default-image

Αγησίλαγος: Ένα μοναδικό μουσικό παραμύθι έρχεται στην Κρήτη

Πολιτισμός
Αγησίλαγος: Ένα μοναδικό μουσικό παραμύθι έρχεται στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια μοναδική ολοκαίνουργια παράσταση με κούκλες και ζωντανή μουσική του Δημήτρη Μπασλάμ έρχεται και στην Κρήτη για μία ολόκληρη εβδομάδα.

Η Νανά Παπαγαβριήλ, ο Σταύρος Ευκολίδης και ο Ηλίας Παπαδόπουλος εμψυχώνουν και συνδιαλέγονται με τις επιτραπέζιες κούκλες τριών μεγεθών που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η Δήμητρα Γιοβάνη.

Μαζί τους δύο μουσικοί, ο Αθηνόδωρος Καρκαφίρης και η Ανθή Κύρκου, συμπληρώνουν μουσικά την ιστορία και σχολιάζουν τραγουδώντας τα παθήματα του κύριου Αγησίλαγου.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 2,5 έως 10 χρονών και έχει διάρκεια 60'.

Ποιος είναι ο Αγησίλαγος;

Το μουσικό παραμύθι «Ο Αγησίλαγος» αναπτύσσεται σε πρώτο επίπεδο γύρω από το θέμα της ισορροπημένης διατροφής και του υγιεινού τρόπου ζωής, Ο συγγραφέας, μέσα από τις περιπέτειες του καλοφαγά μάγειρα λαγού, μας κάνει ένα ευχάριστο μάθημα διατροφής δίχως όμως την διάθεση για διδακτισμό και ηθικολογία. Παράλληλα σε ένα δεύτερο επίπεδο μας μιλάει για την πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας και την θέση του καθένα σε αυτήν. Σε ένα σύνολο που εμπεριέχει όλους τους ανθρώπους και τις φυλές.

Ο Αγησίλαγος είναι ένας χαριτωμένος λαγός σεφ. Ζει στο σπίτι του στο δάσος μαγειρεύοντας ευφάνταστες συνταγές, με μεγάλη ποικιλία υλικών, όμως, μια μέρα ξυπνά με μαγουλάδες!

Πανικόβλητος, αποδίδει την αιτία του προβλήματος στο φαγητό που τρώει. Ξεκινά λοιπόν, ένα περιπετειώδες ταξίδι αναζήτησης της μιας ιδανικής τροφής που θα τον γιατρέψει.

Τρώγοντας, όμως, με μονομανία τα υλικά που νομίζει ως ιδανικά, αλλάζει χρώμα σύμφωνα με το χρώμα της τροφής που καταναλώνει. Έτσι, συνεχίζει την αναζήτησή του πότε κόκκινος, πότε πράσινος και πότε κίτρινος. Ανταμώνει στο δάσος ένα δέντρο που μιλά, έναν παράξενο γιατρό πελεκάνο, έναν αχτένιστο ασβό με λουστρίνια, μια καμήλα με μπικίνια, έναν ιπποπόταμο σε δίαιτα… ιπτάμενα λεμονόψαρα κι ένα ερωτευμένο παπιγιόν, οι οποίοι ο καθένας με τη σειρά του, προσπαθούν να τον πείσουν ότι κάνει λάθος!

Το παραμύθι αγκαλιάστηκε με πολλή αγάπη από παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και έχει εμπνεύσει θεατρολόγους και εκπαιδευτικό προσωπικό για τη μεταφορά του στη σκηνή αλλά και θεατρικό παιχνίδι.

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπασλάμ_

Χορογραφίες: Δημήτρης Σωτηρίου

Κούκλες - Σκηνικά: Δήμητρα Γιοβάνη_

Μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ

Σχεδιασμός φωτισμών: Κέλλυ Εφραιμίδου_

Κοστούμια: Νίκος Δάλλας

Ερμηνεία - Εμψύχωση: Νανά Παπαγαβριήλ,

Σταύρος Ευκολίδης, Ηλίας Παπαδόπουλος

Αθηνόδωρος Καρκαφίρης

Ακ. κιθάρα, λαούτο και τραγούδi

Ανθή Κύρκου Toy piano, κρουστά και τραγούδι

Δύο λόγια για το έργο

Τον «Αγησίλαγο» τον γνωρίζουμε μέσα από το ομότιτλο βιβλίο του Δημήτρη Μπασλάμ που πρωτοκυκλοφόρησε το 2007 αλλά και το μουσικό CD όπου την ιστορία του κυρ Λαγού- σεφ, αφηγείται ο Αντώνης Καφετζόπουλος ενώ αυτή πλαισιώνεται από τα τραγούδια του πρώτου που ερμηνεύουν μερικές από τις σημαντικότερες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως των Σωκράτη Μάλαμα, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Αργύρη Μπακιρτζή, Φώτη Σιώτα, Μάρθας Φριτζήλα και Γιάννη Χαρούλη! Από τον Οκτώβριο, και αυτό είναι η είδηση, στο Θέατρο Τ στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζεται η θεατρική μεταφορά του βιβλίου, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μπασλάμ.

Ο «Αγησίλαγος» δεν είναι μία ακόμη θεατρική παράσταση, δεν είναι μία κουκλοθεατρική ή μουσική παράσταση όπως μας έχει συνηθίσει ο δημιουργός του! Είναι κάτι διαφορετικό. Είναι το πάντρεμα όσων προαναφέραμε και μάλιστα με τρόπο πρωτότυπο, ευρηματικό, με τρόπο που αποδεικνύει ότι μια ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων σκύψανε πάνω από το κείμενο με κέφι και πολλές ιδέες, και το ζωντάνεψαν με τρόπο μοναδικό.

Τρεις ηθοποιοί, 2 μουσικοί και πολλές κούκλες επί σκηνής δίνουν σάρκα και οστά στην περιπέτεια του συμπαθέστατου λαγού, που χάριν μιας παρεξήγησης, μαγουλάδες ονομάζεται, και μιας παρερμηνείας των λεγόμενων του γιατρού του, μπλέκει σε μια σειρά από περιπέτειες. Όλη η δράση λαμβάνει χώρα πάνω σε ένα μαύρο τραπέζι, ένα λιτό σκηνικό, που ο επίσης λιτός φωτισμός που πέφτει πάνω του, σε συνεργασία με τις κούκλες παράγουν ένα «πεδίο δράσης» με βάθος και προεκτάσεις στο χώρο και το χρόνο. Η απόδειξη ότι με λίγα μέσα, αν το ταλέντο των συντελεστών περισσεύει, μπορεί μπροστά σου να εξελιχθεί μία «κινηματογραφική» περιπέτεια.

Φυσικά, τα μέσα δεν είναι λίγα. Οι κούκλες πολλές, καμιά δεκαριά μόνο του Αγησίλαγου. Διά χειρός Δήμητρας Γιοβάνη, η οποία παίζει με τα μεγέθη, παίζει με τα χρώματα και δημιουργεί κούκλες που συνδιαλέγονται με το κοινό. Ιδιαίτερα πρωτότυπος ο τρόπος που εμψυχώνονται οι κούκλες. Σε σημεία της παράστασης, μία κούκλα μπορεί και εμψυχώνεται ταυτόχρονα και από τους τρεις ηθοποιούς, αποκτά κίνηση, έκφραση, συναίσθημα και επικοινωνεί με τον θεατή. Σε πείθει πως είναι ζωντανή, παρόλο που οι ηθοποιοί που την κινούν βρίσκονται σε κοινή θέα.

Οι ηθοποιοί, Νανά Παπαγαβριήλ, Σταύρος Ευκολίδης και Ηλίας Παπαδόπουλος εναλλάσσουν ρόλους πολύ γρήγορα. Με ένα πέταγμα των βλεφάρων, περνάνε από τον ρόλο του αφηγητή, στην εμψύχωση της κούκλας απόλυτα συντονισμένοι και με μουσικό ρυθμό. Θα έλεγες πως κάθε βήμα τους, κάθε φωνητικός φθόγγος τους είναι μετρημένος, καταγεγραμμένος στο χαρτί και δεν παρεκκλίνουν με τίποτα από τις αρχικές σκηνοθετικές οδηγίες. Θα έλεγες όμως, δεν σημαίνει ότι αυτό πραγματικά συμβαίνει.

Οι δύο μουσικοί, Αθηνόδωρος Καρκαφίρης και Ανθή Κύρκου, εκτός από τις υπέροχες φωνές που διαθέτουν, αποδίδουν ζωντανά τα τραγούδια της παράστασης, ενώ τις εντυπώσεις κλέβει το toy piano της Ανθής. Δεν αποστασιοποιούνται από την παράσταση, συμμετέχουν, υιοθετούν ενεργό ρόλο και ενισχύουν την δράση.

Θα ήταν μεγάλη μας παράλειψη αν δεν στεκόμασταν στο χιούμορ της παράστασης. Οι συντελεστές επί σκηνής, πατώντας πάνω στο κείμενο και με σπιρτόζικο χιούμορ, κάνουν πλάκα, μεταδίδουν στο κοινό το κέφι τους, στοχεύουν και πετυχαίνουν το γέλιο.

Ο Δημήτρης Μπασλάμ είναι πολυτάλαντος. Ένας σύγχρονος παραμυθάς, ένας σύγχρονος Αίσωπος, όπως χαριτολογώντας άκουσα τον Αντώνη Καφετζόπουλο να τον αποκαλεί, που γράφει και συνθέτει υπέροχα τραγούδια, αλλά σκηνοθετεί και μοναδικές παραστάσεις. Είμαι σίγουρη πως έχουμε να περιμένουμε πολλά ακόμη στο μέλλον από τον ίδιο.

Ο «Αγησίλαγος» είναι μία παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε. Είναι η απόδειξη ότι στις μέρες μας, ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το παιδικό θέαμα με σοβαρότητα, κοπιάζουν για αυτό και παράγουν έργα υψηλής αισθητικής και περιεχομένου. Μία παράσταση καθόλου διδακτική, που ωστόσο περιέχει διατροφικά μηνύματα.

Την μέρα που την παρακολούθησα, η αίθουσα ήταν γεμάτη με γονείς και παιδιά μικρής σχετικά ηλικίας.

Θα σας πω όμως χωρίς επιφύλαξη, πως η παράσταση αφορά και σε μεγαλύτερα παιδιά. Την συστήνουμε ανεπιφύλακτα για κάθε ηλικία και ελπίζουμε να περιπλανηθεί σε πολλές πολλές ακόμη αίθουσες! Γιατί πραγματικά το αξίζει!

Γράφει η Νίκη Ζερβού:

Ο "Αγησίλαγος", ο χαρωπός λαγός, έχει ένα μεγάλο πάθος: Την μαγειρική! Του αρέσει να μαγειρεύει και να καλεί τους φίλους του στο σπίτι για τραπέζι! Μια μέρα, όμως, ο "Αγησίλαγος" αρρώστησε! Έπαθε μαγουλάδες και προσπαθούσε να βρει γιατρειά. Οι περιπέτειες που πέρασε είναι απίστευτες και εξιστορούνται όλες στο "Θέατρο Τ".

Μια παιδική παράσταση διαφορετική από τις άλλες, ο "Αγησιλάγος" κάνει και φέτος το ταξίδι του για να χαρίσει γέλιο και χαρά. Το κείμενο, η σκηνοθεσία και η μουσική είναι του Δημήτρη Μπασλάμ, του οποίου, η δουλειά είναι πολύ προσεγμένη. Με έμφαση στην συνεχή ροή και την λεπτομέρεια, ο σκηνοθέτης δημιούργησε μια παράσταση με κούκλες, οι οποίες φαντάζουν να ζωντανεύουν επί σκηνής. Οι κούκλες, σε επιμέλεια της Δήμητρας Γιοβάνη, κινούνται από τρεις ηθοποιούς, των οποίων το κοινό ξεχνά, σε κάποιες στιγμές, την παρουσία, καθώς κάθε κούκλα αποκτά δική της φωνή και προσωπικότητα. Ο "Αγησίλαγος" έτσι, είναι τόσο καλοστημένος που μοιάζει με κινούμενο σχέδιο στον κινηματογράφο, μόνο που οι ηθοποιοί και οι μουσικοί, δίνουν ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Πίσω από έναν μεγάλο φωτισμένο πάγκο επί σκηνής οι Νανά Παπαγαβριήλ, Σταύρος Ευκολίδης και Ηλίας Παπαδόπουλος έδιναν ζωή στον Αγησίλαγο και την παρέα του. Οι τρεις ηθοποιοί, δεν "έπαιζαν" απλώς τους ρόλους τους, όμως φαινόταν πόσο αγαπούν πραγματικά τον "Αγησίλαγο" και πόση διάθεση έχουν γι αυτό που κάνουν. Καλούνται ταυτόχρονα να ερμηνεύσουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους, να χειριστούν τις κούκλες και να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο, όμως, φέρουν εις πέρας και με το παραπάνω.

Δίπλα στους ηθοποιούς, στέκονται οι Αθηνόδωρος Καρκαφίρης και Ανθή Κύρκου, οι οποίοι με τα όργανα και την μουσική τους, κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμη πιο περιπετειώδη και ενδιαφέρουσα για τα παιδιά, παίζοντας τα κομμάτια που ο Δημήτρης Μπασλάμ επιμελήθηκε αποκλειστικά για την παράσταση. Οι μουσικοί δεν λειτουργούν ανεξάρτητα από την παράσταση, αλλά γίνονται μέρος της. Τραγουδούν για τα ζώα της παράστασης, κάνουν σπέσιαλ εφέ και συνδράμουν σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο "Αγησίλαγος" περιμένει κάθε παιδί για να μοιραστεί την εμπειρία του. Μια παράσταση ψυχαγωγική για τους μικρούς, η οποία,όμως μπορεί να κάνει και τους μεγάλους να διασκεδάσουν σαν μικρά παιδιά!

Γράφει η Μαρία Ιάσονος:

Μια υπέροχη παράσταση με κούκλες και μουσικούς επί σκηνής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι μικροί και μεγάλοι θεατές του παιδικού θεάτρου στη Νέα Σκηνή του ΘΟΚ. Ο Αγησίλαγος, το δεύτερο μουσικοθεατρικό παραμύθι που δημιούργησε ο Δημήτρης Μπασλάμ, έρχεται να μας μιλήσει και να μας συμβουλεύσει, δίνοντας μηνύματα στα παιδιά για μια σωστή, ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Η Νανά Παπαγαβριήλ, ο Σταύρος Ευκολίδης και ο Ηλίας Παπαδόπουλος εμψυχώνουν και συνδιαλέγονται με τις επιτραπέζιες κούκλες που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε η Δήμητρα Γιοβάνη. Οι υπέροχες αυτές κούκλες κράτησαν τα βλέμματα των παιδιών καρφωμένα επάνω τους, από την αρχή ως το τέλος.

Εκφραστικές ερμηνείες, καθαρές φωνές και παιχνιδιάρικη κινησιολογία. Οι ερμηνείες των ηθοποιών εξέπεμπαν χαρά και θετική ενέργεια.

Μαζί τους τρεις μουσικοί. Ο Αθηνόδωρος Καρκαφίρης, η Ανθή Κύρκου και ο Χρήστος Παππάς συμπληρώνουν μουσικά την ιστορία και σχολιάζουν τραγουδώντας τα παθήματα του κυρίου Αγησίλαγου.

Μουσικοί και ηθοποιοί είχαν πολύ ωραία επικοινωνία μεταξύ τους και αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν ο τρόπος με τον οποίο τις κοίταζαν και τις χρησιμοποιούσαν, με αγάπη και τρυφερότητα λες και από στιγμή σε στιγμή θα έπαιρναν πνοή και θα ζωντάνευαν.

Ο Δημήτρης Μπασλάμ και οι συνεργάτες του με λιτότητα, λειτουργικά μέσα και φαντασία έστησαν μια παράσταση που αναδεικνύει τον όμορφα μαγευτικό κόσμο των παιδιών και του παιδικού Θεάτρου. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο σκηνοθέτης δούλεψε με αγάπη και υπευθυνότητα για αυτή την παράσταση και οι συντελεστές του το ανταπέδωσαν. Απέδειξε για ακόμη μια φορά τη δημιουργική του φαντασία. Η μουσική και οι στίχοι του Μπασλάμ εξαιρετικοί, γεμάτοι ρυθμό, ζωντάνια και φαντασία.

Παράσταση που θα την χαρακτήριζα σαν μια χαρούμενη πολύχρωμη γιορτή. Συνολικά μια όμορφη παράσταση από μια εμπνευσμένη ομάδα που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό.

Ποιοι είναι οι συντελεστές;

Σταύρος Ευκολίδης: Τελείωσε τη δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. το 2004. Έχει συνεργαστεί με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, τον Μαύρο Γάντζο και το Group Perros σε θεατρικές παραστάσεις για παιδιά και για μεγάλους.

Νανά Παπαγαβριήλ: Αποφοίτησε από το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ενεργό μέλος της Πειραματικής Σκηνής της Τέχνης από το 1996-2011.

Ηλίας Παπαδόπουλος: Είναι απόφοιτος των Κύκλων Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Έχει συνεργαστεί με την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης, το Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης και την ομάδα τέχνης Oberon.

Ανθή Κύρκου: Έχει σπουδάσει μουσική και μελετάει σύγχρονο τραγούδι. Έχει παρουσιάσει ένα σόλο project με τίτλο «7 τραγούδια θα σας πω» βασισμένο σε παιδικά μουσικά όργανα. Αθηνόδωρος Καρκαφίρης Είναι απόφοιτος του τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συνεργαστεί με διάφορους μουσικούς σε Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα. Παίζει κιθάρα, μπάσο, μπουζούκι και άλλα έγχορδα. Από το 2007 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Δημήτρης Μπασλάμ: Ο Δημήτρης Μπασλάμ ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Συμμετέχει ως μουσικός σε συναυλίες, στην εγχώρια δισκογραφία, ,κάνει ενορχηστρώσεις, δισκογραφικές παραγωγές, παραγωγές συναυλιών, και γράφει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Παράλληλα διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στο ΤΕΙ Ηπείρου. Το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο του παραμύθι ο Γαργαληστής κι έκτοτε γράφει ιστορίες, μουσική και στίχους με αφετηρία τα παιδιά και τους εφήβους. Το 2013 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου για την ''Θυμωμένη Μπετονιέρα'' και μπήκε στην λίστα White Ravens της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου.

Δήμητρα Γιοβάνη: Υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ, με μεταπτυχιακές Σπουδές στο ίδιο τμήμα, στην κατεύθυνση της σκηνογραφίας. Θεωρητική & εργαστηριακή κατάρτισWWWWη πάνω σε μεθόδους κουκλοθεάτρου. Ειδικές κατασκευές (ενδυματολογικές - σκηνογραφικές), μάσκα, κούκλα. Γνώσεις πάνω στο εκπαιδευτικό δράμα και στο θέατρο στην εκπαίδευση. Έχει διδάξει, θεατρική αγωγή ως αναπληρώτρια, σε σχολεία της πρωτοβάθμιας. Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο "Όψεις" , Καρδίτσα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς και με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στο παιδικό εργαστήρι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News