default-image

Κρητικοί κάνουν "θαύματα" στη χώρα του brain drain (photos)

Κρήτη
Κρητικοί κάνουν "θαύματα" στη χώρα του brain drain (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ελλάδα της κρίσης, στην Ελλάδα του brain drain υπάρχουν άνθρωποι που δημιουργούν, γεννούν ιδέες, εμπέουν και εμπνέονται. 30χρονοι νέοι, δημιουργικοί, ονειροπόλοι μα και ρεαλιστές.

Η Αργυρώ Σπυριδάκη και ο κολλητός της φίλος Θοδωρής Τσάτσος δημιούργησαν το εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους». Μέσα από το αυτό το Δίκτυο, στέκονται αρωγοί δίπλα σε μη βλέποντας ή μη ακούοντες συμπολίτες μας. Οι εθελοντές του Δικτύου πηγαίνουν σε γηροκομεία και ιδρύματα για παιδιά και τους διαβάζουν βιβλία.

Πρωτοπόρος και οραματίστρια του «Διαβάζω για τους Άλλους» η Χανιώτισσα Αργυρώ Σπυριδάκη μιλάει αποκλειστικά στο neakriti.gr για το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα, την απόλυτη σιωπή αλλά και τους ήχους.

Οι ιδρυτές του "Διαβάζω για τους Άλλους" Αργυρώ Σπυριδάκη και Θοδωρής Τσάτσος
Εθελοντές του Δικτύου διαβάζουν για ηλικιωμένους στο Κέντρο Αλτσχάιμερ στα Χανιά
Στη μέση της φωτογραφίας βρίσκονται η Αργυρώ Σπυριδάκη και ο Θοδωρής Τσάτσος. Ακριβώς δίπλα τους στέκονται η Μαρία Καραβασίλη και η Εβίτα Δημητριάδη από το "Διαβάζω για τους Άλλους" στο Ηράκλειο

Προσωπικές ιστορίες

«Πρόσφατα μας ήρθε μία ευχαριστήρια επιστολή από έναν φοιτητή στην Αθήνα που είναι τυφλός και του ηχογραφήσαμε τα βιβλία για να δώσει κατατακτήριες», διηγείται στο neakriti.gr η ιδρύτρια του Δικτύου Αργυρώ Σπυριδάκη.

Όπως μας περιγράφει η Αργυρώ κάθε Παρασκευή πρωί πηγαίνουν εθελοντές του Δικτύου στο Κέντρο Αλτσχάιμερ Χανίων για να τους διαβάσουν και να τους κρατήσουν συντροφιά.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η ΚΡΗΤΙΚΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΟΔΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Ο Κωνσταντίνος, η γλυκιά μητέρα του και το «Διαβάζω»

Μία από τις πιο όμορφες και συγκινητικές ιστορίες που μοιράστηκε μαζί μας η Αργυρώ είναι του Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος είναι μη βλέπων παιδί από το Ηράκλειο Κρήτης. «Έχουμε ηχογραφήσει τα σχολικά του βιβλία. Όταν πρωτοξεκίνησε τη δράση του το «Διαβάζω για του Άλλους» στο Ηράκλειο μας είχε προσεγγίσει η μητέρα του Κωνσταντίνου, η οποία λόγω των προβλημάτων υγείας του παιδιού της ανησυχούσε πολύ για το μέλλον του. Ανησυχούσε μήπως δε μπορεί πλέον να διαβάζει τον γιο της εξαιτίας ενδεχόμενου μελλοντικού δικού της προβλήματος υγείας. Στεναχωριόταν για το τι θα έκανε σε αυτή την περίπτωση. Οπότε, όταν ξεκίνησε το Δίκτυο, μας είχε πει ότι ακόμα κι αν δε μπορεί η ίδια πλέον εμείς θα του προσφέρουμε τη βοήθεια που του είναι απαραίτητη».

Σχέδια για το μέλλον

Αυτή τη στιγμή το Δίκτυο αριθμεί 2.500 καταγεγραμμένους εθελοντές σε τέσσερις ελληνικές πόλεις: την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τα Χανιά. «Σκοπός είναι να πάμε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μόλις μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη χρηματοδότηση γι' αυτό διότι τα πρώτα ταξίδια για τις συναντήσεις εθελοντών γίνονταν με προσωπικά έξοδα των ιδρυτών», αναφέρει η κ. Σπυριδάκη.

Αν επιθυμεί κάποιος να γίνει μέλος στο εθελοντικό Δίκτυο μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα giatousallous.gr και να συμπληρώσει την ειδική φόρμα συμμετοχής. Έπειτα οι άνθρωποι του Δικτύου θα επικοινωνήσουν μαζί τους για τις επόμενες διαδικασίες.

Στο στούντιο ηχογράφησης ενός ακόμα βιβλίου

"Εμείς είμαστε υπεύθυνοι να δημιουργήσουμε την κοινωνία στην οποία επιλέγουμε να ζούμε"

Με αφορμή την επικείμενη ομιλία της στο Tedx Χανιά το Σάββατο 25 Νοεμβρίου αναφέρει «ζωντανά δεν έχει τύχει ποτέ να παρακολουθήσω Tedx. Έχω δει πολλά βίντεο με ομιλίες μέσω ίντερνετ. Είναι ένας θεσμός που εμψυχώνει και εμπνέει πάρα πολύ κόσμο. Και το γεγονός ότι υπάρχει μία πλατφόρμα που μπορεί οποιοσδήποτε να βρει όλες τις ομιλίες του Tedx το βρίσκω πολύτιμο».

Και συνεχίζει λέγοντας: «είναι πολύ τιμητικό και για μένα και για το «Διαβάζω για τους Άλλους» το ότι επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Tedx. Είναι πολύ σημαντικό ότι μας προτάθηκε να συμμετέχουμε στο Tedx Χανίων, την πόλη καταγωγής μου. Οπότε για μένα έχει άλλη βαρύτητα να είμαι στο Tedx Χανίων απ' ότι σε οποιοδήποτε άλλο στην Ελλάδα». Ακούγοντας την Αργυρώ σκεφτόμασε την αγάπη που, όταν προσφέρεις απλόχερα ως εθελοντής σε ανθρώπους που σε χρειάζονται, επιστρέφει διπλάσια σ' εσένα και τα μοναδικά περιστατικά που ζουν εθελοντές και αποδέκτες της προσπάθειας

«Η ομιλία στο Tedx είναι επικεντρωμένη στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι άνθρωποι από μία κουβέντα σε ένα καφέ. Η λογική μου σαν Αργυρώ Σπυριδάκη του «Διαβάζω για τους Άλλους» είναι ακριβώς αυτή "εμείς είμαστε υπεύθυνοι να δημιουργήσουμε την κοινωνία στην οποία επιλέγουμε να ζούμε". Στο «Διαβάζω για τους Άλλους» αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προσεγγίζουμε κόσμο και μέσα από ένα πλαίσιο έμπνευσης να δείξουμε τι είναι εθελοντισμός». Αυτά ήταν τα λόγια της Αργυρώς λίγο πριν την αποχαιρετίσουμε.

Καταλήγοντας, σκεφτόμασταν πόσο αυτά τα λόγια θυμίζουν εκείνα του συμπατριώτη όλων μας, του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη «να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: εγώ μοναχός μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω». Λοιπόν η Αργυρώ και ο Θοδωρής έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στο να λαμπρύνουν το μέλλον και τη ζωή των συνανθρώπων μας. Εμείς;

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

Κεντρική φωτογραφία: Οι ιδρυτές Αργυρώ Σπυριδάκη και Θοδωρής Τσάτσος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News