default-image

Έθιμο των Φώτων χάνεται στα βάθη των αιώνων

Πολιτισμός
Έθιμο των Φώτων χάνεται στα βάθη των αιώνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων αναβιώνει και σήμερα στα χωριά της Κω με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως κάθε χρόνο παραμονή των Φώτων.

Οι κάτοικοι των χωριών του νησιού, σχεδόν σε κάθε σπίτι, φτιάχνουν τους «μαρμαρίτες» τους. Πρόκειται για ένα μίγμα από αλεύρι και νερό, το οποίο ψήνεται σε θερμαινόμενο μάρμαρο σε στρογγυλά κομμάτια και σερβίρεται με μέλι και κανέλλα.

Το γλυκό αυτό, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τους κατοίκους του νησιού, τα παλαιότερα χρόνια φτιαχνόταν σε θερμαινόμενα μάρμαρα που τοποθετούνταν πάνω σε φωτιές στις πλατείες των χωριών, ενώ τώρα παρασκευάζεται στα σπίτια, πάντα όμως πάνω σε θερμαινόμενο μάρμαρο.

Τις περασμένες δεκαετίες όταν οι κάτοικοι των χωριών του νησιού ήταν στην συντριπτική τους πλειονότητα γεωργοί και κτηνοτρόφοι, από το ίδιο μίγμα, την παραμονή των Φώτων, έφτιαχναν επίσης «μαρμαρίτες» σε σχήμα σταυρού τούς οποίους προσέφεραν στα ζώα που είχαν (αγελάδες, αιγοπρόβατα κλπ) για να τους δείξουν την ευγνωμοσύνη τους.

Έως και σήμερα, οι κάτοικοι των χωριών της Κω μαζεύονται οικογενειακά σε παρέες σε σπίτια και φτιάχνουν τους δικούς τους «μαρμαρίτες» όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Αυγουλάς από το χωριό Αντιμάχεια, ο οποίος είναι ένας από αυτούς που τηρούν κάθε χρόνο την παράδοση μαζί με τους φίλους και τους συγγενείς του.

Όπως μάλιστα θυμάται, τα παλαιότερα χρόνια όταν οι «μαρμαρίτες» παρασκευάζονταν στις πλατείες των χωριών υπήρχε το έθιμο, οι νέες κοπέλες του χωριού να ρίχνουν πάνω στο θερμαινόμενο μάρμαρο φύλλα ελιάς τα οποία εφόσον αναποδογύριζαν όταν καίγονταν σήμαινε ότι θα εκπληρώνονταν οι ευχές που έκαναν.

Και την επόμενη μέρα όμως οι «μαρμαρίτες» τρώγονται με άλλο τρόπο. Οι κάτοικοι των χωριών της Κω συνηθίζουν το πρωί να τους «βουτάνε» σε αυγό και να τους τηγανίζουν σε χοιρινό λίπος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News