Πολιτισμός

"Γράμματα σ' ένα φίλο Γερμανο", η θεατρική πρόταση για το ΣΚ

Τέσσερις επιστολές, γραμμένες σε έναν υποθετικό φίλο Γερμανό, γράφει ο Αλμπέρ Καμύ, και η Θεατρική Συντροφιά Ηρακλείου τις μεταφέρει στη σκηνή από τις 25 Νοεμβρίου ως τις 18 Δεκεμβρίου.

Τέσσερις επιστολές, γραμμένες σε έναν υποθετικό φίλο Γερμανό, γράφει ο Αλμπέρ Καμύ, και η Θεατρική Συντροφιά Ηρακλείου τις μεταφέρει στη σκηνή από τις 25 Νοεμβρίου ως τις 18 Δεκεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9:30 το βράδυ.

Η παράσταση θα ανέβει σ' έναν καινούργιο χώρο που διαμορφώθηκε ειδικά για τις ανάγκες του έργου, την "Ξυλαποθήκη", όπου ο θεατής θα έχει την αίσθηση ότι μπαίνει από την πρώτη στιγμή μέσα στο σκηνικό του έργου και της εποχής.

Πρόκειται για ένα επίκαιρο κείμενο, που στηλιτεύει το φασισμό και τον πόλεμο, μέσα από επιστολές που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, από τον Ιούλιο του 1943 ως τον Ιούλιο του 1944, και εκδόθηκαν εκτός Γαλλίας, η οποία βρισκόταν τότε υπό γερμανική κατοχή, σε λίγα αντίτυπα. Ο Καμύ, μετά την απελευθέρωση, αρνήθηκε να τις επανεκδώσει.

Τα "Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό" αποτελούν ένα άτυπο μανιφέστο του συγγραφέα, στο οποίο διακηρύττει τη δύναμη της ανθρωπιάς και του πνεύματος, καταδικάζοντας ταυτόχρονα το παράλογο που φέρνουν ο πόλεμος, το μίσος, η αδιαλλαξία...

Με γλώσσα ευγενή, που μετουσιώνεται θαυμαστά σε ένα αιχμηρό "κατηγορώ", ο Καμύ μάς υπενθυμίζει πως σε περιόδους κρίσης ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση εύκολα κυριαρχούν.

Οι αντιστοιχίες ανάμεσα στο τότε και το σήμερα... πολλές. Στην παράσταση, μια γυναίκα αντιτάσσεται στον παραλογισμό της εποχής της, πολεμά και τελικά φυλακίζεται για τα "πιστεύω" της, που δεν παύει όμως να υποστηρίζει με όσες δυνάμεις τής έχουν απομείνει.

Τη σκηνοθεσία του έργου έχουν κάνει οι Σοφία Δερμιτζάκη και Στέλλα Κουφάκη, ενώ ερμηνεύει η Σοφία Δερμιτζάκη. Το βίντεο της παράστασης είναι του Nickolay Dorozhkin, η κατασκευή του σκηνικού είναι του Γιώργου Μανουσάκη, την επιμέλεια της μουσικής και του ήχου έχει η Στέλλα Κουφάκη, υπεύθυνη επικοινωνίας είναι η Φανή Καλαθάκη, στις φωτογραφίες είναι η Γιάννα Καραγιώργου (Fotoprofile), και στη φωτογραφία αφίσας ο Mark Quigley, ενώ το πρόγραμμα επιμελήθηκαν οι Σοφία Δερμιτζάκη και Στέλλα Κουφάκη.

Η είσοδος είναι 10 ευρώ, ενώ το φοιτητικό εισιτήριο κοστίζει 8 ευρώ. Τα τηλέφωνα για κρατήσεις είναι 6942/291.891 και 6947/744.796. Η "Ξυλαποθήκη" βρίσκεται στην οδό Έβανς 60.

Οι δείκτες σταμάτησαν στις 4 το πρωί: Θλιβερό απομεινάρι από το μακελειό

Το ρολόι της φωτογραφίας αποτελεί ένα θλιβερό απομεινάρι της 10ης Ιουνίου του 1944, της ημέρας του μακελειού των ναζί στο Oradour-Sur-Glane, ένα χωριό της Γαλλίας. Οι δείκτες του έχουν σταματήσει στις 4 π.μ., την ώρα που ακούγεται η πρώτη έκρηξη και ξεκινά ακόμη μία ναζιστική θηριωδία, με απολογισμό 642 νεκρούς, γυναικόπαιδα και άντρες. Μόνον 6 άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν...

Με απόφαση του Ντε Γκολ, το Oradour-Sur-Glane παρέμεινε ερειπωμένο, ως αιώνιο μνημείο της ναζιστικής βαρβαρότητας. Σήμερα το ρολόι βρίσκεται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη προθήκη στο μικρό μουσείο του Oradour-Sur-Glane, μαζί με άλλα αντικείμενα που μαρτυρούν τη βιαιότητα εκείνης της μέρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια