default-image

Επετειακές εκδηλώσεις για την Οθωμανική Κατοχή στην Κρήτη

Πολιτισμός
Επετειακές εκδηλώσεις για την Οθωμανική Κατοχή στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αναφορές για το Αρκαδικό Δράμα από τις εφημερίδες της εποχής του, οι επιδράσεις του στη λογοτεχνική παραγωγή, οι δυνατότητες προσέγγισής του σήμερα από την εκπαίδευση, οι επετειακές εκδηλώσεις τίμησης του γεγονότος κατά την περίοδο της οθωμανικής κατοχής της Κρήτης και ιδιαίτερα κατά το έτος 1885, ξεδιπλώνονται μέσα από έντυπα τεκμήρια που συλλέχθηκαν με σπουδή και εκτίθενται στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Το neakriti.gr, βρέθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση, μαζί με πλήθος κόσμου, που θέλησε να έρθει πιο κοντά στην αρκαδική εθελοθυσία, μέσα και από τα πρωτοσέλιδα της εποχής.

Λίγα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, το φιλελληνικό ρεύμα άρχισε σταδιακά να υποχωρεί, όταν ξαφνικά τον Νοέμβριο του 1866, στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, κάποιοι άνθρωποι αποφασίζουν να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους και μετά θάνατον, μέσα από την εθελοθυσία τους, ανατινάζοντας την πυριτιδαποθήκη και περνώντας στην αιώνια ηρωική μνήμη.

Όλος ο κόσμος συγκλονίστηκε στο άκουσμα της είδησης που πυροδότησε ένα νέο φιλελληνικό ρεύμα που αποτυπώνεται και στις παραδόξως πολυάριθμες εφημερίδες της εποχής, όπως αναφέρει ο πρώην διευθυντής της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, Γιάννης Παπιομύτογλου.

Εμφανώς συγκινημένη, η Φαλή Βογιατζάκη, που είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του Ιστορικού - Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου, αποκαλύπτει ότι, ανάμεσα στα τεκμήρια της εποχής, συγκαταλέγεται ακόμη και ημερολόγιο που ανήκει στον Κωστή Γιαμπουδάκη, που το υπογράφει ένα χρόνο πριν την ηρωική πράξη του, στο Άδελε απ' όπου και καταγόταν.

Στην έκθεση παρατίθενται σαράντα πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Ελλάδας και του εξωτερικού των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 1866. Πρωτοσέλιδα δεκαεννέα εφημερίδων των Αθηνών, δεκαπέντε εφημερίδων επαρχιακών πόλεων της Ελλάδας, δύο της Τεργέστης, τριών της Κωνσταντινούπολης και μιας της Σμύρνης.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News