default-image

Η ιστορία της Κρήτης μέσα από νομίσματα

Κρήτη
Η ιστορία της Κρήτης μέσα από νομίσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχαία νομίσματα σε ρόλο χρονομηχανής που γυρίζει το ρολόι στο παρελθόν, ξεκλειδώνοντας τις πόρτες που οδηγούν σε πολλά μονοπάτια της κρητικής ιστορίας, ετοιμάζονται να διηγηθούν στο κοινό μοναδικές εμπειρίες...

Να ταξιδέψουν τους χρονοταξιδιώτες από την αρχαιότητα ως το Μεσαίωνα, να αποκαλύψουν τα μυστικά της ίδιας της ζωής μέσα από τα πολύτιμα στοιχεία που προσφέρουν στους επιστήμονες, να "μιλήσουν" για τους πρωταγωνιστές της ιστορίας αλλά και τους καθημερινούς ανθρώπους...

Όλα αυτά μέσα από δύο διαλέξεις, δύο πρωτότυπες ξεναγήσεις, με οδηγό έναν από τους κορυφαίους Έλληνες νομισματολόγους, τον αρχαιολόγο κ. Κλεάνθη Σιδηρόπουλο, ο οποίος θα μας ταξιδέψει μεθαύριο Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στο χρόνο μέσα από τις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και την Τετάρτη 1 Μαρτίου, την ίδια ώρα, αυτή τη φορά στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ξενάγηση είχε προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα, όμως μετατέθηκε για την Τετάρτη εξαιτίας της απεργίας των αρχαιοφυλάκων. Το πρώτο ταξίδι στο μαγευτικό κόσμο των νομισμάτων θα αφορά στην αρχαιότητα και το δεύτερο στο Μεσαίωνα, με την εμπειρία να προδιαγράφεται εντυπωσιακή και ιδιαίτερα διδακτική.

Πρόκειται για δύο διαλέξεις που διοργανώνονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Εθελοντισμού και την ομάδα εθελοντών πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, και αποτελούν μια ευκαιρία που κανείς Κρητικός δεν πρέπει να χάσει.

Αν μη τι άλλο γιατί το "Έργο σε πράξεις δύο: Αρχαιότητα-Μεσαίωνας και εντεύθεν", όπως ονομάζεται αυτός ο κύκλος των διαλέξεων-ξεναγήσεων θα αποκαλύψει τα μυστικά των νομισμάτων και το θησαυρό γνώσεων που κρύβουν για το νησί μας και τους ανθρώπους του.

Όπως αναφέρει ο "ξεναγός" σε αυτή τη μοναδική εμπειρία κ. Κλεάνθης Σιδηρόπουλος, η εκδήλωση σε δύο συνεχόμενα και αλληλοσυμπληρούμενα μέρη στοχεύει σε μια «μια περιδιάβαση στην οικονομική ιστορία της Κρήτης, με όχημα τα νομίσματα, τοπικά ή ξένα, που εκδόθηκαν ή και κυκλοφόρησαν στο νησί, τις σχετικές γραπτές μαρτυρίες σε λίθο, μέταλλο και χαρτί, καθώς και τα ποικίλα τέχνεργα με οικονομικές προβολές στο υπόβαθρο των επιμέρους φάσεων της κρητικής ιστορίας».

Κάθε παρουσίαση θα συμπληρώνεται από διάδοχες ξεναγήσεις στις πρόσφατα ολοκληρωμένες νομισματικές εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, με σημείο αναφοράς βεβαίως την αρχαιότητα, και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, όπου η ξενάγηση θα εστιαστεί στους μεσαιωνικούς και νεότερους χρόνους, επιλογές που έχουν να κάνουν με το είδος των εκθεμάτων που φιλοξενούνται στις προθήκες των δύο μουσείων.

Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Σιδηρόπουλος, το Ηράκλειο για πρώτη φορά μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει δύο μουσεία που εκθέτουν σε πλήρη ανάπτυξη τη νομισματική ιστορία του τόπου, κάτι που αποτελεί μια σημαντική πανελλαδική πρωτοπορία.

«Καμιά άλλη πόλη στην Ελλάδα δε διαθέτει τη νομισματική ιστορία σε τέτοια πληρότητα για έναν και μόνο τόπο».

Είναι αξιοσημείωτο ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται σε αυτή την κλίμακα μια τέτοιου είδους παρουσίαση, με τα δύο μουσεία, το Αρχαιολογικό και το Ιστορικό, να αλληλοσυμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Κοπή: Το πρώτο νόμισμα τον 5ο αιώνα στο νησί

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το ότι το πρώτο νόμισμα που κόπηκε στην Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, ήταν στην Κυδωνία στις αρχές του 5ου αιώνα.

Το νόμισμα αυτό δεν ήταν, όμως, ακριβώς κρητικό με την έννοια της πρωτοτυπίας στις απεικονίσεις, καθώς αντιγράφει νομίσματα της Αίγινας.

"Καθαρά" κρητικά νομίσματα με την έννοια της κοπής, των παραστάσεων και των επιγραφών αρχίζουν να κόβονται στα μέσα του 5ου αιώνα σε κρητικές πόλεις, όπως η Γόρτυνα, η Φαιστός η Κυδωνία κ.α.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News