Πολιτισμός

Συγκλονιστικό ποίημα για τη θυσία του Αρκαδίου

Η Ενορία Αγίου Τίτου και η Εταιρεία Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη θυσία του Αρκαδίου.

Η Ενορία Αγίου Τίτου και η Εταιρεία Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη θυσία του Αρκαδίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 7:00 μ.μ.

Πρόγραμμα:

ΟΜΙΛΙΑ

«Το Αρκάδι και οι πυρπολητές (;) του», ομιλητής ο Εμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκης, Διδάκτωρ Ιστορίας Α.Π.Θ., Διδάσκων Πατριαρχικής Ακαδημίας Κρήτης και Πανεπιστημίου Κρήτης

ΧΟΡΩΔΙΕΣ

Βυζαντινός χορός Αγίου Τίτου:

«Ύμνος εις τους εν Αρκαδίω ολοκαυτωθέντας»

«Τροπάρια για τους εν Αρκαδίω πεσόντας»

Τονισθέντα υπό Ανδρέα Γιακουμάκη [ποίημα Δανιήλ Κουφάκη, Ηγουμένου (1826 - 1864) Ι.Μ. Πρέβελη].

Παραδοσιακή χορωδία Αγίου Τίτου:

Πολύστιχο ηρωικό τραγούδι για το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.

«Ο γούμενος ήξερε καλά τι τους έφερνε η μέρα που φωτοχάραζε. Έβαλε να ξαναχτυπήσουνε το σήμαντρο, και συνάχτηκαν οι κλεισμένοι στον όρθρο. Οι γυναίκες πέσανε στα γόνατα κι αρχίσανε τις στρωτές μετάνοιες. Η ακολουθία διαβάστηκε μέσα σε μια σιγαλιά που δεν την έκοβε παρά ο βρόντος από τα πυροβόλα. Ο γούμενος βγήκε στην αγιαπύλη με το δισκοπότηρο σηκωμένο στο κούτελο. Πάνω στις πλάκες της εκκλησιάς μονακουστήκανε τα πετρογόνατα των αντρών που ταπεινώνονταν μπρος στο αίμα του Κυρίου. Γένηκε τότες ένα πράμα που μηδέ η γλώσσα μηδέ το χαρτί το σηκώνουν. Ο ένας έπαιρνε τ' αλλονού συχώρεση και σίμωνε και τονε μεταλάβαινε ο γούμενος. Σα να γεννιότανε σ' άλλο κόσμο! Η φωτιά που 'βανε μέσα του ένιωθε να του καθαρίζει τη ψυχή, νατονε κάνει άχολο σαν το περιστέρι. Λησμονούσε ποιος ήτανε κι αν είχε όνομα, κ' έβλεπε μονάχα αδερφούς και συγγενάδια γύρω του. Ο καλόγερος κι ο λαϊκός, ο νοικοκύρης κι ο παρασποριάρης, είτανε την ώρα εκείνη τίποτας άλλο παρά η Κρήτη»

Παντελής Πρεβελάκης, Παντέρμη Κρήτη

Σχόλια