Πολιτισμός

Ξεκίνησε το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Με τον Παντελή Βούλγαρη παρόντα στην προβολή της ταινίας του ΟΙ ΝΥΦΕΣ ξεκίνησε το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, το απόγευμα της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Με τον Παντελή Βούλγαρη παρόντα στην προβολή της ταινίας του ΟΙ ΝΥΦΕΣ ξεκίνησε το 4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, το απόγευμα της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Με την αίθουσα γεμάτη σε κόσμο και με ιδιαίτερο παλμό η γιορτινή κινηματογραφική ατμόσφαιρα απλώνονταν παντού.

Στην έναρξη του φεστιβάλ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κος Απόστολος Βουλγαράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Κος Παναγιώτης Σημαντηράκης , οι βουλευτές Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, η Αντιδήμαρχος Χανίων Βαρβάρα Περράκη, η συγγραφέας και σεναριογράφος Ιωάννα Καρυστιάνη, ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης και ο Σουηδός σκηνοθέτης Magnus Gertten του οποίου η ταινία «Κάθε πρόσωπο έχει όνομα» προβλήθηκε αμέσως μετά τις ΝΥΦΕΣ.

Πριν από την προβολή των δυο ταινιών το Φεστιβάλ απένειμε το αναμνηστικό του στον Παντελή Βούλγαρη για την προσφορά του στον Κινηματογράφο και στον Magnus Gertten για την παρουσία του στα Χανιά. Τα αναμνηστικά απέδωσαν,  ο Αντιπεριφερειαρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης  στον Παντελή Βούλγαρη και η πρόξενος της Σουηδίας στα Χανιά  Συρμαλένια Παρασκάκη.

Χαιρετίζοντας την έναρξη του 4ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων , ο Διευθυντής του Φεστιβάλ  Ματθαίος Φραντζεσκάκης μεταξύ άλλων σημείωσε «ξεκινάει σήμερα μία γιορτή κινηματογράφου, ένας θεσμός που κλείνει πλέον τα τεσσάρα του χρόνια, ο οποίος έρχεται να ενδυναμώσει μία συνεχή παρέμβαση στο χώρο του κινηματογράφου, στο χώρο της εκπαίδευσης και του κινηματογράφου, μέσα από τη δράση του Cine Mαθήματα.

Για τις επόμενες 10 μέρες, με τις συνεχείς παρουσίες σκηνοθετών, με 82 ταινίες, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, αυτό που θέλουμε και αυτό που πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε είναι την αγάπη των Χανιωτών μέσα από μία διοργάνωση η οποία πάνω απ' όλα αποτελεί συνέργεια των ανθρώπων του κινηματογράφου, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού που στηρίζουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ, αλλά και των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, της Βουλής, της Περιφέρεις Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, των Δήμων Χανίων και Πλατανιά και Ιδιωτών Χορηγών οι οποίοι στηρίζουν την δημιουργία και την υλοποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και της εκπαιδευτικής του δράσης  cineΜαθήματα».

Από την πλευρά του  ο Παντελής  Βούλγαρης δήλωσε , «χαίρομαι πολύ που είμαι στα αγαπημένα Χανιά για πολλούς και διάφορους λόγους και οικογενειακούς και ουσιαστικούς γιατί αποσπάσματα σε τρεις από τις ταινίες μου, έχω κάνει εδώ και είμαι ευτυχής γιατί βλέπω τη ζωντάνια που έχει το φεστιβάλ.

Οι Νύφες είναι η ταινία που θα δούμε σήμερα, ενώ αύριο θα είμαι πάλι εδώ για ένα masterclass για όποιον ενδιαφέρεται. Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους και στους φίλους Χανιώτες, και στους νέους κινηματογραφιστές. Στις δύσκολες εποχές, αισιοδοξία, αγωνιστικότητα κυρίως, και νέες ιδέες»

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αποστόλης Βουλγαράκης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ξεκινήσαμε εδώ και 4 χρόνια κάτι πολύ σημαντικό και πολύ μεγάλο για την πόλη μας. Είναι τιμητικό το γεγονός ότι φέτος ξεκινά τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ο Παντελής Βούλγαρης. Θέλουμε να δώσουμε μία διάσταση πανελλήνια με κέντρο το Πνευματικό Κέντρο και τους φορείς του τόπου, την Περιφέρεια, την Αντιπεριφέρεια, τους Δήμους, θέλουμε να κάνουμε κάτι πολύ μεγάλο. Αυτή η πόλη το αξίζει, νομίζω ότι είναι κατάλληλη και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε»

«Είναι μία γιορτή για τον κινηματογράφο και μία γιορτή για την πόλη», είπε από τη μεριά του ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. «Η εκκίνηση γίνεται με τον καλύτερο τρόπο, παρουσία ενός σημαντικού Έλληνα σκηνοθέτη, ενός ανθρώπου που είναι συνδεδεμένος με τα Χανιά, τον Παντελή Βούλγαρη. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του και του αποδίδουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής».

Σημειώνουμε ότι η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη, ενώ προαιρετικά μπορεί να γίνει προσφορά σε φάρμακα ή τρόφιμα που θα δοθούν σε κοινωνικές δομές της πόλης. 

Πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στο www.chaniafilmfestival.com.

Σχόλια