default-image

Το Λαογραφικό στα μουσεία και στον πολιτισμό του Μυλοποτάμου

Πολιτισμός
Το Λαογραφικό στα μουσεία και στον πολιτισμό του Μυλοποτάμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια όμορφη εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης το Σάββατο 13 Μαΐου. Κι αυτό παρότι ο καιρός δεν βοηθούσε, με τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν την ημέρα εκείνη.

Από την αρχή φάνηκε ότι οι εκδρομείς ήταν αποφασισμένοι να περάσουν καλά και δημιουργικά, όταν, μετά την υπεύθυνη της εξόρμησης Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη, στο μικρόφωνο εναλλάχτηκαν ο Γραμματέας του Μουσείου Χάρης Στρατιδάκης και η υπεύθυνη λειτουργίας του Αναστασία Πλατυρράχου.  

Ακολούθησε η ακούραστη Δόξα Γαλλιού και ολόκληρη η οικογένεια Τζιρτζιλάκη, ενώ τις γνώσεις του, λαογραφικές και γενικότερες, προσέφερε σε όλους και ο Γιώργος Ζουρμπάκης.

Η πρώτη επίσκεψη αφορούσε το Μουσείο του λαϊκού καλλιτέχνη Αλκιβιάδη Σκουλά, του γνωστότερου ως Γρυλιού. Εκεί υπεύθυνος για την υποδοχή ήταν ο εγγονός του Μιχάλης Σκουλάς. Στην κατανόηση των εκθεμάτων, ιδιαίτερα των έργων ζωγραφικής, ιδιαίτερα υποβοηθητικές αποδείχτηκαν οι παρατηρήσεις του Γιώργου Παπαγιαννάκη.

Την παράσταση έκλεψε στη συνέχεια το Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης Ανωγείων. Εκεί την υποδοχή έκανε η υπεύθυνη λειτουργίας Μίρκα Χαιρέτη, η οποία προσέφερε μια ευσύνοπτη και κατατοπιστική ξενάγηση.

Το εντυπωσιακό με το Κέντρο αυτό είναι ότι, αν και δεν διαθέτει κανένα αυθεντικό εύρημα, καταφέρνει να παρουσιάσει άριστα τον πλούτο του Ιδαίου Άντρου και τον πολιτισμό του ανακτορικού κέντρου της Ζωμίνθου, χρησιμοποιώντας αντίγραφα και αναπαραστάσεις, φυσικές και ψηφιακές.

Σειρά είχε στη συνέχεια η Μονή Δισκουρίου, στην οποία ο πατέρας Ραφαήλ Μαϊνωλάς και η μητέρα του προσέφεραν στους εκδρομείς πλούσια τη φιλοξενία τους. Αρχικά στο αρχονταρίκι είχε την ευκαιρία να τους ενημερώσει για την ιστορία του μοναστηριού και να απαντήσει σε όλες τους τις ερωτήσεις, μερικές από τις οποίες ήταν αρκετά εξειδικευμένες, αφού οι γνώσεις τους αποδείχτηκαν σημαντικές σε τομείς όπως η ιστορία, η αρχαιολογία, η λαογραφία και η κοινωνική ανθρωπολογία.

Στη συνέχεια τους έκανε αναλυτική ξενάγηση στο Μουσείο Κειμηλίων της Μονής, όπως και στο γειτονικό ελαιοτριβείο, το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο Γαράζο, όπου στο εντυπωσιακό διδακτήριο του κλειστού Δημοτικού Σχολείου τους εκδρομείς υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μανούσος Κλάδος. Το κτήριο αυτό φέρει σήμερα το όνομα «Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μαρκάκης» και περιλαμβάνει πλήρες συνεδριακό κέντρο, κέντρο νέων με επιτραπέζια παιχνίδια και ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τη δανειστική Βιβλιοθήκη «Ελένη Μαρμάνη-Μαραθιανού».

Σ' αυτήν η εκδρομέας Σύρμω Παγώνη προσέφερε συμβολικά ένα βιβλίο, ενώ ο πρόεδρος έκανε ενημέρωση για τις πολύχρονες και πολυποίκιλες δραστηριότητές του Συλλόγου. Όλοι είχαν στη συνέχεια την ευκαιρία να δουν ένα μέρος τους στην πράξη, επισκεπτόμενοι -ούτε λίγα ούτε πολλά- τρία μουσεία, το Λαογραφικό Μουσείο Γαράζου, το Μουσείο Χρηστικής Κεραμικής και το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού.

Η εκδρομή έκλεισε με τη διήγηση κεφάτων ιστοριών μέσα στο λεωφορείο εκ του φυσικού, αφού το μικρόφωνο σταμάτησε να ανταποκρίνεται στο κέφι των εκδρομέων, που αποτέλεσαν τελικά μια κοινότητα μάθησης και ψυχαγωγίας και όχι μια απλή ομάδα μεμονωμένων ατόμων. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης θα ήθελε να ευχαριστήσει τόσο αυτούς, που τίμησαν την πρώτη του εκπαιδευτική εκδρομή, όσο και όλους που τους υποδέχτηκαν στους μουσειακούς τους χώρους και απέδειξαν για μία ακόμη φορά ότι ο Μυλοπόταμος παράγει πολιτισμό, αθόρυβα και ταπεινά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η οποία εφέτος έχει ως θέμα «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Την 18η Μαΐου ως ημέρα εορτασμού των μουσείων έχει καθιερώσει από το 1977 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Η επόμενη εκδήλωση του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Μαΐου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης και τις «Ημέρες Ρεθύμνου 2017». Έχει τον τίτλο Αι χάρητες γυμναί.

Αναφορά στη γενναιοδωρία του Γιώργου Π. Εκκεκάκη και αναφέρεται στην αφειδώλευτη προσφορά σε κάθε τομέα με τον οποίο ο φιλίστωρ συμπολίτης ασχολήθηκε στον επαγγελματικό και στον επιστημονικό του βίο: σωματική αγωγή, αγιογραφία, συλλογές βιβλίων και φυλλαδίων, τράπεζες πληροφοριών, φωτογραφικό αρχείο κ.λπ. Κι αυτό χωρίς ποτέ να ζητήσει παραμικρό αντάλλαγμα και πάντα δαπανώντας εξ ιδίων. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης έχει επανειλημμένα ευεργετηθεί, με τη διάθεση κειμηλίων αλλά και με την επιστημονική του καθοδήγηση στην τεκμηρίωση των ιστορικών του εκθεμάτων.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στον ανακαινισμένο αύλειο χώρο του Μουσείου και θα ξεκινήσει στις 8.30. Οι εισηγήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα είναι σύντομες, έτσι ώστε να υπάρξει περιθώριο να μιλήσουν όλοι όσοι έχουν κατ' οιονδήποτε τρόπο ευεργετηθεί από τον εκλεκτό μας συμπολίτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News