Πολιτισμός

Παρουσιάζεται το βιβλίο για τη Μονή Αγ. Παντελεήμονα Φόδελε

Με ιδιαίτερη χαρά, τιμή και συγκίνηση η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα Φόδελε παρουσιάζει το πρώτο ολοκληρωμένο βιβλίο για τη σπουδαία ιστορία της Μονής ανά τους αιώνες.

Με ιδιαίτερη χαρά, τιμή και συγκίνηση η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα Φόδελε παρουσιάζει το πρώτο ολοκληρωμένο βιβλίο για τη σπουδαία ιστορία της Μονής ανά τους αιώνες.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στο Μαλεβίζι Ηρακλείου Κρήτης», το οποίο συνέγραψαν οι αρχαιολόγοι κ. Αικατερίνη Μυλοποταμιτάκη και κ. Μαρία Μαυριτσάκη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα τελετών της Πατριαρχικής Ανώτατης Eκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης (Aλκιβιάδου 10, περιοχή Μπεντεβή Ηρακλείου).

Η έκδοση του βιβλίου επιτελεί ένα διπλό σκοπό: αφενός η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια καταγραφής της ιστορικής παράδοσης της Μονής του Φόδελε, αφετέρου τα έσοδα από τις πωλήσεις του λευκώματος θα διατεθούν στο έργο της αναστήλωσης του μοναστηριού.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

- O κ. Εμμανουήλ Πατεδάκης, επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου

- Ο κ. Γεώργιος Τσιμπούκης, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου

Την παρουσίαση θα συντονίσει η κ. Ελένη Τζεδάκη-Αποστολάκη, Φιλόλογος - Ιστορικός, Επίτιμη σχολικός σύμβουλος.

Συγκινητική είναι και η εκτενής αναφορά του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου μέσω της οποίας εξαίρει και στηρίζει έμπρακτα την εν λόγω πρωτοβουλία:

«Για την πρωτοβουλία αυτή της έκδοσης, αξίζουν συγχαρητήρια στον Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Μούγκουρο και τη Διαχειριστική Επιτροπή, στην εκλεκτή συγγραφέα και επιστήμονα κ. Αικατερίνα Μυλοποταμιτάκη, καθώς και την αρχαιολόγο κ. Μαρία Μαυριτσάκη για τον κόπο, το μόχθο και την επιμελημένη εργασία τους.

»Σε καιρούς κατά τους οποίους η Ιστορία και η Παράδοση μας παραθεωρούνται, σε εποχές κατά τις οποίες τα αυτονόητα και δεδομένα, έχουν γίνει ζητούμενα, τα βιβλία τα οποία καταγράφουν την ιστορική προσφορά, την μαρτυρία και την ταυτότητα του Τόπου μας, συνυφασμένα με την Πίστη, την Ιστορία, τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας, αποτελούν «ανασασμούς αιωνιότητας» και λιτανεύουν το ήθος της Εκκλησίας και την ταυτότητα του Γένους μας. Οι Ιερές Μονές στο διάβα των αιώνων, αποτελούν «φάρους πνευματικούς», οι οποίοι αναπαύουν, επιστηρίζουν και ενδυναμώνουν τον βηματισμό των ανθρώπων».

Ολόκληρη η αναφορά του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στην λαμπρή πρωτοβουλία:

Το εξώφυλλο του βιβλίου:

Σχόλια