Πολιτισμός

Στο Ηράκλειο το νέο βιβλίο της Νίκης Τρουλλινού

Μετά την εμφάνισή της στα γράμματα με το βιβλίο «Μολύβι στο κομοδίνο» και με το μυθιστόρημα «Μ' ένα καφάσι μπύρες», η Νίκη Τρουλλινού επανακάμπτει με μια νέα συλλογή διηγημάτων - μικρών πεζών.

Αυτή τη φορά αφορμή για να μας αφηγηθεί ιστορίες είναι κάποιες από τις περιπλανήσεις της - δεν θα τα λέγαμε ταξίδια - στην Ανατολή.

Τίποτα στις ιστορίες της δεν είναι ψεύτικο. Οι άνθρωποι, οι απλοί άνθρωποι, μετατρέπονται σε λογοτεχνικούς ήρωες και οι τόποι γίνονται το σκηνικό της λογοτεχνικής δράσης.

Οι τόποι, τα τοπωνύμια, οι μουσικές, οι οσμές, οι συμπεριφορές αναδεικνύονται σαν ενιαίο σύνολο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Ο χρόνος μπλέκεται στα πόδια των ανθρώπων και της αφηγήτριας και συχνά καθορίζει τα τεκταινόμενα με τις στροφές του.  

Λίβανος, Συρία, Καππαδοκία, Ιερουσαλήμ, Μικρά Ασία, Κύπρος, Κωνσταντινούπολη, Χανιά, Μεγάλο Κάστρο. Είναι απίστευτο πώς μπλέκονται οι ιστορίες των ανθρώπων.

Με μεγάλη μαστοριά η Τρουλλινού παίρνει θέση για την Ιστορία και τα αποτρόπαια γεγονότα που χαλάνε - σχεδόν από πάντα (;) - τις ζωές των αφανών, που μετατρέπουν την κάθε νέα προσφυγιά και εγκατάσταση σε νέα πατρίδα.

Η συρραφή των αναμνήσεων, των τεχνών και της γλώσσας μετατρέπουν όλους αυτούς τους τόπους σε μια πατρίδα. Μήπως κουβαλάμε μέσα μας κάτι από όλους αυτούς τους τόπους; Μιας και ακόμα κι αν δεν τους ταξιδέψαμε εμείς, μας επισκέφτηκε η τέχνη τους.

Με αφορμή την έκδοση αυτών των «αφηγημάτων» θα συναντήσουμε τη Νίκη Τρουλλινού την Τετάρτη 19 Απριλίου, στις 7:00 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.

Για το βιβλίο της θα μιλήσει και θα συζητήσει μαζί της ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ευριπίδης Στεφάνου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους φίλους που θα παρευρεθούν.   

Σχόλια