default-image

Συναυλία Ξαρχάκου με Τσιτσάνη στο ρεπερτόριο

Πολιτισμός
Συναυλία Ξαρχάκου με Τσιτσάνη στο ρεπερτόριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόψε και αύριο ο καταξιωμένος Έλληνας συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος θα δώσει στο πλήρες ανακαινισμένο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού συναυλίες με έργα Τσιτάνη, Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, και δικά του, τα οποία θα ερμηνεύσουν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης.

Στις συναυλίες αυτές ο Σταύρος Ξαρχάκος δεν θα χρησιμοποιήσει την ορχήστρα του, αλλά επίλεκτους Κύπριους μουσικούς, ύστερα από πρόταση του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου. Τα εγκαίνια του Θεάτρου τέλεσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε ότι θα είναι «ένα ακόμη κόσμημα για την πόλη της Λεμεσού».

Το συνολικό κόστος ανακαίνισης και αναβάθμισης του θεάτρου ανήλθε στα 8 εκατομμύρια ευρώ και, όπως επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, πρόκειται για μια από τις πλέον σύγχρονες αίθουσες πολιτισμού που διαθέτει η Κύπρος.

Ο δήμαρχος Λεμεσού απένειμε τιμητικό δίσκο με το έμβλημα του Δήμου Λεμεσού στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γιώργο Βασιλείου, ως τον πρώτο μεγάλο δωρητή του Παττίχειου Θεάτρου, διότι προσέφερε «το μνημειακό ανάγλυφο του Χριστόφορου Σάββα», αξίας σήμερα άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο κοσμεί το φουαγέ του θεάτρου.

«Το μοναδικό αυτό έργο», πρόσθεσε, «βρισκόταν εγκατεστημένο στην κλινική του πατέρα του πρώην Προέδρου, από όπου μεταφέρθηκε στο Παττίχειο και συντηρήθηκε με έξοδα της οικογένειας Βασιλείου».

Φανερά συγκινημένος, ο κ. Βασιλείου δήλωσε ότι νιώθει ιδιαίτερη χαρά, γιατί με την ανακαίνιση του Παττίχειου Θεάτρου δόθηκε η ευκαιρία να αξιοποιηθεί το έργο του Χριστόφορου Σάββα «το οποίο εκφράζει την κυπριακή κοινωνία, όπως την γνώρισε ο καλλιτέχνης στα νιάτα του και νομίζω ότι εκφράζει αυτό που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι η Κύπρος, η πίστη στη ζωή, η πίστη στο μέλλον».

Το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο από την αρχή της δημιουργίας του το 1949, ως ιδιωτική αίθουσα κινηματογράφου «Παλλάς», διαδραμάτισε το δικό του σημαντικό ρόλο στα πολιτισμικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης.

Με τη δωρεά του στο Δήμο Λεμεσού το 1986 το Παττίχειο διαμορφώθηκε ως το μεγαλύτερο Θέατρο της επαρχίας Λεμεσού χωρητικότητας 740 θέσεων.

Το θέατρο προσφερόταν με χαμηλή χρέωση και χωρίς περιορισμούς σε όλους τους φορείς της πόλης (σχολεία, συνδικαλιστικές, μορφωτικές και νεολαιίστικες οργανώσεις, πολιτιστικούς συνδέσμους, ομάδες σύγχρονου και κλασικού χορού, χορωδίες, σχολές χορού, ερασιτεχνικά και επαγγελματικά θέατρα, ΘΟΚ, κυβερνητικούς και άλλους φορείς) για τη διοργάνωση παραστάσεων, συγκεντρώσεων, προβολών, σεμιναρίων, γιορτασμών εθνικών επετείων, όπως και κάθε άλλου είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η πολυσχιδής και συνεχής λειτουργία του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου μέσα στα χρόνια είχε επιφέρει σημαντικές φθορές στο κτίριο και είχε αναδείξει νέες ανάγκες.

Όλα αυτά απαιτούσαν να αναβαθμιστεί το θέατρο τόσο κτιριακά όσο και από πλευράς τεχνικής υποστήριξης των παραστάσεων. Οι εργασίες ανακαίνισης του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου περιλάμβαναν:

- Κατασκευή νέας σκηνής, καμαρινιών, αποθηκευτικών χώρων, χώρων υγιεινής περιλαμβανομένης κατεδάφισης των υφισταμένων.

- Πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό της σκηνής.

- Χώρο για ορχήστρα και ανελκυστήρες στο χώρο της σκηνής.

- Στατικές ενισχύσεις της μεγάλης αίθουσας, του φουαγέ, του κυλικείου και της αίθουσας διαλέξεων.

- Ανακατασκευή μεταλλικής στέγης, ψευδοτάβανων, οροφής, δαπέδων και επενδύσεων τοίχων.

- Ακουστικό σχεδιασμό του κτιρίου.

- Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

- Αντικατάσταση καθισμάτων μεγάλης αίθουσας.

- Εγκατάσταση ηχητικού συστήματος και φωτισμού θεάτρου.

Με το τέλος των εργασιών η πόλη της Λεμεσού απέκτησε ένα εντελώς νέο και λειτουργικό θέατρο, έτοιμο να εξυπηρετήσει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της.

Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ και είχε ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με άξονα προτεραιότητας την αναζωογόνηση αστικών περιοχών και περιοχών της υπαίθρου και ειδικό στόχο την ανάδειξη πολιτιστικών πόρων και δημιουργία πολιτιστικών και κοινωνικών υποδομών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News