default-image

Πρεμιέρα για την κρητική μουσική πανδαισία, τον "Ντελικανή"

Πολιτισμός
Πρεμιέρα για την κρητική μουσική πανδαισία, τον "Ντελικανή"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρεμιέρα την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κάνει "ο Ντελικανής".

Για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, μια μουσικοχορευτική παράσταση με 26 ηθοποιούς, 30 χορευτές και 15 μουσικούς επί σκηνής μας μεταφέρει στην Κρήτη του '50, για να παρακολουθήσουμε την απότομη ενηλικίωση ενός παιδιού στο στενό κοινωνικό περιβάλλον της Κρήτης.

Μέσα από κωμικά και δραματικά επεισόδια ακολουθούμε τα βήματα του Ντελικανή, ως την ανέλιξή του σε σύμβολο της αιώνιας νεότητας!

Το έργο:

Πρόκειται για ένα υπερθέαμα με την παραδοσιακή μουσική πανδαισία της Κρήτης, αλλά και με κομμάτια από την παλιά πολυβραβευμένη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου σε μουσική του Μανόλη Σκουλούδη.

Μια ταινία μύθος του ελληνικού κινηματογράφου, βραβευμένη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (Φεστιβάλ Σαν Φρανσίσκο 1963), ο "Ντελικανής", ήρθε η ώρα να δει τα φώτα της σκηνής. Ένα θεατρικό έργο βασισμένο στο εξαιρετικό μυθιστόρημα του Μανόλη Σκουλούδη, που έγραψε ιστορία, ετοιμάζεται για τη σκηνή του Ηρωδείου με κεντρικό ήρωα το νιόβγαλτο στον έρωτα παλικαράκο της Κρήτης.

Αυτή τη φορά ο "Ντελικανής" παίνρει τη μορφή μιας μεγάλης μουσικής παράστασης, που, πέρα από την υπόθεση που είναι πια κλασική, και φιλοξενεί και όλο το πνεύμα και την ψυχή της μουσικής της Κρήτης.

Θρυλικά πρόσωπα του κρητικού τραγουδιού

Μια σειρά από θρυλικά πρόσωπα στο χώρο του κρητικού τραγουδιού σήμερα δίνουν το κομμάτι της αυθεντικότητας στο ταξίδι στο χώρο και το χρόνο του πολιτισμού της μεγαλονήσου (Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Μάνος Μουντάκης, Μανόλης Αλεξάκης, Μανόλης Κακλής, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Ειρήνη Δερέμπεη, Κάρολος Κουκλάκης, Μανόλης Κονταρός, Αντώνης Καραγιαννάκης, Ηλίας Τουσούνης κ.ά.), ενώ χορεύουν επιλεγμένες χορευτικές ομάδες από τα κρητικά σωματεία της Αθήνας, συνεχίζοντας το γλέντι και μετά την παράσταση, όπως μόνο οι Κρήτες γνωρίζουν!

Παίζουν οι ηθοποιοί:

 Μαρία Τζομπανάκη, Γιώργος Χρανιώτης, Σοφία Μουτίδου, Βίβιαν Κοντομάρη, Δέσποινα Πόγκα, Νίκος Τσεργάς, Κωνσταντίνος Φερεντούρος, Ρενάτα Καπετανάκη, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, Χριστίνα Γερογιάννη, Γιώτα Βόκαλη, Φανή Παρλή, Γεωργία Κυριακίδου, Περικλής Ματαράγκας και σε πρώτη εμφάνιση οι Αλέξανδρος Ψυχράμης, Γιάννης Γρηγοράκης, Ιωάννης Καρέλλης, Τόμας Τζόρτα, Ελένη Καρατσόλη και η μικρή Κατερίνα Τουσούνη. Φιλική συμμετοχή Πάνος Σκουρολιάκος, Ελένη Ροδά και Τέλης Ζώτος. Μαζί τους τραγουδούν οι Αρετή Κετιμέ, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ελένη Πέτα, Ανδρέας Σμυρνάκης και Γεωργία Βεληβασάκη.

Την εικαστική πρόταση της παράστασης φιλοτέχνησε ο Αλέκος Φασιανός. Το έργο ανεβαίνει με πρωτοβουλία της Εταιρείας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με σκοπό να τιμήσει τα 80 χρόνια από το πέρασμα στην οριστική αθανασία του Ελευθέριου Βενιζέλου, και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, της Εθνικής Χοροαθλητικής Ομοσπονδίας και της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, μιας και θα είναι η πρώτη φορά που μια παράσταση στο Ηρώδειο θα έχει ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.

Ο κοινωφελής σκοπός

Τα καθαρά κέρδη που θα προκύψουν από την παράσταση θα ενισχύσουν την εκστρατεία της ΟΜΚΕ για τη συνταγματική αναγνώριση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και την παροχή ίσων ευκαιριών στην ενημέρωση, στον πολιτισμό και στην εκπαίδευση στα άτομα με προβλήματα ακοής, τα οποία στην Ελλάδα αριθμούν περίπου στα 25.000.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News