default-image

Με λαμπρότητα τιμούν τη μνήμη του Ολοκαυτώματος στη Βιάννο

Κρήτη
Με λαμπρότητα τιμούν τη μνήμη του Ολοκαυτώματος στη Βιάννο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη συμμετοχή αρχών, φορέων και πλήθους κόσμου άρχισαν σήμερα οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους ήρωες, 73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου.

Ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, και ο Αριστομένης Συγγελάκης μέλος του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» καλωσορίζοντας στις εκδηλώσεις τον περιφερειάρχη Κρήτης , τους βουλευτές, τους εκπροσώπους των φορέων, τους ομιλητές αλλά και όλους τους παρισταμένους, αναφέρθηκαν στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα των διεκδικήσεων μέχρι την τελική δικαίωση αναφέρθηκαν.

Σήμερα πραγματοποιείται η ημερίδα «μνήμης και διεκδίκησης», στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Βιάννου, όπου διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρονται στο ολοκαύτωμα και στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του, αναφερόμενος στην ιστορική επέτειο, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι «η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ, στη μαρτυρική Βιάννο, δεν έχει μόνο συμβολική σημασία αλλά και ουσιαστική. Η σημερινή εκδήλωση, όπως και όλες οι προηγούμενες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας προσπάθειας, που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε».

Παράλληλα επισήμανε ότι η σημερινή επέτειος είναι μια εκδήλωση για την ιστορική αλήθεια, για την ιστορική δικαιοσύνη. «Σήμερα 73 χρόνια μετά, εδώ από τη Βιάννο, οφείλουμε να αναδείξουμε την κοινή εθνική κληρονομιά, που είναι η μνήμη της ελληνικής Εθνικής Αντίστασης και των αγωνιστών ενάντια στη γερμανική κατοχή, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αύριο το πρωί θα τελεσθεί δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει τελετή μνήμης στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Βιάννου, στο χώρο του Πανδημοτικού Ηρώου, περιοχή Σελί Αμιρών.

Τέλος, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, οργανώνεται εκδήλωση μνήμης και διεκδίκησης με θέμα «Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και η Θυσία της Ελλάδας απαιτούν Δικαιοσύνη», στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα «Ανδρόγεω» του Δήμου Ηρακλείου.

Σε αυτή θα μιλήσουν οι Βασίλης Μπρακατσούλας, δικηγόρος, πρώην βουλευτής, μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, η Ελένη Σαββάκη, καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Γιώργος Παπαδάκης, δημοσιογράφος- ιστορικός ερευνητής και εκπρόσωπος της Ομάδας «AK Distomo» από το Αμβούργο. Επίσης, αναμένεται να παρέμβουν δήμαρχοι Μαρτυρικών Δήμων, εκπρόσωποι Αντιστασιακών Οργανώσεων και εκπρόσωποι Ενώσεων Θυμάτων. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κώστας Τριγώνης, δημοσιογράφος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μαλεβιζίου.

Ή εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία από τον Βασίλη Σκουλά και το συγκρότημα του.

Τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου, ο Δήμος Βιάννου, η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Σύλλογος Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης» και ο Σύλλογος Βιαννιτών Ηρακλείου «Ο Πατούχας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News