default-image

Σάλος, αντιδράσεις και “πυρά” για την ΑΕΠΙ

Κρήτη
Σάλος, αντιδράσεις και “πυρά” για την ΑΕΠΙ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα επισπευσθεί η διαδικασία κατάθεσης στη Βουλή του νέου νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα» διαμηνύει τώρα το υπουργείο Πολιτισμού, εν μέσω συνεχιζόμενων αντιδράσεων και του σάλου με φόντο το βίο και την πολιτεία της διοίκησης της ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας), όπως αυτός περιγράφεται στο αποκαλυπτικό πόρισμα- "κόλαφο" που διενεργήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου.

Για πρωτοφανή αδράνεια της κυβέρνησης απέναντι σε ένα σκανδαλώδες σκηνικό, που αναδίδει οσμές ενός καλοστημένου «πάρτι εκατομμυρίων, που καρπώνονταν οι λίγοι-εκλεκτοί της ΑΕΠΙ εις βάρος δημιουργών και χρηστών» κάνει λόγο ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ζητά νέες διευκρινίσεις αλλά και πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για την άμεση εξυγίανση του πλαισίου των πνευματικών δικαιωμάτων...

Αναλυτικότερα, στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής θα πάει το πόρισμα για την ΑΕΠΙ, το οποίο η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έχει αποστείλει ήδη στον εισαγγελέα, προκειμένου να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για ατασθαλίες στα οικονομικά της εταιρείας. Τόσο η πρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου, όσο και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών συμφώνησαν ότι πρέπει να έχουν γνώση του πορίσματος, ενόψει και της κατάθεσης νομοσχεδίου από το υπουργείο Πολιτισμού, που αφορά τα πνευματικά δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που έκαναν το διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά της ΑΕΠΙ, αναφέρονται σκάνδαλα εκατομμυρίων, που είχαν στηθεί σε βάρος των δημιουργών αλλά και των χρηστών.

Καταπέλτης ο Λ. Αυγενάκης

Καταπέλτης για τα τεκταινόμενα και για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην υπόθεση της ΑΕΠΙ εμφανίζεται σε νέα ανακοίνωσή του ο γραμματέας της Π.Ε. και βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

«Με δεκάδες συντονισμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις βουλευτών της Ν.Δ. και συνεχείς πιέσεις προς το αρμόδιο υπουργείο και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια, έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να μπει τάξη στο πεδίο διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένα των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, με βασικότερη περίπτωση αδιαφάνειας και καταχρηστικής συμπεριφοράς - όπως προκύπτει και από συνεχείς καταγγελίες χρηστών και δημιουργών - της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικών Δικαιωμάτων (ΑΕΠΙ Α.Ε.).

»Όμως, συσσωρεύονται αντί να επιλύονται τα προβλήματα που αφορούν στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και τη λειτουργία των ΟΣΔ.

»Ειδικότερα, το ΥΠ.ΠΟ. είχε θέσει στη διαβούλευση (Δεκέμβριος 2015) νομοσχέδιο για τη συλλογική διαχείριση, προκειμένου να ενσωματώσει τη σχετική Οδηγία 2014/16 της Ε.Ε. στο ελληνικό δίκαιο και να εξορθολογήσει τη λειτουργία των ΟΣΔ και των Ανεξάρτητων Οργανισμών Διαχείρισης (ΑΟΔ).

»Ωστόσο, αν και η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2016, το σχέδιο νόμου κατατέθηκε για συζήτηση στη Βουλή και, εν συνεχεία, αποσύρθηκε. Ακολούθησε νέα επεξεργασία του νομοσχεδίου, αλλά ένα και πλέον χρόνο μετά εκκρεμεί η κατάθεσή του στη Βουλή.

»Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές φωνές, οι οποίες διαμαρτύρονται ότι το νέο κείμενο του σχεδίου νόμου έχει σημαντικές αλλαγές, οι οποίες όχι μόνο δεν εξορθολογούν τη λειτουργία των ΟΣΔ, αλλά λειτουργούν προς όφελος συγκεκριμένου οργανισμού και ειδικότερα της ΑΕΠΙ», αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης και συνεχίζει:

«Στις αρχές Απριλίου 2016, η διοίκηση της ΑΕΠΙ καταχώρισε αρμοδίως στο ΓΕΜΗ την από 21/03/2016 Απόφαση του Δ.Σ. αυτής, με την οποία αποφάσισε, μεταξύ άλλων, "όπως [η εταιρεία] λήξει τη λειτουργία της ως εταιρεία στην Ελληνική Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Περί Εταιρειών Νόμο 2190/1920".

»Ως εκ τούτου, η ΑΕΠΙ απώλεσε αυτοδικαίως κάθε δικαίωμά της, αφού η διοίκησή της αποφάσισε να λήξει τη λειτουργία της. Όμως, ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να υφίσταται (;) και να λειτουργεί, δημιουργώντας πληθώρα ερωτημάτων αναφορικά με τη σκοπιμότητα μεταφοράς της έδρας, καθώς και τους λόγους που εξακολουθεί να παραμένει εγγεγραμμένη στο ΓΕΜΗ και μπορεί να συνεχίζει τη λειτουργία της στη χώρα μας.

Περαιτέρω, σκανδαλώδεις είναι οι αποκαλύψεις σχετικά με το πόρισμα του ελέγχου, όπου αναφέρεται ενδεικτικά ότι τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας είναι υψηλότερα σε σχέση με τα έσοδά της, τα σκανδαλώδη δάνεια που λάμβαναν τα μέλη του Δ.Σ. από την Εταιρεία, στο προσωπικό και σε συνεργάτες, προκαταβολές σε δικαιούχους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, που θα συμψηφίζονταν με τις μελλοντικές αποδοχές τους, αλλά δεν έγινε ποτέ»...

«Αφενός η καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου, και αφετέρου το θολό τοπίο αναφορικά με τη μεταφορά (ή μη) της έδρας της ΑΕΠΙ και οι αποκαλύψεις του πορίσματος αφήνουν σαφείς υπόνοιες για ένα καλοστημένο πάρτι εκατομμυρίων, που καρπώνονταν οι λίγοι-εκλεκτοί της ΑΕΠΙ εις βάρος δημιουργών και χρηστών.

Το υπουργείο οφείλει να ενσκήψει με σοβαρότητα και προσοχή στο θέμα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εκτελεστών, καθώς και της λειτουργίας των ΟΣΔ και ΑΟΔ, προασπίζοντας τα δικαιώματα τόσο των δημιουργών και εκτελεστών, όσο και των χρηστών», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Ν.Δ...

Η ανακοίνωση της ΑΕΠΙ

«Δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα»

Την ίδια ώρα, με νέα ανακοίνωσή της η ΑΕΠΙ δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως «οποιεσδήποτε "εκθέσεις" έχουν κυκλοφορήσει και δει το φως της δημοσιότητας δεν αποτυπώνουν την πλήρη και πραγματική εικόνα της Εταιρείας σήμερα και τη σταθερή προοπτική βιωσιμότητάς της», ενώ τονίζει πως δεν υπάρχει καμία οικονομική υποχρέωση της ΑΕΠΙ σε κανένα δημιουργό-μέλος της.

Ρεπορτάζ; Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News