default-image

Οι ιστορίες πίσω από τα τραγούδια του Bob Dylan

Πολιτισμός
Οι ιστορίες πίσω από τα τραγούδια του Bob Dylan

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Βύρωνα Κριτζά "Bob Dylan, 100 τραγούδια: Οι ιστορίες πίσω από αυτά και η σημασία τους" παρουσιάζεται μεθαύριο Παρασκευή, στις 8 το βράδυ, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν και θα συνομιλήσουν με το συγγραφέα οι Βαγγέλης Αλεγκάκης, ραδιοφωνικός παραγωγός-ιδιοκτήτης μπαρ, και Κώστας Μαρκάκης, καθηγητής Αγγλικών-ραδιοφωνικός παραγωγός.

Κόντρα στο πνεύμα του Ντίλαν (και δεδομένου ότι θα βρίσκεται στη γενέτειρά του), ο Βύρωνας Κριτζάς υπόσχεται να μιλήσει στο κοινό και να το ευχαριστήσει! Την εκδήλωση διοργανώνουν οι εκδόσεις "Πατάκη" και το βιβλιοπωλείο "Πολύγραφος".

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Φωνή συνείδησης της Αμερικής, τραγουδοποιός με διαρκή απήχηση από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, καλλιτέχνης γεμάτος αντιφάσεις και απόμακρος άνθρωπος, ο Bob Dylan θεωρείται από πολλούς ο σημαντικότερος τραγουδοποιός του 20ού αιώνα.

Η βράβευσή του με Νόμπελ Λογοτεχνίας καθιστά απαραίτητη την επανεξέταση του έργου του. Από πού ξεκινάμε, όμως; Γραμμένο από έναν ένθερμο φαν του καλλιτέχνη, το "Bob Dylan, 100 τραγούδια" περιλαμβάνει κείμενα πάνω στα 100 κορυφαία δείγματα του έργου του.

Στο φόντο διακρίνονται οι μεταβολές στα κοινωνικά και καλλιτεχνικά ρεύματα, μαζί με κάποια βασικά δεδομένα από την προσωπική ζωή του δημιουργού. Επιπλέον δέκα άνθρωποι από το χώρο της μουσικής επιλέγουν ένα αγαπημένο τους κομμάτι και μιλούν για το δικό τους Dylan, με συναρπαστικές αφηγήσεις.

Συμμετέχουν με κείμενά τους οι Γιάννης Αγγελάκας, Φοίβος Δεληβοριάς, Αργύρης Ζήλος, Πάνος Κατσιμίχας, Κατερίνα Καφεντζή (Kafka), Μάκης Μηλάτος, Γιάννης Πετρίδης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Διονύσης Σαββόπουλος και Χάρης Συμβουλίδης. Επίσης, περιλαμβάνονται 5 έργα του Αχιλλέα Ραζή, φιλοτεχνημένα ειδικά για την έκδοση.

Όπως αναφέρει η κριτικός Χίλντα Παπαδημητρίου, «ξεκινώντας πριν χρόνια το γράψιμο του βιβλίου, φαντάζομαι ότι ο Κριτζάς θα αντιμετώπιζε την εκδοτική καχυποψία και το δισταγμό τού "αν δεν": αν ο Ντίλαν δεν έπαιρνε το Νόμπελ.

Τυχερός ο συγγραφέας, τυχεροί κι εμείς, αφού στο εν λόγω βιβλίο αναλύει εν συντομία, αλλά ουσιαστικά, 100 σημαντικά τραγούδια του Ντίλαν απ' όλες τις δεκαετίες της σταδιοδρομίας του.

Με αφετηρία το "Song to Woody", ένα από τα πρώτα τραγούδια που έγραψε ο Ντίλαν, καταλήγει στο "Long and Wasted Years" από το άλμπουμ "Tempest" του 2012, ενώ στην πορεία αναζητάει και τα λιγότερο γνωστά κομμάτια που απαντώνται στα "Bootleg Series" (τη σειρά ακυκλοφόρητων και σπάνιων ηχογραφήσεων που αριθμεί ήδη 12 κασετίνες με ανέκδοτο υλικό).

Ο Κριτζάς αναλύει τους στίχους, παραθέτοντας αποσπάσματα όπου χρειάζεται, και τους τοποθετεί στο ιστορικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο που γράφτηκαν, αλλά και στην προσωπική φάση μιας ζωής γεμάτης σκαμπανεβάσματα κι αλλεπάλληλες αλλαγές πορείας και περσόνας, όπως είναι η ζωή του Ντίλαν.

Ένθετα μέσα στο βιβλίο υπάρχουν κείμενα των Γιάννη Αγγελάκα, Φοίβου Δεληβοριά, Αργύρη Ζήλου, Πάνου Κατσιμίχα, Κατερίνας Καφεντζή, Μάκη Μηλάτου, Γιάννη Πετρίδη, Νίκου Πορτοκάλογλου, Διονύση Σαββόπουλου και Χάρη Συμβουλίδη, στα οποία ο καθένας εξ αυτών διαλέγει το αγαπημένο του κομμάτι του Ντίλαν και μιλάει για την προσωπική του σχέση μ' αυτό» (bookpress.gr, 24/1/2017).

Ο συγγραφέας

Ο Βύρωνας Κριτζάς γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1987. Από το 2005 κατοικεί στην Αθήνα και από το 2008 εργάζεται ως δημοσιογράφος σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Το "Bob Dylan, 100 τραγούδια" είναι το πρώτο του βιβλίο. Ενδεχομένως και το τελευταίο...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News