default-image

Όταν ο 7χρονος σκαρφάλωσε για φαγητό μέσα στον κάδο...pics

Κρήτη
Όταν ο 7χρονος σκαρφάλωσε για φαγητό μέσα στον κάδο...pics

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2007 ένα αγοράκι 7 ετών έχει σκαρφαλώσει σε ένα παλιό καρότσι για μωρά. Έχει αποκτήσει έτσι το ύψος που του χρειάζεται, ώστε να μπορεί να σκύψει μέσα στον κάδο των απορριμμάτων και να ψάξει για κάτι φαγώσιμο...

Η σκηνή διαδραματίζεται στο κέντρο του Ηρακλείου και γίνεται αντιληπτή από τη γραμματέα του Φιλανθρωπικού Συλλόγου "Μέριμνα διά τον πλησίον - Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων" Μαρίνα Καλομοιράκη.

«Τι κάνεις εκεί;», ρωτάει. Το κεφάλι του παιδιού προβάλλει μέσα από τον κάδο και απαντά: «Ψάχνω να βρω κάτι για να πάρω στο σπίτι»...

Η κ. Καλομοιράκη ζητάει από το παιδί, που έμενε στην περιοχή του Υγειονομικού, να την ακολουθήσει στα γραφεία του συλλόγου. Καθώς περπατούν προς τα εκεί, σταματούν σε ένα ζαχαροπλαστείο, απ' όπου του αγοράζει βασιλόπιτα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Στα γραφεία τού "Ελεήμονα" του γεμίζει το καρότσι τρόφιμα, ενώ του προσφέρει επιπλέον μπάλες και άλλα δώρα για τον ίδιο και τα αδέρφια του.

«Κυρία Μαρίνα, πρώτη φορά μού κάνουν δώρο. Σας ευχαριστώ πολύ», της είπε καθώς τη χαιρετούσε.

Τέτοιες περιπτώσεις και πολλές άλλες παρόμοιες βοηθά εδώ και 45 χρόνια ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος "Μέριμνα δια τον πλησίον - Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων". Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ετοιμάζει ανελλιπώς κάθε Χριστούγεννα δέματα με τρόφιμα, τα οποία διανέμει σε οικογένειες που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη...

Τα δέματα, που έχουν φτάσει και τα 800 κάποιες χρονιές, περιέχουν ζάχαρη, αλεύρι, ζυμαρικά, όσπρια, αλάτι, σάλτσα ντομάτας, καφέ και κρέας. Όταν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια, τότε στα δέματα προστίθενται σοκολάτες, μπισκότα και χυμοί. Πέρυσι για πρώτη φορά κατέστη εφικτό να μπει σε κάθε δέμα και ένα μπουκάλι λάδι, πράγμα το οποίο θα γίνει προσπάθεια να επαναληφθεί και κατά τα φετινά Χριστούγεννα.

Προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται για τα δέματα, και όχι μόνο, διοργανώθηκε στις 12 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, μια ωραία εκδήλωση στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, στην περιοχή Κορώνη του Ηρακλείου.

Πολλές δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν και βοήθησαν στο φιλανθρωπικό έργο του Συλλόγου, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα φαγητό, ποτό και διασκέδαση με κρητική μουσική. Τα έξοδα της εκδήλωσης καλύφθηκαν ως επί το πλείστον από χορηγίες τοπικών επιχειρήσεων, τις οποίες και ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Τριχάκης ευχαρίστησε δημόσια. Ακόμα και το ψήσιμο των ψητών έγινε αφιλοκερδώς από φούρνο που θέλησε να βοηθήσει, ενώ τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης είχε αναλάβει το κρητικό συγκρότημα του Κυριάκου Καλλέργη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο επίτιμος πρόεδρος του "Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα" Ιωάννης Μαρκάκης, συνταξιούχος ιερέας, που εδώ και 48 χρόνια στέκεται στο πλευρό των απόρων.

 Ο παπα-Γιάννης, όπως είναι ευρύτερα γνωστός στην κοινωνία του Ηρακλείου, με τη βοήθεια εθελοντών, έφερε πρόσφατα το χαμόγελο στα χείλη μάνας και κόρης από τις Μαλάδες, μετατρέποντας την παράγκα τους σε κατοικήσιμο σπίτι.

Το έργο του Συλλόγου επεκτείνεται και σε άλλες μορφές βοήθειας. Διανέμονται ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε οικονομικά και κυριολεκτικά ασθενείς ανθρώπους, οι οποίοι αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα. Προσφέρεται αίμα από την Τράπεζα του Συλλόγου. Επίσης, δίνονται σε απόρους κουπόνια, με τα οποία μπορούν να προμηθευτούν κρέας από συγκεκριμένα κρεοπωλεία του Ηρακλείου.

Άλλη μια δραστηριότητα του Συλλόγου είναι η συνεργασία που υπάρχει με ένα αρκετά μεγάλο αριθμό γιατρών, οι οποίοι εξετάζουν δωρεάν ασθενείς άπορους ωφελούμενους του "Ελεήμονα". Ταυτόχρονα συγκεντρώνουν φάρμακα, τα οποία παραδίνονται σε φορείς για να διατεθούν σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Ωστόσο, ο "Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων" έχει απομακρύνει τους επαγγελματίες επαίτες και ζητά κάποια δικαιολογητικά, ώστε να διαπιστώνει ότι η βοήθεια που προσφέρει πηγαίνει σε ανθρώπους που την έχουν πραγματικά ανάγκη... Πολλοί από τους συνανθρώπους μας που έχουν ευεργετηθεί από το Σύλλογο νιώθουν ευγνωμοσύνη και ανταποδίδουν όπως μπορούν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πολλοί ωφελούμενοι βοήθησαν εθελοντικά για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης της 12ης Νοεμβρίου.

ΑΓΧΟΣ, ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Σήμερα οι ανάγκες είναι περισσότερες από ποτέ...  

Στα 45 χρόνια που δραστηριοποιείται ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος "Μέριμνα διά τον πλησίον - Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων" οι ανάγκες δεν ήταν ποτέ τόσο πολλές όσο είναι σήμερα. Αυτό υποστηρίζει η γραμματέας του Συλλόγου κ. Καλομοιράκη και μας εξηγεί γιατί: «Τόσα χρόνια έχουν περάσει και τα μάτια μας έχουν δει πολλά, όμως ποτέ την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα: Παλιά οι άνθρωποι είχαν ανάγκη από ένα κομμάτι ψωμί, σήμερα όχι μόνο τους λείπει η τροφή, αλλά είναι και χρεωμένοι από πάνω. Ο κόσμος νιώθει απελπισμένος γιατί πρέπει να πληρώσει ασφαλιστικές υποχρεώσεις, λογαριασμούς, υπέρογκα δάνεια... Γιατί πρέπει να έχει δουλειά για να αντεπεξέλθει, ωστόσο δουλειές δεν υπάρχουν. Κι αν βρεθούν, είναι με αμοιβές-ψίχουλα. Αναρωτιόμαστε: είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που εκμεταλλεύονται έτσι τους συνανθρώπους τους; Και όμως»!

Η κ. Καλομοιράκη σημειώνει επίσης ότι, ενώ τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί, οι τιμές όλων των βασικών αγαθών αυξάνονται, και απευθύνει έκκληση να αυξηθεί το οικονομικό πλαφόν για τη χορήγηση της επισιτιστικής συνδρομής που δίνεται μέσω του Δήμου Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως λέει, «υπάρχει ένα πρόγραμμα επισιτιστικής συνδρομής του υπουργείου Εργασίας, που εφαρμόζεται μέσω του Δήμου και της Περιφέρειας, το οποίο όμως έχει πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να αποκλείονται άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Φανταστείτε πως μια γιαγιά με 300 ευρώ αγροτική σύνταξη δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα, ακόμα κι αν πληρώνει ενοίκιο! Φανταστείτε πως μπαίνει οριακά πολύτεκνος με 17 χιλιάδες εισόδημα, ενοίκιο, δάνειο και με 4 παιδιά που άλλα πηγαίνουν φροντιστήρια και άλλα σπουδάζουν»...

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

κεντρική φωτογραφία αρχείου

Εσωτερικές Φωτογραφιες : Στέφανος Ραπάνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News