Πολιτισμός

Χριστιανοί και Εβραίοι στην Ελλάδα, μαρτυρία συνύπαρξης

«Γνωρίζοντας και διδάσκοντας για τον Ιουδαϊσμό μέσα από τη συνύπαρξη Χριστιανών και Εβραίων στην Ελλάδα», ήταν το θέμα επιμορφωτικού προγράμματος για εκπαιδευτικούς, που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2016-17.

Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα, δημιούργησαν δράσεις για τη συνύπαρξη Χριστιανών και Εβραίων μέσα από τις σελίδες της ιστορίας των δύο λαών. Το υλικό που ετοιμάστηκε με βάση το σεμινάριο και αφορά στην καταπολέμηση κάθε είδους φανατισμού, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση, από καθηγητές και μαθητές.

Στις παρουσιάσεις κυριάρχησε το πνεύμα καταλλαγής και τονίστηκε ιδιαίτερα τόσο από τον μητροπολίτη Ιωάννη, διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου, τον ραβίνο Αθηνών Γαβριήλ Νεγρίν όσο και από την Monika Frank, μορφωτική ακόλουθο της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Παρουσιάστηκαν τα παραδείγματα των Ελλήνων αρχιερέων που βοήθησαν τους Εβραίους συμπολίτες τους κατά τη διάρκεια των διώξεων, θέματα Βιβλικής Ιστορίας και θέματα προερχόμενα από την Παλαιά Διαθήκη, αλλά και παραδείγματα καλλιτεχνικής προσέγγισης του θέματος, καθώς και σταθμοί της ιστορίας της πόλης των Αθηνών μέσα από τα μνημεία της εβραϊκής μαρτυρίας.

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο γ.γ. Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής και η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Ζανέτ Μπαττίνου. Την εκδήλωση χαιρέτισε, επίσης, ο α' αντιπρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Βενιαμίν Αλμπάλας.

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον, υλοποιήθηκε από το Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση των δράσεων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος έλαβε χώρα στη συνεδριακή αίθουσα του Διορθόδοξου Κέντρου την Κυριακή 14 Μαΐου.

Σχόλια