Πολιτισμός

Κρήτη: 41 χρόνια από το θάνατο του Αλέκου Παναγούλη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1η Μαΐου, από τον Δήμο Χερσονήσου, σε συνεργασία με το Αργυράκειο Εθνολογικό Πολεμικό Μουσείο Επισκοπής, εκδήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης 41 χρόνων από το θάνατο του Αλέκου Παναγούλη.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπής, παρουσία του Σεβασμιότατου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης Ειρηναίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, του Δήμου και πλήθος κόσμου.


Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, ο δήμαρχος Χερσονήσου κος Μαστοράκης, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σέγκος, ο πρόεδρος του Αργυράκειου Εθνολογικού Πολεμικού Μουσείου Επισκοπής και γιός του εμπνευστή και ιδρυτή του μουσείου κ κ.Μιχάλη Αργυράκη, ο κος Γιάννης Αργυράκης. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης μνήμης του Αλέκου Παναγούλη ήταν ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Χερσονήσου και υποστράτηγος εν αποστρατεία κος Χρηστάκης, του οποίου η ομιλία συνοδευόταν από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με φωτογραφίες από τη ζωή, τη δράση και το θάνατο του Αλέκου Παναγούλη.

Παρουσιάστηκαν βίντεο ντοκουμέντα με τον ίδιο τον Παναγούλη να περιγράφει την απόπειρα κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου και τα βασανιστήρια που υπέστη στην ΕΑΤ/ΕΣΑ. Τα κύρια σημεία της ομιλίας ήταν: Αναφορά στην ζωή του Αλέκου Παναγούλη πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου.

Η αντιστασιακή του δράση μετά το πραξικόπημα και συγκεκριμένα η οργάνωση και εκτέλεση της απόπειρας δολοφονίας του δικτάτορα. Η σύλληψη, τα βασανιστήρια, η δίκη και καταδίκη του σε θάνατο, καθώς και ο αγώνας του στη φυλακή για τα δικαιώματά του. Η πολιτική του δράση στη μεταπολίτευση και ο αγώνας του υπέρ των καταπιεσμένων και υπόδουλων και κατά των ανώμαλων καθεστώτων. Ο μυστηριώδης θάνατός του.

Με το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε περίπατος στα όμορφα σοκάκια της Επισκοπής, επίσκεψη και ξενάγηση στην Αγία Παρασκευή και στον Άγιο Αντώνιο, που αποτελούν σημαντικά μνημεία της Βυζαντινής εποχής.

Ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη, από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, στον προαύλιο χώρο του Αργυράκειου Εθνολογικού Πολεμικού Μουσείο, με την παρουσία πλήθος κόσμου που είχε έρθει από ολόκληρο τον δήμο Χερσονήσου, το Ηράκλειο και άλλες περιοχές! Η ξενάγηση, η οποία έγινε από τον ίδιο τον κ. Γιάννη Αργυράκη, ξεκίνησε από τον εκθεσιακό χώρο του μουσείου καταλήγοντας στον χώρο που φυλάσσεται το αυτοκίνητο του Παναγούλη, μέσα στο οποίο άφησε την τελευταία του πνοή μετά από την περιπετειώδη καταδίωξή του. Το αυτοκίνητο, διασώθηκε και μεταφέρθηκε στην Επισκοπή από τον ίδιο τον Μιχάλη Αργυράκη, κατόπιν δωρεάς του αδερφού του, κ. Στάθη Παναγούλη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο πάρκο Παναγιωτάκη της Επισκοπής όπου και προσφέρθηκε κέρασμα από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Επισκοπής», σε όλους τους καλεσμένους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια