default-image

Μέχρι και στην Κούβα τιμάται ο σπουδαίος Νίκος Καζαντζάκης

Κρήτη
Μέχρι και στην Κούβα τιμάται ο σπουδαίος Νίκος Καζαντζάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Κούβα μέχρι και στον Καναδά, στην Ευρώπηυ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο τιμήθηκε και θα τιμηθεί ο σπουδαίος Κρητικός, Νίκος Καζαντζάκης.

«Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος»

Αυτή η φράση, που βρίσκεται στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο, χαράσσει την πορεία ζωής αυτού του μεγάλου κρητικού δημιουργού.

Συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος και ανθρωπιστής, ο Νίκος Καζαντζάκης έχει ένα σημαντικό λογοτεχνικό έργο που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Πολύ γνωστή είναι η κινηματογραφική μεταφορά του Αλέξη Ζορμπά από τον Μιχάλη Κακογιάννη ή Ο τελευταίος πειρασμός από τον Martin Scorcese. Όμως, λιγότερο γνωστή είναι η ποίησή του.

Στο Ερωτικό Λεξικό της Ελλάδας (Dictionnaire amoureux de la Grece), o Jacques Lacarriere θα σημειώσει:

«Ο Ronsard έλεγε σε ένα ποίημα της συλλογής Les Amours «θέλω να διαβάσω την Ιλιάδα του Ομήρου σε τρεις ημέρες.»

Πόσες μέρες θα χρειαζόταν κανείς σήμερα για να διαβάσει τους τριάντα τρεις χιλιάδες τριακόσιους τριάντα τρεις στίχους της Οδύσσειας του Καζαντζάκη στα γαλλικά; Μόλις που αναφέρουμε τα πρώτα μέτρα αυτής της γιγάντιας ραψωδίας, έργο μιας ολόκληρης ζωής, και ο χρόνος παύει να υπάρχει και οι μέρες παύουν να ισχύουν.

Αυτό το ποίημα προκαλεί μια συνεχόμενη ζάλη, μια αστάθεια, και αποτελεί αυτό καθαυτό μία πρόκληση για τον ίδιο τον αναγνώστη, ο οποίος για να την αντιμετωπίσει πρέπει να συνδεθεί στενά με το βιβλίο, σαν να επρόκειτο για ένα μεγάλο ταξίδι στη χώρα των κυκλώνων.

Διότι δεν μπορεί κανείς να διασχίσει αυτόν τον ποιητικό ωκεανό ατιμωρητί.

Όπως και ο Οδυσσέας, καταλήγουμε εξαντλημένοι αλλά ταυτόχρονα αναγεννημένοι στο τέλος μιας συνεχούς και εξαιρετικής μύησης.»

Παρουσίαση της βραδιάς από τον Γεώργιο Στασινάκη, Πρόεδρο της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Ανάγνωση αποσπασμάτων του μεγάλου επικού ποιήματος των 33.333 στοίχων, από τους ηθοποιούς AnneLise Fritsch και Θανάση Λέκκα με την μουσική συμμέτοχη των Artefacts Ensemble και του κρητικού τραγουδιστή, Χαΐνη Δ. Αποστολάκη.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα, των εκδόσεων Καζαντζάκη και του Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

• Αβάνα, 13 Ιανουαρίου 2017. Τρίτη εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ που επιμελήθηκε με μεγάλη επιτυχία η κυρία

Ρόζα Ιερεμία, πρέσβης της Ελλάδος. Ενώπιον 55 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων επτά πρέσβεις ή αντιπρόσωποι πρεσβειών από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική, καθώς και Κουβανών καθηγητών, φοιτητών, συγγραφέων, ποιητών και Ελλήνων που διαμένουν στην Αβάνα, ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη.

Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν άλλο Καζαντζάκη, τον στοχαστή, τον ποιητή, την πνευματικότητά του και την επικαιρότητα των θέσεών του για τη λογοτεχνία, τη φύση και τους λατινοαμερικανικούς, ευρωπαϊκούς, αραβικούς και αφρικανικούς πολιτισμούς.

• Σαντιάγο, 16 Ιανουαρίου 2017. Πρώτη εκδήλωση σ' αυτή την ιστορική πόλη, Στην κατάμεστη αίθουσα (πάνω από 65 ακροατές) της Alliance Francaise, o Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε τη ζωή, το έργο, τις ιδέες του Νίκου Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με τη Γαλλία.

Οι παρευρισκόμενοι δεν είχαν ουδεμία γνώση του μεγάλου Κρητικού. Στη συζήτηση που ακολούθησε τη διάλεξη, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πολύμορφο έργο του, το δέσιμό του με την γενέτειρά του, αλλά και το άνοιγμα σε άλλους λαούς και πολιτισμούς. Η εκδήλωση τελείωσε με μία θετική ανταπόκριση. Μία ομάδα διανοουμένων αποφάσισε να ιδρύσει τοπικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ.

• Τορόντο, 19 Ιανουαρίου 2017. Δύο πρωτότυπες διαλέξεις ενώπιον θαυμαστών του μεγάλου Κρητικού. Η Βούλα Βέτση, Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), μίλησε για Το όνειρο στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και η Μαγδαλινή Αγραφιώτη, ψυχολόγος, για τον Ρόλο των ονείρων στη καθημερινή ζωή - Φρόυντ και Καζαντζάκης.

• Αντίμπ, 21 Ιανουαρίου 2017. Ως γνωστόν ο Νίκος Καζαντζάκης διέμενε μαζί με την σύζυγό του Ελένη σ'αυτή την πόλη (την παλιά Αντίπολη που έχτισαν οι Ίωνες) από το 1948 μέχρι το 1957. 60 χρόνια μετά τον θάνατό του, η Αντίμπ δεν τον ξέχασε. Έτσι πολλοί θαυμαστές του από την Αντίμπ, τη Νίκαια, τη Μασσαλία, το Αβινιόν και το Μιλάνο, του απότισαν φόρο τιμής στη "Μικρή Πλατεία Νίκος Καζαντζάκης" που βρίσκεται κοντά στην τελευταία του κατοικία. Η Simone Torres - Foret Dodelin, αντιδήμαρχος πολιτισμού που εκπροσωπούσε τον Jean Leonetti, δήμαρχο, η Yvette Renoux - Herbert, πρώην συνεργάτιδα του Καζαντζάκη στην Ουνέσκο και ο Γιώργος Στασινάκης υπενθύμισαν την ικανοποίηση του συγγραφέα και ποιητή από τη διαμονή του σ'αυτή την πόλη, το κλίμα της οποίας του θύμιζε την Κρήτη, τα έργα που έγραψε εκεί και που τον έκαναν παγκοσμίως γνωστό: Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Οι αδερφοφάδες, Ο Καπετάν Μιχάλης, Ο φτωχούλης του Θεού, Ο τελευταίος πειρασμός, Κούρος, Χριστόφορος Κολόμβος, Αναφορά στον Γκρέκο.

Υπενθύμισαν επίσης τις πολλαπλές του συναντήσεις με συγγραφείς, ποιητές, μεταφραστές, μουσικούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, από πολλές χώρες. Ο Δήμος της Αντίμπ και η ΔΕΦΝΚ κατέθεσαν στεφάνια. Την εκδήλωση έθεσε υπό την αιγίδα της η Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία.

Μεγάλη Βρετανία

• Λονδίνο, 28 Ιανουαρίου 2017. "Εκδήλωση λόγου και μουσικής" που διοργάνωσε, υπό την αιγίδα της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου και την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας, με μεγάλη επιτυχία ο πατήρ Βασίλειος Παπαθανασίου, πρωτοπρεσβύτερος του Ελληνορθοδόξου Καθεδρικού Ναού Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε, για Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη τις σχέσεις του με την Κύπρο και τη σκέψη του. Οι διακεκριμένοι μουσικοί Γιώργος Ζαχαρίας, βιολί, και Χαρά Κωστογιάννη, πιάνο, ερμήνεψαν έργα των Eugene Ysaye, Bela Bartok και Maurice Ravel. Παρευρέθηκαν ο Πρόξενος της Ελλάδος, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και άλλοι 65 ακροατές. Κατά γενική ομολογία, ήταν μια πολύ σημαντική εκδήλωση.

• Τυνισία, Τύνιδα, 4 Φεβρουαρίου 2017. Παρουσίαση από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των μυθιστορημάτων Μέγας Αλέξανδρος και Στα παλάτια της Κνωσού. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Ο Καζαντζάκης και οι νέοι.

• Μπουργκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, 6 Φεβρουαρίου, και Ακτή Ελεφαντοστού, Αμπιτζάν, 8 Φεβρουαρίου 2017. Είναι οι πρώτες εκδηλώσεις σ' αυτές τις χώρες. Ο Γιώργος Στασινάκης, σε συνεργασία με τα Γαλλικά Ινστιτούτα, θα παρουσιάσει Τη ζωή, το έργο, τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με την Αφρική και την Γαλλία.

Αρχίζει το Φεβρουάριο 2017 η ΔΕΦΝΚ, σε συνεργασία με πολλούς φορείς, τις εκδηλώσεις της.

• Αθήνα, Γαλλικό Ινστιτούτο 17 Φεβρουαρίου 2017. Πρώτη πανελλήνια εκδήλωση με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση: η "Οδύσεια" ή η πορεία ενός ελεύθερου ανθρώπου. Ανάγνωση αποσπασμάτων του μεγάλου αυτού επικού ποιήματος από τους ηθοποιούς Anne - Lise Fritsch (Γενεύη) και Θανάση Λέκκα (Αθήνα), με τη μουσική συμμετοχή των Arte - Facts Ensemble και του κρητικού τραγουδιστή του συγκροτήματος Χαΐνιδες Δημήτρη Αποστολάκη, Παρουσίαση της βραδιάς από τον Γιώργο Στασινάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News