default-image

Γνωρίστε τους ομιλητές του TEDxChania

Κρήτη
Γνωρίστε τους ομιλητές του TEDxChania

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδέες, τροφή για σκέψη, αλλά και ψυχαγωγία υπόσχεται για άλλη μια φορά, η πρωτότυπη διοργάνωση TEDx, η οποία θα διεξαχθεί στα Χανιά, το Σάββατο 26 Νοεμβρίου.

15 Ομιλητές θα ανεβούν στην κεντρική σκηνή για να μιλήσουν για τις δικές τους ιδέες, που τους βοήθησαν να εξερευνήσουν το ξένο, να το γνωρίσουν, να το μετατρέψουν σε έμπνευση, σε λύση, σε τρόπο ζωής και σε επιτυχία.

Γνωρίστε τους:

Τανιμανίδης Σάκης, Ονειροπόλος με σχέδιο, Κεντρικός Παρουσιαστής του TEDxChania

Οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε τον Σάκη Τανιμανίδη από τα ταξίδια του σε όλον τον κόσμο. Έχει μιλήσει με σοφούς γενειοφόρους και επικίνδυνα ανακόντα, έχει δοκιμάσει πολεμικές τέχνες δίπλα στους ικανότερους πολεμιστές κι έχει υποβάλλει το σώμα του σε απάνθρωπες θερμοκρασίες. Αυτά, μόνο σε τέσσερα από τα 65 επεισόδια του World Party.

Αυτό που δεν γνωρίζετε για τον Σάκη Τανιμανίδη είναι ότι έχει ένα ισχυρό επιχειρηματικό υπόβαθρο, με πτυχιο Πολυτεχνειου και σπουδες Business (MBA) στην Βοστονη της Αμερικης.

Ο Σάκης Τανιμανίδης θα παρουσιάσει τη φετινή διοργάνωση, με τη φρεσκάδα και την ενέργειά του να δίνουν μία άλλη νότα, κι έτσι θα έχετε την ευκαιρία να τον γνωρίσετε και να τον απολαύσετε από κοντά!

Κιούσης Νικόλαος, Founder and Coordinator of "Let's do it Greece

Ποια δύναμη μπορεί να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, ξένα μεταξύ τους; Πόσο εύκολα μπορεί μία ιδέα να κινητοποιήσει κόσμο ξένο προς τον εμπνευστή της; Πόσο ξένη είναι η έννοια του εθελοντισμού στην Ελλάδα;

Ο Νίκος Κιούσης, Εμπνευστής του Let's Do It Greece, έχει τις απαντήσεις. Με πάθος για τον εθελοντισμό, ξεκίνησε τη δράση του μέσα από περιβαλλοντική ομάδα σχολείου και συνέχισε ιδρύοντας σε ηλικία 18 ετών τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο "Ώρα για δράση", με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νέων της Αττικής. Σήμερα, το Let's Do It Greece αποτελεί την πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική εκστρατεία στην Ελλάδα!

Το συμπέρασμα; Σταματάμε να είμαστε ξένοι όταν έχουμε κοινό σκοπό.

Καραθάνος Ευάγγελος, Founder of Geabit

Εφευρετικότητα, Ευρηματικότητα, Επινόηση. Λέξεις ξένες μέχρι να τις θέσουμε σε ισχύ. Ποια είναι άραγε η δύναμη που μας κάνει να αναπτύξουμε μια ιδέα και να την υλοποιήσουμε;

Ο Βαγγέλης Καραθάνος, από πολύ νεαρή ηλικία κατάφερε να κάνει τη διαφορά στον κόσμο της τεχνολογίας. Με σύμμαχό του τις καινοτόμες ιδέες του, κατάφερε να μετατρέψει τα ξένα όπλα της τεχνολογίας σε οικεία.

Ιδρύοντας την ψηφιακή πλατφόρμα Stegme, έδωσε τη δυνατότητα σε καθένα από εμάς να ακουστεί, δημιουργώντας το Tsuz κατάφερε να βοηθήσει εκείνους που πάσχουν από το σύνδρομο Decision Fatigue (σύνδρομο αναποφάσιστων), ενώ επινοώντας το Protasiology, οραματιζόταν την επίλυση προβλημάτων μέσω λεπτομερών προτάσεων.

Η επαναστατική όμως εφεύρεση του Geabit ήταν αυτή που τον έκανε να ξεχωρίσει, αφού έδωσε τη δυνατότητα στους γεωργούς με τη χρήση μιας συσκευής να παρακολουθούν τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις καλλιέργειές τους.

Άννα Κουρουπού, Γενική Γραμματέας Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Στην ανθρώπινη κοινωνία οι ξένοι ακόμα παλεύουν. Τα δύο φύλα αποδεικνύονται πιο αυστηρά και κοινωνικά στείρα, μην επιτρέποντας σε κάποιους να μεταβούν σε φύλο διαφορετικό από αυτό με το οποίο γεννήθηκαν: τους διεμφυλικούς.

Κι όμως: ποιος είναι περισσότερο ξένος; Αυτός που υφίσταται τον κοινωνικό αποκλεισμό ή αυτός που τον ενισχύει;

Η Άννα Κουρουπού αυτοπροσδιορίζεται ως τρανς γυναίκα. Έκανε επαναπροσδιορισμό φύλου πριν 25 χρόνια, κι έχει βγάλει μόνο το γυμνάσιο λόγω κοινωνικών αποκλεισμών.

Σήμερα δραστηριοποιείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων ως Γενική Γραμματέας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Θεωρεί τον εαυτό της ακτιβίστρια, από τη στιγμή που κατάλαβε τη διαφορετικότητά της. Ακτιβίστρια μόνο και μόνο γιατί επιβίωσε σε ένα τέτοιο κόσμο. Έχει γράψει βιβλίο με τίτλο "Γιατί δεν έχω σαν το δικό σου, μαμά;" και παράλληλα αρθρογραφεί.

Λία Ζαμπέτογλου, Διευθύντρια Εκπαίδευσης - Ινστιτούτο Σ.Ε.Τ.Ε

Ξένος. Έννοια συνώνυμη με το "μη οικείο", το "άγνωστο", ο "έτερος", ο "άλλος". Έννοια συνυφασμένη τόσο με το αρνητικό πρόσημο του εχθρού όσο και με το θετικό της ελληνικής φιλοξενίας.

Η Λία Ζαμπέτογλου από μικρή ηλικία ήθελε να ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία και την ηχοληψία μέχρι τη στιγμή που ο Τουρισμός και η Φιλοξενία την κέρδισαν. Σήμερα, ούσα πλέον Διευθύντρια Εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο ΣΕΤΕ, τονίζει ότι η επιτυχία στον Τουρισμό και τη Φιλοξενία ξεκινάει από την αβίαστη ευχαρίστηση που νιώθει κάποιος όταν ο ίδιος προσφέρει ευχαρίστηση.

Βασίλης Βασιλειάδης, Διευθυντής Εκπαίδευσης στην OTEacademy, Εκπαιδευτής

Πόσο ξένος είναι άραγε ο "πρακτικός" κόσμος των επιχειρήσεων σε σχέση με τον "ανθρωπιστικό" κόσμο της ψυχολογίας; Πόσο ξένο φαίνεται άραγε το εγχείρημα εκείνου που θα τολμήσει να φέρει αυτούς τους δύο φαινομενικά ασυσχέτιστους χώρους σε επαφή;

Ο Βασίλης Βασιλειάδης, Διευθυντής Εκπαίδευσης στο OTEAcademy, γνωρίζει την απάντηση. Σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, αποτελεί μέλος του Corporate Advisory Board of Customer Experience Professionals Association ενώ ταυτόχρονα, ειδικεύεται στο Ψυχόδραμα και το Κοινωνιόδραμα δουλεύοντας με μικρές και μεγάλες ομάδες.

Στόχος του; Η ανάπτυξη και η εξέλιξη τόσο του ατόμου όσο και της εταιρίας.

Ορέστης Ομράν, NY Attorney, Co Founder of Brain Gain

Ξένος στη χώρα άλλων. Δύσκολο να αρκεστείς στη ζωή της ξενιτιάς. Δύσκολο όμως και το να αρκεστείς σε κάτι λιγότερο από αυτό που αξίζεις, αν έτσι κινδυνεύεις να αποξενωθείς από τον εαυτό σου.

Ο Ορέστης Ομράν είναι δικηγόρος στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα καθώς επίσης, αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη της διαδικτυακής πρωτοβουλίας Brain Gain.

Έχοντας ως στόχο την καταπολέμηση της διαρροής επιστημονικού προσωπικού σε πιο αναπτυγμένες χώρες (brain drain), ο Ορέστης Ομράν και η ομάδα του ίδρυσαν το Brain Gain και έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη να ακουστούν.

Αργυρώ Σπυριδακη και Θεόδωρος Τσάτσος, Ιδρυτές του Δικτύου

Φαντάσου έναν κόσμο που δε μπορείς να διαβάσεις βιβλία. Έναν κόσμο που δεν έχεις πρόσβαση στη λογοτεχνία και την ποίηση. Φαντάσου έναν κόσμο που τα παιδάκια δεν διαβάζουν ή δεν ακούνε παραμύθια.

Το Δίκτυο Διαβάζω για τους Άλλους έχει ως πεποίθηση ότι η λογοτεχνία πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους.

Με μότο «Για να ακούνε με μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας», οι εθελοντές του δικτύου διαβάζουν σε ανθρώπους που δε μπορούν να το κάνουν μόνοι τους και ηχογραφούν, παραμύθια και βιβλία λογοτεχνίας, εμπλουτίζοντας συνεχώς την Ακουστική Βιβλιοθήκη των Τυφλών.

Παπαθανασοπούλου Μαρία, Μητέρα Ελληνίδα του εξωτερικού, μεταφράστρια και διαχειρίστρια της Μεταφραστική Εταιρείας Onaji

Η Μαρία Παπαθανασοπούλου καταφέρνει να συνδυάσει όσα ξένα θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί. Είναι μία Ελληνίδα που ζει στην Ελβετία. Μεταφράστρια η ίδια, ασχολείται με τη διαχείριση της εταιρείας της στον τομέα της μετάφρασης και της διερμηνείας. Πριν μερικά χρόνια υιοθέτησε ένα παιδάκι από την Αιθιοπία. Και της αρέσει η θάλασσα το χειμώνα.

Η Μαρία Παπαθανασοπούλου αποδεικνύει ότι το ξένο που μας έμαθαν είναι το ξένο που μας περιορίζει. Όμως το ξένο που γνώρισε η Μαρία απέχει πολύ από τον ορισμό που του δίνουμε οι υπόλοιποι: το ξένο είναι δουλειά, το ξένο είναι πάθος, και ευτυχία.

Κώτσογλου Κυριάκος, Διευθύνων Σύμβουλος Caldera Group, Εντεταλμένος σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Περιφέρεια Κρήτης

Φαντάσου έναν κόσμο όπου οι τεχνολογίες της πληροφορικής και των υπολογιστών εισβάλλουν στη Δημόσια Διοίκηση. Φαντάσου έναν κόσμο όπου νέες διοικητικές πρακτικές λαμβάνουν χώρα δίνοντας έμφαση στον ηλεκτρονικό τρόπο παραγωγής και διανομής των υπηρεσιών.

Φαντάσου έναν κόσμο όπου οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν αναβαθμιστεί τόσο ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου και να καθιστούν εφικτή την ενεργή του συμμετοχή.

Ο Κυριάκος Κώτσογλου αποδεικνύει ότι είναι εφικτά. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς επίσης, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Επιχειρήσεων Caldera. Παράλληλα, έχει εκλεχθεί Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης σε θέματα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και αποτελεί μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης.

Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος, Δημοσιογράφος, Εθελοντής

Πόσο ξένοι είναι άνθρωποι σαν εμάς που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, βίαια παρά τη θέληση τους; Μήπως η συναναστροφή με ανθρώπους ξένους μπορεί να σε κάνει να αναθεωρήσεις το νόημα και την αξία της ζωής; Πόσο απίθανο είναι από τη μια μέρα στην άλλη να γίνουμε εμείς ξένοι για, ή από, κάποιους άλλους;

O Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, μετά από μια εμπειρία ζωής ως εθελοντής στη Λέσβο την περίοδο των μεγάλων προσφυγικών ροών, θα μας δώσει τις δικές του απαντήσεις. Είναι δημοσιογράφος τα τελευταία 15 χρόνια και σήμερα εργάζεται ως Αρχισυντάκτης στον Alpha Κύπρου.

Σταθμός στη ζωή του η απόφαση να πάει εθελοντής στη Λέσβο την περίοδο των μεγάλων προσφυγικών ρευμάτων σε μια προσπάθεια από τη μια να βοηθήσει και από την άλλη να βρει τον χαμένο του εαυτό. Πρόθεση του ήταν να πάει στο νησί χωρίς τον μανδύα του Δημοσιογράφου. Όμως οι εικόνες που αντίκρισε δεν του άφησαν περιθώρια να αρνηθεί το είναι του. Όσα έζησε τα μοιράστηκε μέσω του ντοκιμαντέρ "Ελπίδας Κύματα" το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει ως κατάθεση ψυχής.

Ξανθούλα Ντακοβάνου, Doctor, Music Therapist MA.Visiting lecturer - Music Therapy - Paris 7 University

Ξένοι άνθρωποι, ξένες γλώσσες, και πώς να συνεννοηθείς; Μακάρι να υπήρχε μία οικουμενική, μία παγκόσμια γλώσσα, στην οποία όλοι θα ανταποκρίνονταν. Oh wait..Η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα. Και η Ξανθούλα Ντακοβάνου το χρησιμοποιεί για να εξελίξει την επιστήμη της: την Ιατρική.

Η Ξανθούλα Ντακοβάνου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, του Πανεπιστημίου Paris V (MA Μουσικοθεραπείας), της Γαλλικής Ομοιοπαθητικής Σχολής (Hopital St Jaques), υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχανάλυσης και Ψυχοπαθολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris VII και μέλος της Association Internationale Interactions de la Psychanalyse με έδρα το Παρίσι.

 Είναι επίσης τραγουδίστρια, συνθέτης και στιχουργός με διεθνή δισκογραφία και φιλμογραφία (2 προσωπικοί δίσκοι, 9 δίσκοι ως καλεσμένη τραγουδίστρια).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News