Πολιτισμός

Παρουσιάζεται το βιβλίο"Τα πουλιά της ψυχής μου"

Το νέο βιβλίο του Κωστή Μουδάτσου, με τίτλο "Τα πουλιά της ψυχής μου", παρουσιάζουν το ερχόμενο Σάββατο 6 Μαΐου οι εκδόσεις "Ταξιδευτής". Η παρουσίαση θα γίνει στο "Μαρίνα" του Ηρακλείου στις 8 το βράδυ, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκή συναυλία με το μουσικό σχήμα "Το Κάλεσμα της Φύσης". Πρόκειται για ένα βιβλίο με περισσότερα από είκοσι διηγήματα, με τη φωνή του έρωτα και του παιχνιδιού της ζωής!

Το βιβλίο συνοδεύει ένα CD, με μουσική, τραγούδια και απαγγελίες! Τραγούδια με στίχους του συγγραφέα και μουσική των Μιχάλη Ξυδάκη, Νίκου Λιανέρη, Γιώργου Γκερεδάκη και Μπάμπη Κασαπάκη. Το εξώφυλλο είναι της ζωγράφου Κατερίνας Δραμιτινού. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι Γιάννης Μεν. Ξυλούρης και Ηλίας Λυγερός. Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Κατερίνα Μηναδάκη.

«Ψάχνουμε την ψυχή του καινούργιου που παλεύει να γεννηθεί, ψάχνουμε μαζί με εσάς την ψυχή της Γης και της καλής παρέας. Γι' αυτό σας προσκαλούμε στην παρουσίαση, για να γίνουμε όλοι μια παρέα, για το δικαίωμα στην ψυχαγωγία, στη γνώση, στην εργασία, στο νερό... στο παιχνίδι της ζωής. Αναζητούμε ό,τι είναι όμορφο και ομορφαίνει την ψυχή μας! Ό,τι συμβαίνει στη ζωή, συμβαίνει και στην τέχνη. Το όμορφο ριζώνει στις ανάγκες της ψυχής. Όμορφο είναι εκείνο που είναι εσωτερικά όμορφο! Εστιάζουμε στις αντιθέσεις της κοινωνίας, στον έρωτα και στην επανάσταση, στην τέχνη και στον πολιτισμό, αλλά και στις διασταυρώσεις και στους δεσμούς μας!», αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση.

«Ό,τι θωρώ μολογώ. Για ό,τι ζούμε, για ό,τι αντιπροσωπεύουμε εμείς και οι φίλοι μας, τα μαύρα πουλιά της δυστυχίας, γράφω. Όπως τα αντιλαμβάνομαι κι ανάλογα με τις φτωχές μου δυνάμεις. Δε μου αρέσουν οι γραμμές και οι κατευθύνσεις. Παίζω τα παιχνίδια μου με το φως, στο πέρασμα του χρόνου στον τόπο μας. Δεν είμαι επαγγελματίας, ούτε ψυχρός εκτελεστής παραγγελιών. Το κέφι μου κάνω. Ψάχνω την ομορφιά της παλιάς εποχής, μα και τα δώρα που προσφέρει στη νέα, χωρίς έτοιμες ιδέες. Μου αρέσει ο τρόπος ζωής που έχω επιλέξει κι αυτόν προσπαθώ να εκφράσω. Καταγγέλλω ό,τι ασκημίζει τη ζωή και την ψυχή μας. Μα, πάνω από όλα είμαι ο εαυτός μου, ο ορατός και ο αόρατος, αλλά και ο αυστηρός κριτής του ίδιου του εαυτού μου. Διαλαλώ ότι "Του γέρου κόσμου η καρδιά καινούργιο αίμα θέλει!".

Τα κείμενα και τα κιτάπια μου δεν αποτελούν πραμάτειες στα ράφια της βιομηχανίας. Στις πλάτες κουβαλώ αμαρτίες της ζωής μου. Είμαι ένας πλανόδιος πραματευτής που διαλαλώ ιδέες. Είναι η κραυγή και ο ψίθυρός μου. Καθημερινά τσακώνομαι με τον αόρατο εαυτό μου για να παραμένει νέος και αλητόβιος. Εραστής της τέχνης, της φωτιάς της κόλασης και της αμαρτίας που χαρίζουν παραδείσους και που ονόμασαν ζωή!», γράφει ο συγγραφέας.

Ποιος είναι

Ο Κωστής Μουδάτσος κατάγεται από το Μέσα Λασίθι. Εκεί μεγάλωσε στον ίσκιο των Λασιθιώτικων Βουνών της Κρήτης. Σπούδασε στην Academie De Studii Economice, στο Βουκουρέστι. Σήμερα ζει στην Κρήτη και εργάζεται στη ΔΕΠΤΑΗ (Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου). Έχει εκδώσει τρία βιβλία, "Οι αλήτες στα Βαλκάνια", "Ο Άσωτος που δεν επέστρεψε ποτέ" και "Διογένης ο Μοσκοκούζουλος". Με τον Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρογιάννη) παρουσίασαν το μουσικό έργο "Ερωτόκριτος", ενώ η θεατρική διασκευή του παρουσιάστηκε από το Θέατρο Κρήτης και τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου. Με τον Μιχάλη Ξυδάκη οργάνωσαν το μουσικό σχήμα "Το Κάλεσμα της Φύσης" κι έχουν παρουσιάσει τις μουσικές εργασίες "Το κάλεσμα της φύσης", "Η κραυγή της φύσης" και "Αδέσποτες κουβέντες". Συμμετέχουν σε συναυλίες και μουσικοποιητικές βραδιές τόσο στον τόπο μας όσο και στο εξωτερικό.

Με τον Γιώργο Γκερεδάκη παρουσίασαν την εργασία "Πρωί και βράδυ" και με τον Νίκο Λιανέρη την "Ορμή και θύελλα". Έχει ακόμη επιμεληθεί τις μουσικές εργασίες "Παρέες της Κρήτης-Μέλαμπες", αφιέρωμα στον Κώστα Μουντάκη κ.ά.

Είναι δημιουργός των ραδιοφωνικών εκπομπών "Ταξιδεύοντας με τη σκιά μου", "Σμιλεύοντας το χρόνο", "Κόσμος κι όνειρο είναι ένα", "Μύριες χρυσές αθιβολές" και "Μεταξύ αναρχίας, ανταρσίας και ελευθερίας".

Άρθρα, αφιερώματα και μελέτες του Κωστή Μουδάτσου δημοσιεύονται στον ντόπιο και διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Πιστεύει ότι «ο σκληρός και άνυδρος τόπος κρύβει νερό, για όσους μαθητεύουν στην Τέχνη και εργάζονται σκληρά». Έχει «στη θράκα του μυαλού τούς πόνους όλου του ντουνιά και την ελπίδα ότι, στον ήλιο που βασίλεψε, καινούργιος ξημερώνει!».

«Άλλος αέρας με φυσά σαν είμαι στο λιμάνι... κι άλλος σαν είμαι στ' ανοιχτά, της θάλασσας με πιάνει!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια