default-image

Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη

Κρήτη
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενόψει της εορτής της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, μεθαύριο Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, δεδομένου ότι και αυτή, λόγω της ημέρας, έχει τη δική της πανήγυρη.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου, εάν έχει προηγηθεί το Πάσχα, διαφορετικά τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ στις 3 του Νοεμβρίου τιμά την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου στην πόλη Λύδδα της Παλαιστίνης (σημερινή πόλη Λοντ στο κεντρικό Ισραήλ), όπου βρίσκεται ο τάφος του.

Ο συναξαριστής σχετικά με την εορτή αυτή αναφέρει ότι μετά την κατάπαυση των διωγμών και την επικράτηση του Χριστιανισμού σε όλο το ρωμαϊκό κράτος, επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, οι χριστιανοί ανήγειραν μεγαλοπρεπή ναό στη Λύδδα της Ιόππης, όπου μετακόμισαν το ιερό λείψανο του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου, για να το προσκυνούν πλέον άφοβα.

Την ίδια ημέρα, μετά την κατάθεση του ιερού λειψάνου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ναού.

Η εορτή της 3ης Νοεμβρίου έχει ταυτιστεί με το πανελλήνιο έθιμο να ανοίγονται τα βαρέλια, να ευλογείται στην Εκκλησία ο νέος οίνος και στη συνέχεια να δοκιμάζεται από τους ανθρώπους.

Γι' αυτό και η εορτή του Νοεμβρίου έχει καταξιωθεί στη λαϊκή παράδοση ως του Αγίου Γεωργίου του "Μεθυστή", όχι από τη λειτουργική πράξη της Εκκλησίας μας, που δεν έχει βεβαίως να κάνει με τον Άγιο, αλλά με την παράδοση των ανθρώπων.

Στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου (σ.σ. αύριο) θα ψαλούν ο Εσπερινός και τα Εγκώμια του Αγίου στις 5:30 μ.μ., χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ενώ ανήμερα της εορτής, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στις 7 π.μ., θα ψαλούν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News