Πολιτισμός

Διεθνές συνέδριο για το σπουδαίο έργο των Αλεξίου

Τρία χρόνια μετά το θάνατο του Στυλιανού Αλεξίου, το έργο του παραμένει ζωντανό να εμπνέει και να προκαλεί επιστήμονες της Φιλολογίας, της Αρχαιολογίας, της Γλωσσολογίας και όχι μόνο, αλλά και ερευνητές που βασίζονται στα σπουδαία γραπτά του και εξελίσσονται.

Τρία χρόνια μετά το θάνατο του Στυλιανού Αλεξίου, το έργο του παραμένει ζωντανό να εμπνέει και να προκαλεί επιστήμονες της Φιλολογίας, της Αρχαιολογίας, της Γλωσσολογίας και όχι μόνο, αλλά και ερευνητές που βασίζονται στα σπουδαία γραπτά του και εξελίσσονται.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, στις 4-6 Νοεμβρίου, Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στη μνήμη αυτού και της συζύγου του, Μάρθας Αποσκίτη, η οποία απεβίωσε ένα χρόνο μετά, με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης να αναλαμβάνει τη διοργάνωση.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 30 ομιλητές, Έλληνες και ξένοι, όπως ο παρασημοφορημένος με το Χρυσό Σταυρό Τιμής Έλληνας, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Hans Eideneier, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, ο κ. Αλέξης Πολίτης, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Κωνσταντίνος Κασίνης, ομότιμος καθηγητής Μεταβυζαντινής και Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, ο κ. Μόσχος Μορφακίδης-Φυλακτός, καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, και άλλοι.

Χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο μέχρι πρότινος υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής κ. Οδυσσέας Ζώρας.

Μιλώντας στον τοπικό Τύπο, η πρόεδρος του Τμήματος κ. Ζωή Γαβριηλίδου δήλωσε πως ο Στυλιανός Αλεξίου ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, που θεωρείται κορυφαία μορφή στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων.

«Η παρουσία του στα ελληνικά γράμματα είχε μια πολυμέρεια, διότι δεν ασχολήθηκε μόνο με ζητήματα αρχαιολογίας, αλλά ήταν και ένας πολύ καλός φιλόλογος, κι ένας πολύ καλός γλωσσολόγος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η καθοριστική συμβολή του Στυλιανού Αλεξίου στη διατήρηση των μινωικών και ενετικών μνημείων της Κρήτης από τη θέση του έφορου Αρχαιοτήτων, τη δεκαετία '60-'70, κατά την επέλαση του τουρισμού στο νησί, τονίστηκε ιδιαίτερα από τις αρχαιολόγους κ. Αλεξάνδρα Καρέτσου, επ. έφορο Αρχαιοτήτων Κρήτης, και την κ. Νένα Γαλανίδου, αν. καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στενές συνεργάτιδες του Αλεξίου.

Ιδιαίτερα συγκινημένη, η κ. Μαρία Χατζάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και θετή κόρη των Αλεξίου, στην ομιλία της περιέγραψε με μοναδικό τρόπο τη βιωματική σχέση που είχε μαζί τους, παρέχοντας στους παρευρισκόμενους πληροφορίες για τη ζωή του ζεύγους μέσα από ημερολογιακές σημειώσεις.

Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής βραβείων στη μνήμη του ζεύγους Αλεξίου, από τις κληρονόμους τους, σε τρεις μεταπτυχιακές εργασίες που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό.

«Η ιδιοσυγκρασία και η φιλοσοφία ζωής του ζεύγους Αλεξίου αποτέλεσε και αποτελεί ηθικό πρότυπο για μας όλους», ανέφερε η άλλη θετή κόρη του Στυλιανού Αλεξίου, Αικατερίνη Αλεξίου Χατζάκη, αν. καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκριτείου, κατά τη διάρκεια της τελετής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αικ. Αλεξίου Χατζάκη: Το έργο του ζεύγους Αλεξίου πηγή έμπνευσης

«Η κληρονομιά του ονόματος που μας άφησαν είναι μια βαριά ευθύνη και νιώθουμε ότι οφείλουμε να την τιμούμε καθημερινά με τη στάση μας και τις επιλογές μας, τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην προσωπική μας ζωή», τόνισε η κ. Χατζάκη, και πρόσθεσε:

«Όραμα των Αλεξίου ήταν το Πανεπιστήμιο να αποτελεί λίκνο πολιτισμού και γνώσης, και για το σκοπό αυτό εργάστηκαν όλη τους τη ζωή. Με το συνέδριο αυτό, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη τους, και που με τόσο ενθουσιασμό εμπνεύστηκαν και έκαναν πραγματικότητα αυτές τις τρεις μέρες οι διοργανωτές του, το έργο τους συνεχίζεται και μετά θάνατον».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτής της πολυδιάστατης εκδήλωσης.

Οι βραβευθέντες κ. Βασίλης Μακρυδήμας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1ο βραβείο), κ. Σωτηρία Μάττα (2ο βραβείο) και κ. Ειρήνη-Μαρία Φασιάνη (3ο βραβείο) από το Αριστοτέλειο μελέτησαν αντικείμενα στις θεματικές που είχαν εργαστεί οι Αλεξίου.

«Σας ευχαριστώ πολύ για την τιμητική αυτή διάκριση στη μνήμη του Στυλιανού Αλεξίου και της Μάρθας Αποσκίτη», δήλωσε συγκινημένη η κ. Μάττα, που έλαβε το 2ο βραβείο για την εργασία της "Η πατρίδα των δύο νέων στον Απόκοπο: αφετηρία για μια νέα ανάγνωση του έργου", αφορμή της οποίας στάθηκε η ορθή διαίσθηση του Στυλιανού Αλεξίου ότι η πατρίδα των δύο νέων στον Απόκοπο τοποθετείται μάλλον στο Χάνδακα.

H κ. Μάττα πρόσθεσε: «Ευχαριστώ την επόπτρια της μεταπτυχιακής μου εργασίας, κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη, καθώς και τους δασκάλους μου στον Τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ για την καθοδήγησή τους».

Το σύγγραμμα του κ. Λάμπη Καψετάκη "Κριτικά-Βιβλιογραφικά για το έργο Στυλιανού Αλεξίου-Μάρθας Αποσκίτη" δωρίστηκε σε όλους τους συνέδρους (χορηγία του ίδιου του συγγραφέα), ενώ ένα αναμνηστικό σύγγραμμα του Στ. Αλεξίου από τις εκδόσεις "Στιγμή" δόθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής από τις κληρονόμους Αλεξίου στους 35 φοιτητές εθελοντές που δούλεψαν ακούραστα για την προετοιμασία και πραγματοποίηση του συνεδρίου.

Βιβλία και σπάνιες φωτογραφίες: Έκθεση με έργα του ζεύγους Αλεξίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση, η οποία περιείχε εργογραφικά τεκμήρια του ζεύγους Αλεξίου.

Συγκεκριμένα, εκτέθηκαν 53 βιβλία του Αλεξίου και της Αποσκίτη, 60 ανάτυπα δημοσιευμάτων του φιλολογικού ζεύγους, καθώς και 34 πίνακες με φωτογραφίες, τιμητικούς τίτλους και χειρόγραφα. Προβλήθηκε, τέλος, πλήθος σπάνιων φωτογραφιών από το οικογενειακό αρχείο Αλεξίου-Αποσκίτη, που παραχωρήθηκε από τους Γεώργιο και Ηλία Χατζάκη.

Οι εργασίες του συνεδρίου έληξαν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου το μεσημέρι, αφήνοντας σε όλους την αίσθηση πως ένα τέτοιο "μνημόσυνο" θα το προσυπέγραφε και ο ίδιος ο Στυλιανός Αλεξίου. Τα πρακτικά θα δημοσιευτούν σύντομα από τις εκδόσεις "Στιγμή".

Εκδήλωση από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας στη μνήμη Στυλιανού Αλεξίου και Μάρθας Αποσκίτη

Στο μεταξύ, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Στυλιανού Αλεξίου και της Μάρθας Αποσκίτη, οργανώνει εκδήλωση, σήμερα Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, στις 17.30 στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

17.30 Καλωσόρισμα - Χαιρετισμοί

17.50 Τασούλα Μαρκομιχελάκη, Η προσφορά των Αλεξίου - Αποσκίτη στην
ανάδειξη του έργου του Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή ( 17ος αιώνας )

18.10 Αταλάντη Μιχελογιαννάκη, Η Μάρθα Αποσκίτη εντός και εκτός της
αιθούσης διδασκαλίας

18.30 Μιχαήλ Πασχάλης, Ιδιόχειρες σημειώσεις και σχόλια του Στυλιανού Αλεξίου
στο ποίημα Μάλτας πολιορκία του Αντωνίου Αχέλη

18.50 Αλεξάνδρα Καρέτσου, Το αρχαιολογικό έργο του Στυλιανού Αλεξίου

19.10 Αθηνά Σφακάκη, Ο Στυλιανός Αλεξίου και η Μάρθα Αποσκίτη δάσκαλοι στη
Σχολή Ξεναγών

19.30 Κώστας Μουτζούρης, Λάμπτη Καψετάκη « Σαν πρώτα… ». Κριτικά -
Βιβλιογραφικά για το έργο Στυλιανού Αλεξίου - Μάρθας Αποσκίτη, Ηράκλειο
2015 ( βιβλιοπαρουσίαση )

19.50 - 20.30 Παρεμβάσεις - Καταθέσεις μαρτυριών - Συζήτηση

Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Γιάννης Δημητρακάκης

Ρεπορτάζ: Μαίρη Καριωτάκη

Σχόλια