Πολιτισμός

Βραδιά με άρωμα… γαλλικού κινηματογράφου

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης φιλοξενεί ένα σεμινάριο του Γαλλικού Ινστιτούτου για την ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας, αναλύοντας το γαλλικό κινηματογράφο των δεκαετιών 1950 έως 1980, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς διοργανώνει ένα σεμινάριο εκπαίδευσης στην εικόνα. Το σεμινάριο σκοπεύει να συνεχίσει το εισαγωγικό μέρος που διοργανώθηκε τον περσινό Σεπτέμβριο για τους καθηγητές γαλλικής γλώσσας, απευθυνόμενο φέτος στο ευρύ κοινό και πιο συγκεκριμένα στους επαγγελματίες αλλά και στους λάτρεις του σινεμά.

Σε μια κοινωνία που κατακλύζεται και επηρεάζεται διαρκώς από τις εικόνες, η εκπαίδευση πάνω σ' αυτές φαίνεται ότι αποτελεί προτεραιότητα έτσι ώστε να αποκρυπτογραφούμε αυτά που μας περιτριγυρίζουν, τα μηνύματα που λαμβάνουμε, και να βελτιώσουμε την κατανόηση του κόσμου, της ιστορίας του και της υποκειμενικότητάς του.

Διοργανώνονται δύο παρεμβάσεις γύρω από τον κινηματογράφο: μία για την ανάλυση των φιλμ, που θα πραγματοποιηθεί σε Πάτρα και Αθήνα και μία άλλη για την ιστορία του γαλλικού σινεμά, που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο και την Αθήνα.

Με τον Bernard Nave, κριτικό στο Jeune Cinema και πρώην καθηγητή εισαγωγής στον κινηματογράφο, το πρώτο μέρος έχει στόχο να προσφέρει τα βασικά εργαλεία για την ανάλυση της εικόνας και να τα εφαρμόσει μέσα από την ανάλυση ταινιών.

Το δεύτερο μέρος, που θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, αφορά στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου και θα παρουσιαστεί από τον Sebastien Layerle, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris 3 - Sorbonne Nouvelle και ειδικό σε θέματα στρατευμένου και μαχόμενου κινηματογράφου και της ιστορίας του. Αυτή η παρουσίαση αναδεικνύει τα διάφορα σημαντικά ρεύματα, σκηνοθέτες και ηθοποιούς, του γαλλικού κινηματογράφου από τα τέλη της δεκαετίας του '50 και μέχρι την αρχή της δεκαετίας του '80.

Αυτές οι δύο ενότητες είναι συμπληρωματικές, με μια «αναλυτική» προσέγγιση από τη μια μεριά και μια «ιστορική» από την άλλη. Στόχος τους είναι να δώσουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκρυπτογραφήσουν τις εικόνες, να σκεφτούν για την ταινία πέρα από το πρωταρχικό της νόημα και να αναδείξουν τις σπουδαιότερες τάσεις στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου. Οι ομιλητές χρησιμοποιούν αποσπάσματα ταινιών και αναφορές, και πιο συγκεκριμένα ταινίες που βρίσκονται στην πλατφόρμα IF Cinema, προσβάσιμη σε σχολεία και κινηματογραφικές λέσχες.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου από τις 7:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης (Σοφοκλή Βενιζέλου 27, Ηράκλειο).

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Σχόλια