Συνεργασία. Να μειώσουμε όσο γίνεται τις ταξικές διαφορές. Γι αυτό χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, πρωτοπόρες ιδέες και κυρίως θέληση για αλλαγές. Είναι χρέος μας να αναζητούμε συνεχώς ένα καλλίτερο αύριο για όλους, να καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις και με αντικειμενικό τρόπο να εξετάζουμε τις προϋποθέσεις για την υλοποίησή τους…».

Λίγο πριν τη δολοφονία του δήλωνε:

«…Αν σταματήσουμε να είμαστε οραματιστές, αν σταματήσουμε να δημιουργούμε στόχους, τότε η προσπάθεια θα εξανεμιστεί, θα χαθεί η ηθική και η ιδεολογική μας δύναμη, και το κόμμα μας θα χάσει την εμπιστοσύνη του λαού. Η υλοποίηση των πολιτικών ιδεών είναι θέμα τους καθενός από εμάς. Αν η πολιτική αφεθεί μόνο στους πολιτικούς, τότε η πολιτική πεθαίνει και η κοινωνία θα μείνει μετέωρη».

Ο Πάλμε και η Ελλάδα

Στο πρόσωπο του Πάλμε η Ελλάδα είχε αποκτήσει ένα θερμό φίλο. Οι ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις βρήκαν αμέριστη συμπαράσταση. Οι Έλληνες μετανάστες που αναγκάστηκαν να ζητήσουν καταφύγιο στην Σουηδία, βρήκαν μια γενναιόδωρη δεύτερη πατρίδα και στο πρόσωπο του Πάλμε ένα ειλικρινή φίλο. Μετά την δικτατορία ο Πάλμε επισκέφτηκε συχνά την Ελλάδα όπου εκτός από τον Αντρέα Παπανδρέου, τον Μίκη Θεοδωράκη και την Μελίνα απέκτησε πολλούς φίλους. Τους πιο πολλούς στην Κρήτη, στο χωριό Μοχός, όπου συνήθιζε να περνά τις διακοπές του. Στο Μοχό οι κάτοικοι τον έκαναν επίτιμο δημότη. Έτσι ο Ούλοφ Πάλμε δέθηκε για πάντα με την Ελλάδα και την κρητική γη.

Οι βασικές αρχές στις οποίες σύμφωνα με τον Πάλμε στηρίζεται το Σουηδικό Μοντέλο.

· Ο αγώνας μας δεν είναι κατά του πλούτου αλλά κατά της φτώχειας.

· Το κόστος των στρατιωτικών δαπανών μισής μέρας, αρκεί για να εξαλειφθεί η ελονοσία σε όλη τη γη. Να γιατί πρώτιστη ανάγκη είναι η εμπέδωση της παγκόσμιας ειρήνης, η ανάπτυξη των χωρών του τρίτου κόσμου και η προστασία του περιβάλλοντος που απειλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της βιομηχανίας.

· Για την υλοποίηση των στόχων μας αναζητάμε συνεργασία και κοινή δράση. Συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις ανεξάρτητα αν δεν συμφωνούμε σε όλα. Και είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε υποχωρήσεις προκειμένου να πετύχουμε στόχους που αφορούν το γενικό συμφέρον.

· Η υλοποίηση των πολιτικών ιδεών δεν είναι μόνο θέμα των ειδικών. Είναι θέμα όλων μας.

· Αν η πολιτική αφεθεί μόνο στους πολιτικούς, τότε η πολιτική πεθαίνει και η κοινωνία θα μείνει μετέωρη.

· Αν σταματήσουμε να είμαστε οραματιστές, αν σταματήσουμε να δημιουργούμε στόχους, αν σταματήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, τότε όλη μας η προσπάθεια θα εξανεμιστεί και μαζί θα χαθεί η ηθική και η ιδεολογική μας δύναμη.

· Αν δεν πάρουμε τώρα αναγκαία μέτρα ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρώσουμε στο μέλλον θα είναι πολύ ακριβός.

· Οι πολιτικοί θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος.

· Ο δημόσιος τομέας πρέπει να διοικείται με σωστό τρόπο. Μόνο μια υγιής οικονομία μπορεί να στηρίξει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

· Προτιμώ εύρωστες βιομηχανίες παρά στρατιές ανέργων.

· Η ελευθερία προϋποθέτει αίσθηση ασφάλειας. Αν υπάρχει αγωνία για το μέλλον, αν υπάρχει πρόβλημα εργασίας, τότε η ελευθερία είναι έννοια χωρίς περιεχόμενο.

· Ένας ελεύθερος άνθρωπος ενεργεί με αξιοπρέπεια. Πάντα σέβεται τους άλλους αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Σέβεται το περιβάλλον και αγωνίζεται για την προστασία του. Σέβεται τη διαφορετικότητα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των μεταναστών. Σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας.

· Δημοκρατία δεν σημαίνει έλλειψη εξουσίας. Η Δημοκρατία προϋποθέτει ότι η εξουσία υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

· Πολιτική σημαίνει να θέλεις κάτι και να το υλοποιείς!

· Η Πολιτική είναι θέμα αρχών.

Επιμέλεια: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια