Πολιτισμός

Η Πρωτοβουλία για τους Πρόσφυγες προβάλλει την ταινία "Welcome"

Με αφορμή όλα τα πρόσφατα γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί μέσα σε λίγους μόλις μήνες σε ό,τι αφορά το προσφυγικό στη χώρα μας, η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες, προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται, στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Da (Ντεντηδάκηδων 15), να παρακολουθήσουν την προβολή της ταινίας Philippe Lioret "Welcome", στις 7 μ.μ., ενώ μετά θα ακολουθήσει γνωριμία των παρευρισκομένων και συζήτηση για το προσφυγικό.

Η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες αναφέρει τα εξής:

"Μέσα σε λίγους μόλις μήνες, το κλίμα στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, φαίνεται να αλλάζει δραματικά: Με το κλείσιμο των συνόρων και την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία το Μάρτη του 2016, εγκλωβισμένοι παραμένουν πολλοί περισσότεροι από τους καταγραμμένους 60.000. Όχι μόνο δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Δύση, αλλά απειλούνται και με απέλαση στην «ασφαλή» Τουρκία χωρίς να έχουν καταφέρει να καταθέσουν αίτηση ασύλου εδώ και μήνες, ή χωρίς αυτή να έχει εξεταστεί, ή με μια fast track εξέταση χωρίς τη δέουσα προσοχή κι υπευθυνότητα.

Πολλοί από τους πρόσφυγες παραμένουν στα hot spots στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, και όταν αφήνονται ελεύθεροι/ες, δεν μπορούν να φύγουν από τα νησιά, βάσει του νέου νόμου. Λόγω αδυναμίας κατάθεσης αιτήσεων ασύλου και έλλειψης πολιτικής βούλησης της ηγεσίας του Υπουργείου, αν όχι ουσιαστικής αδιαφορίας, η απόγνωση αυτών των ανθρώπων γεννά απελπιστικές καταστάσεις και συμπεριφορές, καθ'όλα αναμενόμενες, τις οποίες καλούνται οι τοπικοί πληθυσμοί να διαχειριστούν. Το αποτέλεσμα; Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται κάτω από τα μάτια μιας κοινωνίας που στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν βλέπει την επικινδυνότητα της κατάστασης, στη χειρότερη δε, σφυρίζει αδιάφορα, αν δεν επιβραβεύει κιόλας στα φανερά ή στα κρυφά. Παρακολουθούμε λοιπόν επιθέσεις φασιστών στη Σούδα στη Χίο και ξυλοδαρμούς αλληλέγγυων μπροστά στα ΜΑΤ, βασανιστήρια στο αστυνομικό τμήμα της Σάμου και νεκρούς από πυρκαγιά στη Μόρια στη Λέσβο.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα, στα περίφημα καμπς «φιλοξενίας» οι πρόσφυγες παλεύουν να επιβιώσουν μέσα σε καλοκαιρινές σκηνές με τα χιόνια και τις πλημμύρες των βροχών, με έναν υπουργό να απαντά σε συνέντευξή του στα μέσα Νοέμβρη πως «θα αντιμετωπίσουμε το χειμώνα με στεγανοποίηση των σκηνών».

Στην Κρήτη, μετά από μία ακόμη βάρκα με 42 επιβαίνοντες (ανάμεσά τους και ασυνόδευτα ανήλικα) που μάλλον δεν θα πρόλαβαν καν να κάνουν αίτηση ασύλου, μιας και είναι από το Πακιστάν, περιμένουμε ακόμη τους 2000 από το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας και τις λεπτομέρειες με τις οποίες αυτό θα υλοποιηθεί. Πιστεύουμε ωστόσο πως ακροδεξιές φωνές η Κρήτη δεν «σηκώνει», και αυτό αποδείχθηκε ήδη στο μαζικό Παγκρήτιο Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο τον Οκτώβρη".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια