Πολιτισμός

Συνεχίζονται οι παραστάσεις «4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα»

Η Εταιρεία Θεάτρου “Μνήμη”, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι πρώτες παραστάσεις του έργου “4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα” στο Θέατρο “Κυδωνία”.

Η Εταιρεία Θεάτρου "Μνήμη", μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι πρώτες παραστάσεις του έργου "4 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα" του βραβευμένου Άγγλου συγγραφέα Τζέιμς Φριτς, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, στο Θέατρο "Κυδωνία", παρουσιάζει έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων του έργου από την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Το έργο, με αφορμή τη σεξουαλική βία μεταξύ παιδιών εφηβικής ηλικίας, αναφέρεται στη σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη και την αλόγιστη χρήση της, αλλά και στην αντιμετώπιση του μείζονος αυτού θέματος μέσα στην οικογένεια.

Ο συγγραφέας στο σημείωμα που έγραψε ειδικά για την παράσταση του Θεάτρου "Κυδωνία" στα Χανιά σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αν οι γονείς δεν είναι σε θέση να καταλάβουν πώς παίζεται το παιχνίδι σήμερα, πώς θα μπορέσουν να καταλάβουν πότε παραβιάστηκαν οι κανόνες;».

Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Hampstead του Λονδίνου το 2014 και προτάθηκε αμέσως για ένα από τα βραβεία Olivier, ενώ την επόμενη χρονιά, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, μεταφέρθηκε στο Θέατρο Trafalgar Studios, χαρίζοντας στο συγγραφέα του το βραβείο "Ο πιο πολλά υποσχόμενος θεατρικός συγγραφέας" από το Σύλλογο Θεατρικών Κριτικών του Λονδίνου.

Η Αγγλίδα κριτικός Victoria Sadler, σχολιάζοντας το εξαιρετικό αυτό έργο, έγραψε πρόσφατα στο περιοδικό "Theatre Review": «Το γράψιμο είναι τόσο καλό που καταφέρνει να αγγίξει με δεξιοτεχνία πάρα πολλά σημαντικά, ζωτικά θέματα της σύγχρονης κοινωνίας - γονική υπευθυνότητα, υποχρέωση λογοδοσίας, τιμιότητα μέσα στη σχέση, διαμόρφωση χαρακτήρα, εικονική πραγματικότητα... Ακόμη και το πώς ένα περιστατικό στο διαδίκτυο μπορεί να σου σημαδέψει τη ζωή για πάντα».

Η παράσταση συνοδεύεται από πρόγραμμα-βιβλίο με τη μετάφραση του έργου, σημείωμα του συγγραφέα ειδικά για την παράσταση των Χανίων, εισαγωγικά στο έργο κείμενα, την εργοβιογραφία του συγγραφέα, και φωτογραφίες από την παράσταση.

Σχόλια