Πολιτισμός

Η Σοφία Νικολαΐδου καταγράφει την πάλη με τον καρκίνο

Η φιλόλογος και συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου θα βρεθεί την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016 στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηράκλειου προκειμένου να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το αντικείμενο της δημιουργικής γραφής που από το τρέχον σχολικό έτος αποτελεί μέρος του μαθήματος της «Νεοελληνικής Λογοτεχνίας».

Η φιλόλογος και συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου θα βρεθεί την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016 στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηράκλειου προκειμένου να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς σχετικά με το αντικείμενο της δημιουργικής γραφής που από το τρέχον σχολικό έτος αποτελεί μέρος του μαθήματος της «Νεοελληνικής Λογοτεχνίας».Η Σοφία Νικολαΐδου επιμελήθηκε το βιβλίο Η δημιουργική γραφή στο σχολείο που αφορά τη διδασκαλία και αξιολόγηση του νέου αυτού αντικειμένου που εισάγεται στο Γυμνάσιο. Όπως τονίζεται στις Οδηγίες για τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο για το σχολ. έτος 2016-2017, οι δραστηριότητες παραγωγής λόγου που απορρέουν από το λογοτεχνικό κείμενο μπορούν να είναι αναγνωστικής ανταπόκρισης αλλά και δημιουργικής γραφής (αναδιήγηση τμήματος της ιστορίας με άλλη οπτική, δημιουργία νέας σκηνής στην οποία ο αναγνώστης συναντιέται με τον ήρωα, αλλαγή του τέλους της ιστορίας, κείμενο-παρουσίαση κ.λπ.).

Στο βιβλίο υπάρχουν εισηγήσεις για τη διδασκαλία της δημιουργικής γραφής καθώς και διδακτικές ιδέες και σενάρια διδασκαλίας για την αξιοποίησή της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, μαζί με τα οικεία φύλλα εργασίας.

Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην πόλη, η συγγραφέας θα πραγματοποιήσει παρουσίαση του βιβλίου της Καλά και σήμερα, την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο ΑΝΑΛΟΓΙΟ (Ρούσου Χούρδου 8).


Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του συλλόγου «ΕΥ ΖΩ με τον καρκίνο» και των Ομίλων Λογοτεχνίας Πειραματικού Λυκείου και Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου.


Για το βιβλίο θα μιλήσει η Καίτη Κουναλάκη-Μπουδάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου «Ευ ζω με τον καρκίνο», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τη συγγραφέα. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι μαθητές του Ομίλου Λογοτεχνίας του Πειραματικού Λυκείου.


Η Σοφία Νικολαΐδου στο βιβλίο της Καλά και σήμερα καταγράφει εν θερμώ όσα έζησε, όσα έμαθε, όσα σκέφτηκε, όσα φοβήθηκε και όσα ήλπισε τους μήνες που πάλεψε με την αρρώστια. Το χρονικό, που ξεκινά στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 με τη διάγνωση της ασθένειας και κλείνει στις 24 Μαρτίου 2015 με την τελευταία χημειοθεραπεία, είναι γραμμένο σε ημερολογιακή μορφή και διαβάζεται ως ανταπόκριση από εμπόλεμη ζώνη.Όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας: «Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014. Έκανα μαστεκτομή την 1η Οκτωβρίου και άρχισα χημειοθεραπεία στις 29 του ίδιου μήνα. Αυτό είναι το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος. Μέχρι να νοσήσω, είχα την αλαζονεία του υγιούς. Δεν πίστευα ότι μπορούσε να μου συμβεί. Είχα φίλες που νόσησαν. Νόμιζα ότι καταλάβαινα τι πέρασαν. Δεν είχα ιδέα.


Άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο από την πρώτη μέρα που έσκασε η βόμβα. Ήταν το φάρμακο και η θεραπεία μου. Αν κάτι μου έμαθε η αρρώστια (και μου έμαθε πολλά), είναι ότι η καθεμία από μας είναι η ατομική της περίπτωση. Το σώμα βιώνει την ασθένεια και τη θεραπεία με τον δικό του τρόπο».

Σχόλια