Πολιτισμός

Μινωικός πολιτισμός & Σπιναλόγκα, υποψήφια μνημεία Π.Κ. της UNESCO

Τριάντα πέντε μέλη της Ουνέσκο από 18 χώρες της υφηλίου συναντήθηκαν στο Ηράκλειο όπου εξελίχθηκε η συνεδρίαση της επικουρικής επιτροπής του οργανισμού η οποία είναι αρμόδια για την τήρηση της σύμβασης για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την παράνομη διακίνηση και αρχαιοκαπηλία.

Οι εργασίες της συνάντησης εξελίχθηκαν στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, την οποία επέλεξε η γενική Γραμματέας Πολιτισμού καθώς η Ελλάδα έχει την προεδρεία της επιτροπής την τρέχουσα περίοδο.

Νωρίτερα τα μέλη της επιτροπής στα οποία συγκαταλέγονται και τέσσερις πρέσβεις νωρίτερα ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν video που προετοίμαζαν εκπρόσωποι της Εφορίας Αρχαιοτήτων για την Σπιναλόγκα, αλλά και τα Μινωικά Ανάκτορα, της Κνωσού, της Φαιστού, Ζάκρου, Μαλίων, Κυδωνίας, Ζωμίνθου τα οποία έχουν προταθεί για να ενταχθούν στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ώθηση στις διεργασίες για την ένταξη μνημείων του Μινωικού πολιτισμού αλλά και της Σπιναλόγκας στο καλεντάρι της Ουνέσκο ζήτησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτη και ο Δήμαρχος Ηρακλείου που χαιρέτησαν τις εργασίες της επιτροπής. Με την κ.Βλαζάκη να εξηγεί πως οι διαδικασίες εξέτασης των φακέλων είναι πλέον εξαιρετικά χρονοβόρες καθώς οι επιλογές γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια