Πολιτισμός

Παραμύθια της Κρήτης και της Κύπρου "παίρνουν ζωή" στα Χανιά

Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, το στούντιο Όξω Νου, υποδέχεται τους κατοίκους και επισκέπτες των Χανίων, «Με χαλούμι και τσικουδιά».

Το θεατρικό έργο «Με χαλούμι και τσικουδιά» είναι μια εύγευστη περιπλάνηση στα λαϊκά παραμύθια της Κύπρου και της Κρήτης από το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο.

Το Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο φιλοξενείται και πάλι στο στούντιο Όξω Νου, μετά την επιτυχία που γνώρισε με την παράσταση «Μαλαματένιος αργαλειός και φιλντισένιο χτένι» το περασμένο φθινόπωρο.

Αυτή τη φορά, για να απευθυνθεί σε ενήλικο κοινό και παιδιά από 8 ετών και να παρουσιάσει τη νέα του θεατρική παραγωγή με τίτλο «Με χαλούμι και τσικουδιά».

Λίγα λόγια για την παράσταση

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2016 στο Μουσείο Τυπογραφίας και στη συνέχεια περιόδευσε σε συνεργασία με δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους εντός και εκτός Κρήτης.

Πρόκειται για μια παράσταση - δρώμενο, με την Βαλεντίνα Παπαδημητράκη και τον Βαγγέλη Λιοδάκη να συμπράττουν για να αφηγηθούν λαϊκά παραμύθια από τους τόπους καταγωγής τους.

Κύπρος και Κρήτη συναντιούνται μέσα από λαϊκές αφηγήσεις, συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Αλέξανδρο Ιερωνυμίδη και τον Μανώλη Αρφαρά.

Η παράσταση φέρνει σε πρώτο πλάνο το λαϊκό παραμύθι, θυμίζοντας πως τα παραμύθια γεννήθηκαν από την ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία, από την ανάγκη να μοιραστεί τις επιθυμίες, τα όνειρα και τους φόβους του, από την ανάγκη να ακούσει και να ακουστεί.

Οι δύο ηθοποιοί ξεδιπλώνουν τις ιστορίες τους στην κυπριακή και την κρητική διάλεκτο, ζυμώνοντας και ψήνοντας επί σκηνής κυπριακά καττιμέρια, και κερνούν τσικουδιά, παρέα με σκοπούς και τραγούδια απ' όλη την Ελλάδα.

Νόστιμες ιστορίες για γλυκομίλητες βασιλοπούλες, άσωτους υιούς, χήνες που έκαναν φτερά, έναν ράφτη που κλωτσάει την τύχη του, μια αλεπού δικαστή και τρεις χαζές θυγατέρες ταξιδεύουν πάνω σ' ένα μουσικό χαλί από παραδοσιακές μελωδίες.

Μια παράσταση που ξυπνά μνήμες περασμένων εποχών, τότε που τα παραμύθια ήταν η μοναδική ψυχαγωγία, όχι μόνο για τα παιδιά μα κυρίως για τους ενήλικες. Μια παράσταση που γαργαλάει τις αισθήσεις, σταλάζει λαϊκή σοφία, συγκινεί και προσφέρει άφθονο γέλιο.

Το δρώμενο κορυφώνεται με κρητικούς σκοπούς και κάλεσμα για χορό, ενώ προσφέρονται τσικουδιά και πίττες με χαλούμι.

Λόγω της χρήσης των τοπικών διαλέκτων (κυπριακής και κρητικής) η παράσταση απευθύνεται σε ενήλικο κοινό και σε παιδιά από 8 ετών.

Επιλογή παραμυθιών, σκηνοθεσία, εικαστική σύνθεση:

Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Βαγγέλης Λιοδάκης

Μουσική επιμέλεια:

Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης

Επιμέλεια κίνησης:

Μυρτώ Παπαδοπούλου

Αφήγηση:

Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Βαγγέλης Λιοδάκης

Λύρα, μαντολίνο, τραγούδι:

Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης

Λαούτο, τραγούδι:

Μανώλης Αρφαράς

Φωτογραφίες:

Πάρης Χαμουρίκος

Σχόλια