default-image

4.1 miles: Το ελληνικό ντοκιμαντέρ που διεκδικεί Όσκαρ -vid

Πολιτισμός
4.1 miles: Το ελληνικό ντοκιμαντέρ που διεκδικεί Όσκαρ -vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί τα φώτα να έπεσαν στο σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο και τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου, που είναι υποψήφιοι για Όσκαρ καλύτερου σεναρίου για την ταινία «Αστακός»,  όμως στη λαμπερή βραδιά η Ελλάδα θα «καρδιοχτυπά» για ακόμη μια υποψηφιότητα.

Αυτή  της Δάφνης Ματζιαράκη, της Ελληνίδας φοιτήτριας δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, που είναι υποψήφια για Όσκαρ με το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της «4.1 miles».

Το ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Λέσβο, παρουσιάζει την προσφυγική με κεντρικό ήρωα έναν λιμενικό. «4,1 μίλια» είναι η απόσταση που χωρίζει τις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια και όπως σημειώνει η Δάφνη Ματζιαράκη:

«Πέρασα τρεις εβδομάδες πάνω στο σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο με καπετάνιο τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου "4.1 Miles", στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Με τα Χίλια» για τo ντοκιμαντέρ της,  η κ. Ματζιαράκη είχε πει: «Προσπάθησα με κάθε τρόπο να το αποτυπώσω όσο πιο έντονα γίνεται ώστε να γεφυρώσω κάπως το κενό που υπάρχει μεταξύ αυτού που βλέπουμε στα ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής κάλυψης και της πραγματικότητας».

Κατά την κ. Ματζιαράκη η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ έφερε και ένα ηθικό και δεοντολογικό, όπως το χαρακτηρίζει, ζήτημα: «ποια είναι η δουλειά η δική μου; Και πριν βρεθώ τη Λέσβο σκεφτόμουν πώς θα ανταποκριθώ, αν δω πάρα πολύ έντονα πράγματα, εάν κάποιος χρειαστεί τη βοήθειά μου, ποιος είναι ο δικός μου ρόλος. Πιστεύω πως το αποτέλεσμα είναι η ματιά ενός ανθρώπου, ο οποίος εμπλέκεται συναισθηματικά και φαίνεται αυτό πολύ έντονα στο ντοκιμαντέρ».

Στο ντοκιμαντέρ «φαίνεται ο πανικός και ένταση και αυτό είναι το πολύ άμεσο, φαίνεται πως σε πολλές περιπτώσεις δεν είχα άλλη επιλογή από το να αφήσω την κάμερα και να βοηθήσω. Πάντοτε υπήρχε ανάγκη για βοήθεια», καταλήγει η σκηνοθέτης.

Πριν από μερικούς μήνες, το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών στον Φοιτητικό Διαγωνισμό Κινηματογράφου και πλέον συμμετέχει στο επίσημο Φεστιβάλ ως υποψήφιο για όσκαρ στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Δείτε το υποψήφιο για Όσκαρ στην κατηγορία «Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους»  4.1 miles:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News