Πολιτισμός

Στο Αρχοντικό η βραβευμένη ταινία «Το μέσα στο φως»

Η πολυβραβευμένη ταινία - ντοκιμαντέρ, «Το μέσα στο φως», του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη, θα προβληθεί στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού Αρχοντικό, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 8:00 το βράδυ, με την είσοδο να είναι ελεύθερη.

Το βραβευμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό «Το μέσα στο φως» του καταξιωμένου σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη και παραγωγής του Φυσιολαογραφικού Μουσείου  «Λυχνοστάτης» θα προβληθεί, έπειτα από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου, στην παλιά αίθουσα του δημοτικού σχολείου του χωριού Αλητζανής, γνωστού με το όνομα Αρχοντικό.

Η ταινία ντοκιμαντέρ «Το μέσα στο φως» παρουσιάζει όψεις της ζωής ενός ανθρώπου , του επίκουρου Καθηγητή Οφθαλμολογίας Γιώργη Μαρκάκη, που έβλεπε και με τα μάτια της ψυχής του και που θέλησε να το μοιραστεί με τους συνανθρώπους του, νυν και αεί, τωρινούς και μελλοντικούς. Γιατί πιστεύει  πως «δένδρο χωρίς ρίζες  δεν υπάρχει, κι όταν τις χάνει χάνεται, ενώ όταν τις ποτίζει, βγάζει βλαστούς και προσφέρει καρπούς».

Ρίζα μας ο πολιτισμός των δικών μας ανθρώπων του χθες, που με το δικό μας του σήμερα και όσων έλθουν μετά από εμάς αύριο, αποτελεί κομμάτι της δικής μας ελληνικής και ιδιαίτερα κρητικής διαχρονικής πολιτιστικής δημιουργίας και προσφοράς στο πανανθρώπινο πολιτιστικό της γίγνεσθαι. Αντίσταση στο πολιτιστικό μας αλτσχάϊμερ και θάνατο ως λαού.

Όπως λέει και ο ίδιος ο γνωστός και καταξιωμένος  σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης «Αυτό που γυρίζω τελικά είναι ένα ντοκιμαντέρ για τα έθιμα και τις παραδόσεις μιας ακέραιας ανθρώπινης ψυχής… οι αφηγήσεις του 86χρονου Γιώργη Μαρκάκη νιώθεις να σε παίρνουν μαζί τους σε ένα διαφωτιστικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο μιας οικογένειας, μιας πατρίδας, μιας ολόκληρης χώρας».

Σχόλια