default-image

Μπαλτάς για εκπαίδευση προσφυγόπουλων και Αγιά Σοφιά

Πολιτισμός
Μπαλτάς για εκπαίδευση προσφυγόπουλων και Αγιά Σοφιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την υποστήριξη της Unesco σε δύο σημαντικά για την Ελλάδα θέματα, ζήτησε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, με την ευκαιρία της συμμετοχής του σήμερα στο Παρίσι, στην 200η Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού. Το ένα από τα θέματα αφορά στη σχολική εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών και το άλλο την Αγία Σοφία.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η Ελλάδα ετοιμάζει ψήφισμα, ώστε να βοηθηθεί «η σχολική απορρόφηση των παιδιών των μεταναστών στην Ελλάδα» και εξήγησε ότι δεν πρόκειται για οικονομική βοήθεια από την Unesco, αλλά για «τεχνική βοήθεια, ώστε να ενταχθούν τα παιδιά αυτά κανονικά στο σχολικό σύστημα της Ελλάδας, για όσο μένουν εκεί».

Το δεύτερο θέμα που προώθησε ο κ. Μπαλτάς αφορά στην Αγία Σοφία, όχι μόνο ως ελληνικό θέμα, αλλά και ως θέμα παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Ως προστατευόμενο μνημείο της Unesco η Αγία Σοφία, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται μονόπλευρα από μια άλλη θρησκεία. Λόγω του χαρακτήρα και της ιστορίας του μνημείου, θα πρέπει να τοποθετείται υπεράνω τέτοιου τύπου αντιθέσεων», τόνισε.

Και τα δυο αυτά θέματα συναρτώνται με τη γενικότερη κατάσταση στον Πλανήτη αλλά και με την πολιτική της Unesco, είπε ο κ. Μπαλτάς, προσθέτοντας ότι μόνιμο αίτημα της Ελλάδας παραμένει και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Έλληνας υπουργός παραβρέθηκε επίσης στα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης για την Ελλάδα, στον εκθεσιακό χώρο της Unesco. Πρόκειται για 80 φωτογραφίες του Αμερικανού φωτογράφου Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ (Robert Mcabe ) που τους έχει δώσει τον τίτλο «Μονοπάτια σε μια μαγική γη».

Στην αφίσα της Unesco για την έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Είναι ο καθρέφτης της αγάπης του καλλιτέχνη προς την Ελλάδα και τον λαό της, μια αγάπη που παραμένει ζωντανή από το 1954».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News