default-image

Ταξίδι στις νότες και το χρόνο με τη Φιλαρμονική του δήμου

Κρήτη
Ταξίδι στις νότες και το χρόνο με τη Φιλαρμονική του δήμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

68… δημιουργικά χρόνια συμπληρώνει η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις νότες, στην ιστορία και στον Πολιτισμό.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες της εποχής. Ιστορικές στιγμές και στη κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Γιάννης Τζωρτζάκης, ο άνθρωπος που άφησε τη δική του σφραγίδα στη Φιλαρμονική, γυρίζει τον χρόνο πίσω.

Νοσταλγεί ιδιαίτερες στιγμές όπως το ταξίδι στην Κύπρο, την παρουσία της Φιλαρμονικής στο Καλλιμάρμαρο, μέχρι και τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής σε εορταστικές εκδηλώσεις στη Μόσχα.

Η δημοτική Φιλαρμονική παίρνει σάρκα και οστά το 1948 ενώ με την πάροδο των χρόνων εξελίσσεται σε ένα τεράστιο μουσικό οργανισμό, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη μουσική παιδεία του τόπου μας.

Τότε αναλαμβάνει ο Μηνάς Τζωρτζάκης, πατέρας του Γιάννη Τζωρτζάκη και παππούς του αρχιμουσικού Λεωνίδα Τζωρτζάκη.

Τον Ιούλιο του 1951 η Φιλαρμονική με 8 παλαιούς και 20 νέους μουσικούς γίνεται Δημοτικό Μουσικό συγκρότημα και αποτελεί πόλο έλξης μουσικών ταλέντων.

Σήμερα, η Φιλαρμονική αριθμεί 38 άτομα, από 75 άτομα στα οποία ανερχόταν πριν 15χρόνια.

Με πλούσια δραστηριότητα σε όλα τα γεγονότα της πόλης, η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου συνεχίζει να χαράζει νέους δρόμους μουσικής παιδείας και καλλιτεχνικής προσφοράς.

Πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της πόλης που ξεδιπλώνεται μέσα από τη δύναμη ψυχής των μουσικών της Φιλαρμονικής που παράγουν ένα σημαντικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο.

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα γνωστών Ελλήνων και ξένων συνθετών τόσο του κλασικού ρεπερτορίου όσο και της σύγχρονης μουσικής, έργα τζαζ, μουσική από γνωστές κινηματογραφικές επιτυχίες, εισαγωγές από όπερες και οπερέτες.

Συμμετέχει στις θρησκευτικές εθνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης του Ηρακλείου και των άλλων πόλεων της χώρας.

Παράλληλα με τη Δημοτική Φιλαρμονική, λειτουργεί η Σχολή Φιλαρμονικής. Οι σπουδαστές αποτελούν το φυτώριο της Φιλαρμονικής όπου οι νέοι εκπαιδεύονται δωρεάν στα πνευστά και κρουστά όργανα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News