default-image

Μαθητές ταξιδεύουν στον κόσμο του μεγάλου συγγραφέα

Πολιτισμός
Μαθητές ταξιδεύουν στον κόσμο του μεγάλου συγγραφέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Μαρτίου η φετινή "Ημέρα Γραμμάτων και Τεχνών" στο Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο, η οποία ήταν αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη, τον παγκόσμιο Κρητικό.

Το υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε επίσημα το 2017 "Έτος Νίκου Καζαντζάκη", καθώς συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από το θάνατο του μεγάλου αυτού διανοητή.

Το "Παγκρήτιο", λοιπόν, θέλοντας να φέρει σε στενότερη επαφή τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου με τη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα, προσκάλεσε δύο εκπροσώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης, το δρ. Νικόλαο Μαθιουδάκη, επιστημονικό σύμβουλο των εκδόσεων "Καζαντζάκη", και τον κ. Θοδωρή Παπαδουλάκη, σκηνοθέτη.

Το κοινό καλωσόρισε ποιητικά η συντονίστρια της εκδήλωσης-φιλόλογος του Εκπαιδευτηρίου, κ. Γιολάντα Γιέτη, διαβάζοντας στίχους από την "Οδύσεια" του Ν. Καζαντζάκη, ενώ στη συνέχεια έδωσε το λόγο στους μαθητές της Α' Λυκείου για να παρουσιάσουν τις εργασίες που είχαν εκπονήσει για τη ζωή και το έργο του παγκόσμιου Κρητικού: βιογραφικά στοιχεία, έργα, ταξίδια, επιρροές, φιλμογραφία και στατιστικά στοιχεία ερωτηματολογίων που επεξεργάστηκαν.

Οι μαθητές παρέδωσαν αμέσως μετά τη σκυτάλη στον πρώτο προσκεκλημένο ομιλητή δρ. Νικόλαο Μαθιουδάκη, το διδακτορικό του οποίου εφάπτεται στο πεδίο της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και της λογοτεχνικής υφολογίας, ασχολήθηκε με τη γλώσσα του Καζαντζάκη στην "Οδύσειά" του, και ειδικότερα με τις νεολογικές αθησαύριστες λέξεις, και σήμερα εργάζεται ως επιστημονικός σύμβουλος στις εκδόσεις "Καζαντζάκη".

Ο κ. Μαθιουδάκης από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του κέρδισε τους μαθητές με την αμεσότητα και τη ζωντάνια του λόγου του, καθώς και τα καίρια ζητήματα που έθιξε για το δημιουργό και το έργο του: τον πολυσχιδή και ανήσυχο χαρακτήρα του, την εργατικότητα και την αίσθηση του καθήκοντος που τον χαρακτήριζαν, την πνευματική ελευθερία που αναζητούσε και τα ταξίδια που ήταν εμπειρίες ζωής.

Τα ερωτήματα των μαθητών, όπως ήταν φυσικό, διαδέχονταν το ένα το άλλο και η γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε ολοκληρώθηκε με την προτροπή του ομιλητή, που δανείστηκε τα λόγια του Ν. Καζαντζάκη:

«Φτάσε όπου δεν μπορείς». Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτή η φράση συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την έννοια της ανθρώπινης υπέρβασης, που χαρακτηρίζει και διαπερνά όλο το φιλοσοφικό και λογοτεχνικό έργο του, και της προσωπικής υπέρβασης του συγγραφέα, που με τη δύναμη, το βάθος και τον όγκο της δουλειάς του ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της Κρήτης και της Ελλάδας και έφτασε να είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους και αναγνωρίσιμους διεθνώς λογοτέχνες, με περισσότερες από 560 μεταφράσεις σε 40 γλώσσες και με λόγο που παραμένει πάντα ζωντανός και καίριος.

"Ο Χριστός ξανασταυρώνεται"

Με τη σκηνοθετική ματιά του Θοδωρή Παπαδουλάκη

Ο δεύτερος ομιλητής της ημερίδας, ο κ. Θοδωρής Παπαδουλάκης, είναι ένας απ' τους πιο καταξιωμένους σκηνοθέτες που ζει και εργάζεται στην Κρήτη. Σπούδασε σκηνοθεσία και παραγωγή ραδιοφώνου και τηλεόρασης, και έχει σκηνοθετήσει, μεταξύ άλλων, ταινίες μικρού μήκους ("Largo", "Πιλάλα" και "Σάμουρε") και τις τηλεοπτικές σειρές "Μπαμπά μην τρέχεις", "Το Νησί" και "Η λέξη που δε λες".

Το 2016 έλαβε την έγκριση για μια μεγάλη παραγωγή που αφορά τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", με τη σκηνοθετική υπογραφή του ίδιου. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο γνωστός σκηνοθέτης δήλωσε στο μαθητικό ακροατήριο ότι δεν είναι καλός στις συνεντεύξεις κι ότι προτιμά να μιλά μέσα από τη δουλειά του.

Με μεγάλη σεμνότητα μίλησε, επίσης, για το δέος με το οποίο αντιμετωπίζει σκηνοθετικά το έργο του Καζαντζάκη και την ανάγκη του να αλλάζει τις ιστορίες και να τις προσαρμόζει στο σήμερα. Αυτό ακριβώς εξήγησε ότι θα κάνει και με το κινηματογραφικό ριμέικ του μυθιστορήματος "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται".

Με τα λόγια του "σκηνοθετούσε" τις σκηνές και μετέφερε νοερά το κοινό του σ' ένα νησί του ανατολικού Αιγαίου που δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες μετανάστες, καθώς εκεί θα τοποθετήσει τη δράση της ταινίας.

Ο μαγικός κόσμος του κινηματογράφου κι ο παραστατικός τρόπος ομιλίας του κ. Παπαδουλάκη προκάλεσαν ερωτήματα και εύλογο προβληματισμό στους μαθητές, ιδιαίτερα των μεγαλύτερων τάξεων, σχετικά με την αξία της τέχνης και το ρόλο της στη ζωή του ανθρώπου.

Στη φετινή "Ημέρα Γραμμάτων και Τεχνών" του Εκπαιδευτηρίου "Το Παγκρήτιον", μικροί και μεγάλοι βγήκαν από την αίθουσα διδασκαλίας, ταξίδεψαν στον κόσμο του μεγάλου Κρητικού, αφουγκράστηκαν τις αγωνίες του και διδάχτηκαν από την προσωπικότητα και το έργο του να αναζητούν πάντα το Φως και την Ελευθερία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News