default-image

Μαραθώνιος ανάγνωσης: Η Κρήτη διαβάζει Καζαντζάκη

Πολιτισμός
Μαραθώνιος ανάγνωσης: Η Κρήτη διαβάζει Καζαντζάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας, η Ενωση Καθηγητών Γαλλικής Φιλολογίας Κρήτης συμμετέχει με τέσσερις πόλεις στους Μαραθώνιους Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία που διεξάγονται σε 25 σημεία σε όλη την Ελλάδα στις 18 Μαρτίου 2017.

Το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και η Ιεράπετρα οργανώνουν Μαραθώνιους Ανάγνωσης και τιμούν τον μεγάλο κρητικό συγγραφέα και στοχαστή Ν. Καζαντζάκη με την εκδήλωση "Η Κρήτη διαβάζει Καζαντζάκη - Lectures de Kazantzakis en Crete».

Στο Ηράκλειο, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο Νεολαίας όπου 150 αναγνώστες, στην πλειοψηφία τους μαθητές και εκπαιδευτικοί, θα διαβάσουν σε γαλλικά κι ελληνικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη "Αναφορά στο Γκρέκο".

Παράλληλα, στον πεζόδρομο της οδού Ανδρόγεω και στην πλατεία Καλλεργών θα στηθούν ανοιχτά εργαστήρια εικαστικής δημιουργίας. Με εργαλεία γαλλικές και ελληνικές λέξεις από το βιβλίο "Αναφορά στο Γκρέκο" μικροί και μεγάλοι θα δημιουργήσουν τα δικά τους calligrammes (!!) και θα συμμετέχουν σε μια ξεχωριστή χειροτεχνία η οποία στη συνέχεια θα προσφερθεί στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη.

Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει έκθεση με τη ζωή και την εργογραφία του κρητικού συγγραφέα.

Την εκδήλωση θα ανοίξει ομάδα του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου με χορευτικό street art δρώμενο και απαγγελία από το βιβλίο.

Μαθητές με παραδοσιακό, σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο, θα συνοδεύσουν μουσικά τις αναγνώσεις. Η εκδήλωση πλαισιώνεται θεατρικά από τον καθηγητή γαλλικών και σκηνοθέτη Αντώνη Περαντωνάκη ενώ τη μουσική επιμέλεια έχει η καθηγήτρια Μουσικής Μαρία Πιταροκοίλη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Μουσείου Ν. Καζαντζάκης και την ευγενική χορηγία των εκδόσεων Καζαντζάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News