default-image

Αθερίδης: Αποκαλύψεις για την ταινία, λατρεία για την Κρήτη

Κρήτη
Αθερίδης: Αποκαλύψεις για την ταινία, λατρεία για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα Τρίτη θα έχουν τη χαρά να παρακολουθήσουν σε avant premiere την πολυαναμενόμενη ταινία του Θοδωρή Αθερίδη "Τέλειοι ξένοι" όσοι βρεθούν στις 8 το βράδυ στην αίθουσα 3 του Odeon Talos Plaza του Ηρακλείου. Πιστή στο ραντεβού της με τον ελληνικό κινηματογράφο, η "ΚΡΗΤΗ TV" έδωσε τη δυνατότητα σε δεκάδες τυχερούς τηλεθεατές της να απολαύσουν πρώτοι την προβολή της ταινίας παρακολουθώντας καθημερινά τις εκπομπές της.

Η ταινία "Τέλειοι ξένοι", σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη, συνεχίζει να δημιουργεί εντυπώσεις. Ο Θοδωρής Αθερίδης αυτή τη φορά σκηνοθετεί ένα μπαράζ αποκαλύψεων μεταξύ επτά φίλων, οι οποίοι αποφασίζουν να παίξουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι: να μοιραστούν μεταξύ τους όλες τις κλήσεις και τα μηνύματα που έρχονται στα κινητά τους... Θα μπορέσουν, όμως, να ζήσουν με τα συγκλονιστικά, πιπεράτα μυστικά που αποκαλύπτονται; Απαντήσεις σε όλα αυτά, αλλά και σε άλλα πολλά μάς δίνει σήμερα ο ίδιος ο σκηνοθέτης Θοδωρής Αθερίδης και ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας, μέσα από τη συνέντευξη που μας παραχώρησε...

Συνέντευξη στη Μαρία Αντωνογιαννάκη

 "Τέλειοι ξένοι"... Θα θέλατε να μας εξηγήσετε το νόημα του τίτλου της ταινίας;

«Πρόκειται για ένα σενάριο με επτά φίλους, οι οποίοι συγκεντρώνονται να δειπνήσουν και αποφασίζουν να παίξουν ένα παιχνίδι. Το παιχνίδι αυτό έχει να κάνει με τον εάν ξέρει καλά ο ένας τον άλλο, εάν είναι τίμιοι μεταξύ τους και δεν κρύβουν μυστικά... Όπου τελικά διαπιστώνουν ότι όντως υπάρχουν οδυνηρά μυστικά, με τους ίδιους, ενώ είναι φίλοι, τελικά να αποδεικνύονται λόγω των μυστικών αυτών, τα οποία διαπλέκουν και τους ήρωες της ταινίας μεταξύ τους, εντελώς ξένοι. Ο τίτλος "Τέλειοι ξένοι", δηλαδή, έχει μια δόση ειρωνείας. Ωστόσο η ταινία κρύβει μια ανατροπή την οποία δεν μπορώ να σας την πω. Θα πρέπει να τη δείτε...».

Εμείς οι Έλληνες τελικά τι κάνουμε πιο καλά; Να έχουμε εμείς μυστικά από τους άλλους ή να κρατάμε καλά μέσα μας τα μυστικά που μας εμπιστεύονται οι άλλοι;

«Το σενάριο της ταινίας είναι διεθνικό. Η συνήθεια αυτή δεν αφορά έναν μόνο λαό. Έχει να κάνει με τον άνθρωπο και το κινητό. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος μπορεί μέσω του κινητού του, των email, των social media, κ.λπ., να έχει επικοινωνία με όλους και με όλα, αποφασίζει να συμπεριφερθεί με έναν άλλο τρόπο, τον οποίο η ταινία σατιρικά καταδεικνύει μοναδικά».

Είναι τελικά εύκολο να ζήσει κανείς με τα συγκλονιστικά, πιπεράτα μυστικά που αποκαλύπτονται μπροστά του;

«Εξαρτάται από τον άνθρωπο. Υπάρχουν άνθρωποι εξωστρεφείς που δεν αντέχουν να μη μοιραστούν αυτό που τους προβληματίζει, που σκέφτονται, που κρύβουν. Άλλοι πάλι προσπαθούν να οχυρωθούν πίσω από τα μυστικά τους, γιατί έτσι νιώθουν πιο δυνατοί και πιο ασφαλείς. Είναι θέμα χαρακτήρα το πώς θα χειριστεί κανείς ένα μυστικό».

Είναι καλό να αφήνει κανείς το σύντροφο ή τους πιο κοντινούς του ανθρώπους να ακούσουν τις κλήσεις που δέχεται στο κινητό του; Να διαβάσουν τα μηνύματα που λαμβάνει και στέλνει; Να δουν τις αποθηκευμένες φωτογραφίες του;

«Νομίζω πως αυτό δεν είναι καλό. Οφείλει ο καθένας να έχει την προσωπική του ζωή».

Γιατί επιλέξατε να σκηνοθετήσετε αυτή την ταινία; Και πώς έγινε η επιλογή των ηθοποιών που συμμετέχουν σε αυτή;

«Ξέρω να φτιάχνω ωραίες παρέες και με την εμπειρία που έχω τόσα χρόνια ήταν πολύ πιθανόν να αποσπάσω και καλές ερμηνείες. Νομίζω και τα δύο πήγαν κατ' ευχήν».

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη σκηνοθεσία;

«Έχω πολλά χρόνια που ασχολούμαι με τη σκηνοθεσία, και στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Σας θυμίζω την ταινία "Μια μέλισσα τον Αύγουστο", την οποία έκανα δέκα χρόνια πριν. Ήταν, θεωρώ, επόμενο κάποια στιγμή να βρεθεί στο δρόμο μου: να ενταχθούν δηλαδή στις δραστηριότητές μου και η σκηνοθεσία και το γράψιμο. Το ήθελα από όταν σπούδαζα στη δραματική σχολή. Απλά το τόλμησα λίγο αργότερα, περιμένοντας να ωριμάσουν οι γνώσεις και η εμπειρία μου».

 Την περίοδο της κρίσης θεωρείτε πως το σινεμά και το θέατρο αντέχουν;

«Προσωπικά νιώθω την ανάγκη του κόσμου να διαφύγει από την ασφυκτική κατάσταση που ζούμε. Προσπαθεί να επικοινωνήσει. Θέλει να δει τι έχει να πει ο χώρος του σινεμά και του κινηματογράφου για όλα αυτά. Ευτυχώς και ο κινηματογράφος και το θέατρο αυτή τη στιγμή προσφέρονται για κάθε βαλάντιο και έτσι αντέχουν».

 Θεωρείτε ότι την εποχή του Facebook και της τεχνολογίας έχει χαθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων;

«Δε νομίζω ότι τα social media από τη φύση τους κάνουν κακό. Ίσα-ίσα προσφέρουν ευκολίες στη ζωή μας. Τα πάντα είναι θέμα χειρισμού. Είναι όπως ένα όμορφο, γρήγορο αυτοκίνητο. Αν δεν το οδηγείς με προσοχή μπορεί να σε σκοτώσει. Τα social media είναι ένα όπλο δημοκρατίας. Μπορείς να εκφράσεις τη γνώμη σου και να μοιραστείς τις απόψεις σου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και εκείνοι που τα χρησιμοποιούν κακόβουλα. Όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα».

 Σχολιάζοντας λίγο την οικονομική και πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, το μέλλον ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη σάς βρίσκει αισιόδοξο;

«Θέλω να είμαι, αλλά κάθε μέρα που περνάει βλέπουμε ότι οι καταστάσεις έχουν άσους στο μανίκι που δε μας αφήνουν να χαρούμε. Ωστόσο αυτή είναι τώρα η ζωή μας και πρέπει να αντεπεξέλθουμε όπως μπορούμε».

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

«Η ταινία "Τέλειοι ξένοι" ξεκινάει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 15 Δεκεμβρίου, από την Odeon. Στο θέατρο παίζουμε αυτόν τον καιρό "Το ψέμα" - μια κωμωδία του πιο δημοφιλούς σύγχρονου Γάλλου συγγραφέα, του Florian Zeller, σε σκηνοθεσία επίσης δική μου, με συμπρωταγωνιστές τη Σμαράγδα Καρύδη, τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Κωνσταντίνο Κάππα. Επόμενα σχέδια δεν έχω μέχρι στιγμής».

«Υπερήφανος λαός ο κρητικός»

Πώς θα χαρακτηρίζατε την Κρήτη και το κρητικό κοινό;

«Η Κρήτη είναι το πιο όμορφο ελληνικό νησί. Έχω έρθει αρκετές φορές και τη λατρεύω. Ο Κρητικός ως Έλληνας έχει ένα χαρακτηριστικό πιο έντονο. Έχει μια υπερηφάνεια και μια αυτοεκτίμηση που τον καθιστά πιο συμπαγή απέναντι στην πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, και εκείνος καταδυναστεύεται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ως κοινό, το κρητικό έχει αγκαλιάσει όλες τις δουλειές που έχει τύχει να παίξω στο νησί».

Οι επιστήμες, τα γράμματα, ο πολιτισμός, η τέχνη και το θέατρο στις μέρες μας θεωρείται πως έχουν τη θέση που τους "πρέπει" στην ελληνική κοινωνία;

«Οι Έλληνες παράγουν συνέχεια πολιτισμό. Όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον πολιτισμό να λύσει το πρόβλημα. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τα πολιτικά θέματα και τη νοοτροπία του λαού».

Είναι εύκολο να αλλάξει τη λάθος του πλευρά ένας λαός;

«Όπως αποδεικνύεται, για τον Έλληνα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει συνήθειες. Είναι δύσκολο να προσαρμοστούμε σε πραγματικότητες που δε μας αρέσουν. Και δεν ξέρω αν θα αλλάξουμε ποτέ. Παρακολουθώ το φαινόμενό μας...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News