default-image

Αρχαίοι Έλληνες τεχνίτες πίσω από τον Πήλινο Στρατό

Πολιτισμός
Αρχαίοι Έλληνες τεχνίτες πίσω από τον Πήλινο Στρατό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια νέα επαναστατική επιστημονική θεωρία αποδεικνύει ότι η Δύση και συγκεκριμένα, η αρχαία Ελλάδα, είχαν επαφή με την Κίνα, 1.500 χρόνια προτού ο Μάρκο Πόλο ακολουθήσει το Δρόμο του Μεταξιού. Μάλιστα, οι παρούσες ανακαλύψεις είναι, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, σπουδαιότερες από την ίδια την ανακάλυψη του Στρατού από Τερακότα.

Οι σημαντικές αυτές έρχονται να αλλάξουν όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για ένα σημαντικό κεφάλαιο της Ιστορίας. Μία νέα επαναστατική θεωρία, βασισμένη εν μέρει και στον εντοπισμό ευρωπαϊκού μιτοχονδριακού γενετικού υλικού οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η Αρχαία Ελλάδα δεν υπήρξε απλώς έμπνευση για τον κινεζικό Στρατό από Τερακότα, αλλά αρχαίοι έλληνες γλύπτες εκπαίδευσαν τους κινέζους τεχνίτες του Πρώτου Αυτοκράτορα.

Κάνοντας λόγο για ανακαλύψεις που μπορεί να ξαναγράψουν την ιστορία των περίφημων πήλινων πολεμιστών, οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι η απόδειξη της πρώτης επαφής Κίνας - Δύσης ξεπερνάει σε σπουδαιότητα ακόμη και την ίδια ανακάλυψη του Στρατού από Τερακότα, πριν από 40 χρόνια, στο μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ, του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας.

Μέχρι σήμερα, το ταξίδι του Μάρκο Πόλο στην Κίνα, τον 13ο αιώνα θεωρούνταν το πρώτο που είχε επιχειρήσει ευρωπαίος.

«Έχουμε πλέον αποδείξεις ότι υπήρχε στενή επαφή μεταξύ του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας και της Δύσης προτού ανοίξει ο Δρόμος του Μεταξιού. Προφανώς πολύ νωρίτερα απ' ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», επισημαίνει ο κινέζος αρχαιολόγος Λι Σιουζέν, από το μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ.

Έτερη μελέτη, κατά την οποία ανακαλύφθηκε ευρωπαϊκό μιτοχονδριακό DNA στην επαρχία Σινζιάνγκ, στη Δυτική Κίνα, οδηγεί τους επιστήμονες στο ασφαλές συμπέρασμα ότι δυτικοί εγκαταστάθηκαν, έζησαν και πέθαναν στην περιοχή την εποχή του Πρώτου Αυτοκράτορα.

Αυτό που κίνησε αρχικά την περιέργεια των επιστημόνων ήταν το γεγονός ότι οι 8.000 πήλινοι στρατιώτες, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν το 1974, έχουν φυσικό μέγεθος, γεγονός που απέχει πολύ από τις μινιατούρες των περίπου 20 εκατοστών του κινεζικού πολιτισμού.

Η στροφή αυτή, υποστηρίζει ο Σιουζέν, πρέπει να έχει έξωθεν επιρροές. «Πιστεύουμε πλέον πως ο Στρατός από Τερακότα, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο μαυσωλείο, έχουν επιρροές από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα και την τέχνη» εξηγεί.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο δρ. Λούκας Νίκελ, από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο οποίος εκτιμά ότι ο Πρώτος Αυτοκράτορας είχε επηρεαστεί από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία, μετά τον Μεγάλο Αλέξανδρο.

Τα νέα ευρήματα πρόκειται να προβληθούν από το κανάλι του National Geographic στις ΗΠΑ, καθώς και από το BBC. «Είναι συναρπαστικό ότι η Ιστορία όπως τη γνωρίζουμε μπορεί να αλλάζει», σχολιάζει ο ιστορικός και παρουσιαστής του BBC Νταν Σνόου.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News