default-image

Η αναγόρευση του Πατριάρχη στη γειτονική μας Ιταλία

Πολιτισμός
Η αναγόρευση του Πατριάρχη στη γειτονική μας Ιταλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο του Σαλέντο (Απουλίας) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α' αναγορεύτηκε σε επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Αρχαιολογίας και Καλών Τεχνών σε μία λαμπρή τελετή που συμμετείχε σύσσωμη η Πρυτανική Αρχή, η πλειονότητα των καθηγητών και φοιτητών και πλήθος κόσμου.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, την έναρξη της τελετής σήμαναν χαρμόσυνα οι φωνές της Πολυφωνικής Χορωδίας του Πανεπιστημίου, ενώ ο Πρύτανης Vincenzo Zara απηύθυνε χαιρετισμό στον Πατριάρχη και στους παρισταμένους.

Ακολούθησε η ομιλία της καθηγήτριας Katia Mannino, προέδρου του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής Αρχαιολογίας και Καλών Τεχνών, και κατόπιν ο «Εγκωμιαστικός Λόγος» («Laudatio») του διακεκριμένου και επίτιμου καθηγητή αρχαιολογίας Francesco D'Andria, κατά πρόταση του οποίου απενεμήθη στον Πατριάρχη ο εν λόγω τίτλος. Η τελετή κορυφώθηκε με τον «Θεωρητικό Λόγο» («Lectio Magistralis») στα ιταλικά του ίδιου του Πατριάρχη, και έκλεισε υπό τους ευχάριστους ήχους της Χορωδίας που ερμήνευσε αποσπάσματα έργων των Vivaldi, Bach και Dvorak.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Παναγιώτατος συνοδεύμενος από τους Mητροπολίτες Τρανουπόλεως Γερμανό, Ιταλίας Γεννάδιο, Πέτρας και Χεροννήσου Γεράσιμο,  τον Μέγα Αρχιδιάκονο Ανδρέα και έναν Αγιορείτη μοναχό, επισκέφθηκαν την Καθολική Μονή των Μοναζουσών του Τάγματος του Αγίου Βενέδικτου (μονή εντός της πόλης που ασκεί και κοινωνική δράση), και κατόπιν την παλαιά Μονή της Θεοτόκου Santa Maria delle Cerrate, που μέχρι τα τέλη του 10ου αιώνα (πρίν την εισβολή των Νορμανδών το 1017 μ.Χ.) ήταν το σημαντικότερο Ορθόδοξο μοναστήρι της Απουλίας.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι υπήρξε σωστική η επέμβαση (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο και τον Δήμο της περιοχής) του εξαιρετικά δραστήριου μη κυβερνητικού Ιταλικού οργανισμού FAI (Fondo Ambiente Italiano), o οποίος συντήρησε πρόσφατα το πρώην ορθόδοξο καθίδρυμα, και το κατέστησε επισκέψιμο.

Επιστρέφοντας στο πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Σαλέντο, το απόγευμα της προηγούμενης μέρας, της Πέμπτης, τελέσθηκε «Οικουμενική Προσευχή» στον περίλαμπρο Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Λέτσε (εξαίρετο δείγμα της τέχνης Μπαρόκ του 1659 μ.Χ.), χωροστατούντων του Μητροπολίτη Λέτσε Umberto D'Ambrosio και όλων των Επισκόπων της Μητροπόλεως Σαλέντο, ήτοι του Μπρίντιζι, του Ότραντο, της Οστούνης, του Ναρντό και της Γκαλλίπολης, ενώ το Σάββατο αφιερώθηκε στη συνάντηση του Παναγιωτάτου με τους δώδεκα ελληνόφωνους δήμους του Σαλέντο.

Από τους επικεφαλείς των Δημοτικών Αρχών των μακρινών αυτών απογόνων των αρχαίων και βυζαντινών Ελλήνων, ο Πατριάρχης ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης σε μια σεμνή τελετή που θα έλαβε χώρα στο αναγεννησιακό κάστρο (1600 μ.Χ.) της ονομαστής κωμόπολης των ελληνοφώνων, το Καστρινιάνο των Ελλήνων (Catrignano dei Greci).

Εν συνεχεία ξεναγήθηκε στη βυζαντινή κρύπτη της Αγίας Χριστίνας, που χρονολογείται από το 959 μ.Χ., και είναι γνωστή στους Ιταλούς βυζαντινολόγους χάρη στο ζωγραφικό της διάκοσμο με ωραίες τοιχογραφίες, έργα ενυπόγραφα του βυζαντινού Θεοφύλακτου, πιθανώς του 10ου αιώνα μ.Χ.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α' και της Συνοδείας του στο Σαλέντο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου με την τέλεση της θείας λειτουργίας στον ιερό Ορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου της Λέτσε.

Ρεπορτάζ: Χρύσα Δαμιανάκη (Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστήμιο του Σαλέντο Ιταλίας)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News