Πολιτισμός

Τύλισος: Γιορτάζουν τον Αγ.Νικόλαο κερνώντας μπακαλιάρο

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το χωριό Τύλισος στις 5 Δεκεμβρίου γιορτάζει τον προστάτη του Άγιο Νικόλαο.Τα τελευταία 10 χρόνια όμως η γιορτή του πολιούχου έχει γίνει διπλή για το χωριό, διότι την παραμονή εορτασμού του Αγίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση με την οποία εξηγείται και το παρωνύμιο «μπακαλιάροι» που έχει αποδοθεί στους κατοίκους από τα γειτονικά χωριά.

Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυλίσου:

Για την ιστορία μία από τις "ευρεσιτεχνίες" της εποχής ήταν να μαζεύουν αχινοπόδια και να κατεβαίνουν με τα μουλάρια στη χώρα για να τα πουλήσουν. Με τα όσα χρήματα κέρδιζαν προμηθεύονταν μπακαλιάρο, το "φτυάρι" της εποχής, όπως έλεγαν το κομμάτι που αγόραζαν προκειμένου να προσφέρουν στις οικογένειες τους μία θρεπτική τροφή.

Επειδή η  διαδικασία γινόταν συστηματικά από τους Τυλισανούς τα γειτονικά χωριά τους έδωσαν το παρατσούκλι «μπακαλιάροι».

Έτσι λοιπόν κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυλίσου με τη συμπαράσταση πάντα του παπά-Γιώργη Μαλιωτάκη αναβιώνει το έθιμο και κερνάει τους χωριανούς και τους επισκέπτες "τηγανητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά" πλούσια εδέσματα, εκλεκτό κρασί και καλή Κρητική Μουσική.

Μετά τον εσπερινό (6:00μμ) θα ακολουθήσει η εκδήλωση στο προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια